Decesele cauzate de cancer cresc in Romania

Romania nu sta bine la capitolul decese cauzate de cancer. In 2012, conform Jurnalului European de Cancer, rata deceselor cauzate de cancer in Romania este de 388 cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeana de 352 cazuri. Acest lucru inseamna cresterea de doua ori a numarului de decese comparativ cu anul 2009, cand se inregistrau 182 cazuri la suta de mii de locuitori.

In ceea ce priveste accesul pacientilor la tratamente de ultima generatie, 26% dintre medicamentele care sunt pe lista de asteptare de mai bine de 6 ani sunt destinate tratarii afectiunilor oncologice si toate reprezinta sperante in plus pentru pacienti. „Pentru unii inseamna o viata mai buna, pentru altii sunt esentiale pentru supravietuire. Desi sunt cifre ingrijoratoare, acestea nu trebuie sa ne surprinda intrucat problemele cu care se confrunta bolnavii de cancer si-au gasit putine solutii in ultimii ani.” spune Oana Martha Igrisan, Director de Comunicare ARPIM.
 
Datele arata ca, in cazul pacientilor cu cancer la san, in aproximativ 70% din cazuri celulele canceroase se raspandesc la nivelul oaselor. In cazul pacientilor cu cancer de prostata in stadiu avansat riscul este de peste 90%.
 
,,Astazi, daca este depistat la timp, diagnosticat corespunzator si tratat cu cele mai bune optiuni cancerul poate fi vindecat completat sau cel putin transformat dintr-o boala cu un deznodamant fatal rapid într-o boala cronica. Situatia era cu totul alta cu ani in urma. Spre exemplu, acum 10 ani, speranta de viata a unei paciente diagnosticate cu cancer la san in stadiul metastatic era limitata.
 
Astazi, datorita investitiilor in campanii de educare si informare si mai ales datorita terapiilor de ultima generatie, avem cu totii paciente ce traiesc cu boala metastatica, cu o calitate buna a vietii, multi ani. Medicina a evoluat spre conceptul de personalizare a tratamentului, terapiile de astazi imbunatatesc considerabil sansele pacientilor in lupta cu boala si tocmai de aceea este esential ca un pacient sa aiba acces la tratamentul potrivit pentru el, la momentul potrivit” sustine dr. Alexandru Eniu, medic oncolog in cadrul Institutului de Cancer ,,Ion Chiricuta” Cluj Napoca.
 
Pacientii bolnavi de cancer se confrunta cu numeroase probleme, pe langa lipsa schemei de tratament inovator : compensarea limitata a procedurilor de diagnostic, lipsa unui program de preventie si educatie, lipsa unui registru national de cancer.
 
 
Cele mai recente date ale Agentiei Interna?ionale de Cercetare in Domeniul Cancerului estimeaza ca, pentru anul 2008, la nivel mondial au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer, la peste 6,5 milioane barbati si 5,7 milioane femei.
 
Numarul de decese cauzate de cancer a fost de 7,6 milioane, dintre care aproape 4,3 milioane barbati si 3,3 milioane femei. Mai mult, in aceeasi perioada erau peste 28 de milioane persoane in viata, la cinci ani de la diagnosticul initial de cancer.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
Decesele cauzate de cancer cresc in Romania
cancer
boala
spitalizare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare