Cat de mult rau iti face gelul antibacterian

De prea mult timp, ne-am obisnuit sa ne pastram mainile cat mai curate si facem tot posibilul ca sa fie asa: ne spalam mai des sau cumparam si folosim produse care n-ar avea ce sa caute in gentile noastre. Printre acestea, se numara si unul dintre aparent inofensivele geluri antibaceriene.

Din diferite motive credem ca bacteriile nu ne fac altceva decat rau si ca singurele bacterii bune sunt cele moarte. Insa mitul asta raspandit anapoda ne face el in sine mai mult rau decat bine.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In principiu, gelul antibacterian serveste aceeasi functie ca si antibioticele, iar de antibiotice doar stim sa ne ferim mai tare ca de bacterii. In 2013, insa, OPC-ul american a dovedit ca gelul antibacterian contine compusi sintetici care atrag de la sine probleme de sanatate, cum ar fi triclosan sau triclocarban, care pot cataliza schimbari hormonale in corpul nostru.

Efectul cel mai raspandit si mai probabil al folosirii gelurilor antibacteriene este scaderea rezistentei la bacterii, astfel scazandu-ne si puterea sistemului imunitar. Studiile au demonstrat faptul ca limfocitele T, esentiale in imunitatea mediata celulara, se dezvolta in contact cu patogenii. In lipsa lor, aceste celule nu se mai dezvolta, iar sistemul nostru imunitar se inrautateste.

 
In plus, sa nu uitam ca gelul antibacterian contine alcool etilic, iar riscult de inghitire poate fi mare. Aici facem o paranteza pentru copii mici care pot fi atrasi de culorile puternice si mirosurile artificiale de alimente. Chiar si o cantitate mica de alcool etilic cauzeaza dureri de cap, de stomac si ameteala la un copil mic. In plus, daca iti obisnuiesti copilul sa foloseasca gel antibacterian, iar acesta se taie accidental si foloseste gelul, alcoolul este absorbit direct in sange.
 
 

In cazul in care alaptezi, evita sa folosesti gel antibacterian

Triclosanul din poate ajunge in laptele matern si -dupa cum spuneam mai devreme, te poate afecta hormonal. Sa nu uitam ca gelul bacterian poate contine si ingrediente care declanseaza reactii alergice si sensibilitati care pot duce la schimbari comportamentale in cazul copiilor.

Pana la urma, tot sapunul si apa ne raman prieteni de nadejde in lupta cu microbii care chiar nu ne fac bine. Cel mai bine sa aruncam gelul antibacterian la gunoi si sa nu mai cumparam altul.

 

Tags:
gel antibacterian
sanatate
sapun
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare