Descopera cum poti trata diabetul gestational prin sport si dieta!

Cand mananci sistemul tau digestiv descompune hrana intr-un fel de zahar numit glucoza. Glucoza intra in sange si apoi cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, asigura energie tuturor celulelor din organism. La fel ca si diabetul de tip 1 si 2, poti sa-l dezvolti cand nu stii ca esti insarcinata. Diabetul gestational stimuleaza glucoza sa ramana in sange in loc sa ajunga pe la fiecare celula pentru a-i asigura energie. De ce se intampla acest lucru tocmai in timpul sarcinii? Pentru ca de-a lungul sarcinii hormonii fac mai dificila utilizarea de catre organism a insulinei, asa ca pancerasul trebuie sa secrete tot mai multa insulina.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Pentru majoritatea viitoarelor mamici aceasta nu este o problema. Pe masura ce creste nevoia de insulina, pancreasul trebuie sa secrete tot mai multa insulina. Dar cand pancreasul unei femei nu poate sa tina pasul cu cererea de insulina, nivelul de glucoza din sange creste si astfel apare diabetul gestational. Majoritatea femeilor cu diabet gestational scapa de aceasta afectiune odata cu venirea pe lume a copilului. Odata ce ai suferit de diabet gestational exista riscul sa dezvolti aceasta afectiune si la o viitoare sarcina si sa ramai cu diabet pentru tot restul vietii.

 

Cum se pune diagnosticul?
Se fac analize de sange pentru a se analiza nivelul de glucoza.

 

Factorii care favorizeaza aparitia diabetului gestational
Potrivit Asociatiei Americane Pentru Diabet prezinti riscul de a dezvolta aceasta afectiune daca:
-esti obeza (indicele masei corporal este peste 30),
-ai avut in familie un astfel de caz (sau ai mai avut o sarcina afectata de diabet gestational),
-in familia ta au existat mai multe cazuri de diabet,
-daca in urma analizelor medicale se depisteaza ca ai prea mult zahar in urina (se face un etst de urina la una din vizitele la medic),
-ai adus pe lume un copil supraponderal,
-ai nascut in conditii ciudate,
-daca ai adus pe lume un copil cu defect,
-si daca suferi  de hipertensiune.

Retine ca multe femei care dezvolta diabet gestational nu prezinta niciun factor de risc. Unele femei prezinta un risc scazut incat nici nu mai sunt supuse testelor.

 

Diabet si dupa sarcina?
Probabil ca nu. Numai un procent mic de femei care sufera de diabet gestational raman cu aceasta afectiune si dupa aducerea pe lume a copilului, iar expertii sunt de parere ca aceste femei au avut diabet si a nu a fost diagnosticat de dinainte sa ramana insarcinate. Ca sa fii sigura, trebuie sa faci un test la 6 si 12 saptamani dupa nasterea copilului, pentru a depista nivelul de glucoza din sange.

 

Cum afecteaza diabetul gestational sarcina
In ziua de azi femeile care sufera de diabet gestational au copii sanatosi. Medicul tau este cel care te va monitoriza si-ti vei putea controla nivelul de glucoza prin sport si dieta. Evident ca daca este nevoie se vor cere si injectii cu insulina. Dar un tratament neadecvat te va afecta si pe tine si pe fat. Pentru marea majortate a femeilor cea mai mare temere este aceea ca un nivel prea mare de glucoza in sange va ajunge in sangele fatului.

 

Cand se produce acest lucru pancreasul celui mic trebuie sa secrete mai multa insulina pentru a produce mai multa glucoza. Toate aceste excese de glucoza si insulina pot determina luarea in greutate a fatului.
In cazul in care medicul considera ca fatul este prea mare, se opteaza pentru cezariana.

 

Tags:
diabet gestational
sarcina
hipertensiune
glucoza
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • liana
    1. liana 22.04.2010 15:34

    buna ziua. locuiesc in luxembourg iar eu am fost informata de doctorul meu ca legumele ca:morcovi,carofi,porumb si mazarea nu sant recomandat in cazul diabetului de sarcina. fructe:maxim 2 pe zi si bineanteles fara dulciuri. imi controlez glicemia de 4 ori pe zi si maximul a fost 164 mg/dl.doctora mi-a spus ca maximul este de 180. teama de a gresi in alimentatie ma impinge sa va scriu. va mulumesc.

  • manuela
    2. manuela 19.11.2010 20:13

    am diaet gestional ,de 3 zile fac 2unitati de insulina novorapid si glicemia continua sa fie mare,asa ca medicul a hotarat sa-mi mareasca doza de insulina adica 3 unitati inainte de masa si 2 dupa cina,ma intereasa ce riscuri sunt pentru copil

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare