La prima vedere pare o greseala sa inlocuiesti uleiul de gatit cu unt, avand in vedere ca in ultimii ani s-au vehiculat tot felul de stiri cum ca ar fi o alegere toxica pentru organism, dar iata ca studiile recente si mai amanuntite au scos la iveala faptul ca este exact invers. Sa ne aducem aminte ca strabunicii nostri gateau cu unt sau untura si erau mult mai sanatosi si mai longevivi. In prezent, ne confruntam cu tot felul de inflamatii si toxicitati in corp care in timp dau tot felul de afectiuni, mai cu seama cancerul de care se teme toata lumea. Oare de ce untul este mai indicat la prajit? Trebuie sa citesti cu atentie randurile urmatoare ca sa intelegi!
Pana acum ni s-a tot spus sa folosim
uleiurile vegetale la gatit pentru ca ar fi mai sanatoase decat untura si untul si am ajuns sa folosim des uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapita, ulei de porumb, uleiul de cocos si cel de
masline, care ramane in topul preferintelor sanatoase. Nu ne putem indoi ca uleiul de masline nu ar fi indicat la gatit, mai ales ca este bogat in acizi grasi sanatosi Omega-3 si Omega-6 care prin prajire nu dau toxicitate si la fel se poate spune si despre
uleiul de cocos.
Pe de alta parte, uleiul de floarea-soarelui pe care il folosim cel mai des, dar si cel de rapita si porumb nu ar fi tocmai indicate la prajeli. Prin prajire au loc diverse reactii chimice, care in timp pot duce la aparitia diverselor tipuri de cancer. Substantele chimice emise poarta numele de aldehide, ia rprin prajire aceste 3 tipuri de ulei devin de 200 de ori mai periculoase si este depasit lejer pragul acceptat de normele de sanatate.
Dar untul nu este nesanatos si el? Exista un soi de adevar si aici, mai ales daca alegi sa-l cumperi frecvent din surse nesigure sau din magazine si sunt sanse mari sa contina o cantitate mare de grasimi de proasta calitate, sare in exces, coloranti pentru a avea acea culoare frumoasa de galben si chimicale diverse pentru conservare si aroma. Sfatul nostru este sa verifici eticheta de fiecare data daca cumperi din magazin sau poti cumpara de la oamenii care au ferme de animale. Asa stii stii sigur ca te vei bucura de un produs bio 100% din lapte de calitate. Ideal este sa alegi unt din lapte de capra sau magarita, pentru ca cel de vaci nu este considerat chiar cel mai sanatos tip de lapte.
Ce nutrienti contine untul?
Vei fi surprins sa afli ca untul natural contine multe vitamine si minerale si anume:
- Vitamina A – o cantitate mai mult decat suficienta pentru a acoperi necesarul zilnic al organismului
- Vitamina E
- Vitamine din complexul B-urilor
- Vitamina K
- Calciu
- Fier
- Grasimi de calitate (Omega-3 si Omega-6) intr-un procent mare si mai putine grasimi nesanatoase
- Antioxidanti – avand in vedere ca vacuta, capra sau magarita consuma iarba proaspata
- Putine calorii daca alegi un tip de unt cu putine grasimi (mai putine calorii decat uleiul de floarea-soarelui prin prajire)
Doza zilnica de unt recomandata este de maxim 40 de grame. Daca o depasetsi te poti trezi cu oscilatii ale colesterolului si kilograme in plus. Iata ca pana si alimentele sanatoase necesita moderatie.
Ce alte tipuri de unt sa mai alegem?
Ai auzit de untul Ghee? El poate fi gasit si in magazinele de specialiatte, dar il putem prepara foarte usor si rapid chiar si acasa. Este considerat cel mai sanatos tip de unt, avand in vedere ca la preparare se separa toata grasimea nesanatoasa si raman doar nutrientii pretiosi. Iata cum il poti prepara acasa:
1.Alege un unt bio pe care sa-l pregatesti in baie de abur. Vei observa ca la carne ca grasimea incepe sa pluteasca la suprafata, iar cu ajutorul unei lingurite elimin-o.
2.Ce ramane in vas se adauga strict in borcane sau vase din sticla si se asteapta sa se intareasca. Borcanele trebuie sa aiba culoare inchisa si se pastreaza la frigider sau la temperatura camerei, dar fara lumina si umezeala.
Cum folosim untul la gatit?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Este mult mai usor sa prajesti cu unt si sa controlezi numarul de calorii. Asta pentru ca untul este in stare solida si ai nevoie de o cantitate cat unghia degetului mare de la maini. Vei obtine cantitatea necesara pentru a gati orice doresti.