De ce sa mananci mai des urzici? 15 beneficii pentru sanatate de care nu stiai

Secrete 15.03.2017 Livia Caled
Spre deosebire de alte verdeturi din piata care se gasesc usor in orice sezon, urzicile isi fac aparitia pe tarabe doar primavara, cand nu sunt maturizate suficient, dupa care se lasa asteptate pana anul urmator, timp suficient cat sa ni se faca dor de gustul lor inconfundabil. Urzicile "batrane", care cresc toata vara, nu sunt recomandate uzului alimentar, deoarece au un continut mare de toxine, rezistente la fierbere.
 
Bogate in magneziu, fier si calciu, adica toate mineralele esentiale necesare organismului uman, urzicile sunt cele mai sanatoase alimente pe care le poti consuma in perioada primaverii, cand organismul este slabit si predispus la astenie. 
 
O vorba populara spune ca urzicile "subtiaza" sangele, lucru care nu este deloc departe de adevar. Ele fluidifica sangele, il curata si contribuie la reglarea presiunii arteriale. De asemenea, datorita continutului mare de antioxidanti si minerale (fosfor, bor, potasiu, zinc, cupru, sulf, mangan, siliciu, vitamine de tip B, caroten, aminoacizi, vitaminele C si K), urzicile au efect tonifiant, combat anemia si ajuta la detoxifierea organismului.
 
Ce alte beneficii pentru sanatate mai au urzicile?
 
1. Echilibreaza nivelul zaharului din sange.
 
2. Au puternice proprietati diuretice si sunt recomandate mai ales persoanelor cu afectiuni renale si in tratamentul retentiei de apa.
 
3. Deoarece ajuta la eliminarea acidului uric din organism, ele sunt foarte eficiente in tratamentul infectiilor de tract urinar, dar si in tratamentul gutei.
 
4. Au efect antiinflamator, de aceea sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor artritei sau al altor boli inflamatorii. 
 
5. Ajuta in tratamentul alergiilor, in special a rinitei alergice, dar si in tratamentul astmului si bronsitei. De asemenea, favorizeaza expectoratia in cazul tusei.
 
6. Stimuleaza lactatia.
 
7. Combat constipatia si ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.
 
 
8. Stimuleaza secretia bilei.
 
9. Datorita proprietatilor astringente pe care le au, ele sunt de mare folos si in tratamentul diareei. 
 
10. Trateaza dereglarile hormonale la femei si amelioreaza simptomele premenstruale.
 
 
11. Datorita efectului antibacterian, ele impiedica inmultirea bacteriilor in organism.
 
12. Sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor hipertrofiei benigne de prostata.
 
13. Decoctul de urzica ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.
 
14. Amelioreaza simptomele gingivitei prin faptul ca stopeaza sangerarea.
 
15. Ajuta in tratarea hemoroizilor.
 
Cum consumi urzicile?
 
Cea mai delicioasa maniera in care sa consumi urzicile este sa le fierbi cu putina sare, ca pe spanac, sa le adaugi niste ustoroi si putin ulei de masline si sa le consumi cu mamaliga. Reteta o gasesti aici.
 
Daca nu e sezonul urzicilor si vrei sa beneficiezi de calitatile lor, le poti procura de la plafar sub forma de ceaiuri sau extract lichid. 
 
Femeile insarcinate ar trebui sa se fereasca de urzici, deoarece acestea pot provoca contractii ale uterului.
 
 
 
Tags:
urzici
urzici beneficii
urzici rinichi
retentie apa
guta
circulatia sangelui
urzici sange
diabet
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare