Diabetul zaharat, alternative de tratament

Chirurgia metabolica este un domeniu nou al chirurgiei generale in Romania, care se adreseaza pacientilor cu afectiuni cardio-metabolice asociate obezitatii precum: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, valori ridicate ale colesterolului si alte patologii metabolice. Prezenta acestor afectiuni, corelate cu cresterea ponderala, afecteaza calitatea vietii si scade considerabil speranta de viata a pacientului metabolic.

Legatura dintre diabetul zaharat si obezitate

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Intre diabetul zaharat de tip 2 si obezitate exista o puternica corelatie, confirmata de studiile efecutate recent de spitalul Ponderas. Cifrele arata ca mai mult de jumatate din populatia Romaniei este supraponderala si obeza si se confrunta cu afectiuni grave asociate obezitatii. Studiul arata ca prevalenta diabetului zaharat este de 2 ori mai mare in randul populatiei supraponderale fata de cea normoponderala si de 6 ori mai mare la populatia obeza. Mai mult, hipertensiunea arteriala se intalneste in procent de 4 ori mai mare la populatia obeza fata de cea normoponderala.

In cele mai multe din cazuri, o crestere a masei corporale (BMI) reflecta si o crestere a tesutului adipos din organism, care poate duce la diabet zaharat, hipertensiune arteriala si dislipidemie (hipercolesterolemie) – factori de risc cardiovascular, care sunt asociati cu cresterea mortalitatii.

Chirurgia metabolica – cea mai eficienta solutie de tratament

Sindromul metabolic este prezent la pacientii care sufera de 3 din urmatoarele 5 afectiuni: dislipidemie, steatoza hepatica, hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau obezitate de tip central.

Riscurile severe asociate acestui sindrom pot fi reduse semnificativ prin chirurgie metabolica, spune Dr. Catalin Copaescu, Medic Primar Chirurgie Generala, cu competenta in Chirurgie Laparoscopica si Chirurgie Bariatrica, Ponderas.  Aceasta are ca scop atat pierderea in greutate, cat si remisia, pana la vindecare, a comorbiditatilor precum diabetul zaharat de tip 2, fiind astfel cea mai eficienta metoda de tratare a obezitatii, in mod semnificativ si permanent.

Tratamentul chirurgical
 

Cele 5 tipuri de interventii chirurgicale care amelioreaza semnificativ afectiunile metabolice si conduc la pierderea excesului ponderal sunt: operatia de Gastric Banding (montarea unui inel gastric reglabil), Gastric Sleeve (micsorarea stomacului prin sectionarea sa de-a lungul micii curburi), Gastric Bypass (procedeu in urma caruia alimentele vor ocoli stomacul), Diversia biliopancreatica (procedeu in urma caruia alimentele vor ocoli stomacul si intestinul subtire), Plicatura gastrica (efectuarea unor pliuri in peretele gastric si suturarea acestora).

Trebuie cunoscut insa ca aceste proceduri chirurgicale fac parte dintr-un program complet dedicat pacientului metabolic. Scopul programului este evaluarea starii actuale de sanatate a pacientului, alegerea celei mai bune solutii chirurgicale, scaderea ponderala, mentinerea unei greutati optime, cat si supravegherea fiecarui pacient metabolic.

Datorita tehnicilor chirurgicale laparoscopice utilizate in chirurgia metabolica, pacientul beneficiaza de multiple avantaje: limitare a durerilor postoperatorii, vindecare rapida, perioada de covalescenta redusa, reinsertie rapida in activitatile cotidiene, cat si vindecarea aproape fara cicatrice.


 

Tags:
Diabetul zaharat
alternative de tratament
diabet zaharat
tratament diabet zaharat
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare