Dieta antistres

Stresul este un fel de rau necesar in conditiile in care este o reactie de aparare a organismului la factori externi. In aceste conditii o dieta antistres este mai mult decat necesara. Stresul produce o descarcate masiva de adrenalina, care solicita glandele suprarenale, creste ritmul cardiac, produce vasoconstrictie periferica (senzatia de maini si picioare reci), si accelereaza toate reactiile organismului. Pentru toate acestea organismul consuma multa energie, trebuie sa faca fata suprasolicitarii pancreasului ca urmare variatiilor nivelului de glucoza din sange si la suprasolicita a inimii.

Stresul este o situatie limita, pe care organismul o suporta ore in sir, zile in sir. Stresul are si o parte buna pentru ca este ca un motor cu reactie,  fiind o sursa de energie in situatii limita. Stresul creste capacitatea de concentrare. Mobilizeaza si stimuleaza vointa si persevernta. Puseurile de stres intretin si antreneaza memoria, si previn instalarea dementei senile si a bolii Alzheimer. Creste acuitatea vizuala, stimuleaza activitatea si oxigenarea creierului. Unii medici sustin ca daca este tinut sub control si administrat in doze “rezonabile”, stresul este tonicul cerebral perfect.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Dar suportat constant stresul provoaca bolile de inima, depresia si ulcerul. Este un factor agravant care creste riscul aparitiei diabetului de tip 2 si induce reducerea imunitatii. In plus creste tensiunea arteriala, creste apetitul, produce dezechilibre metabolice, obezitate, diminueaza apetitul sexual, produce insomnii si induce un somn agitat neodihnitor.

Una din cele mai mari rele pe care le produce stresul este faptul ca ingrasa. Cele mai multe persoane care au probleme cu greutatea au o viata plina de stres.

Una peste alta de stres nu putem scapa dar putem combate efectele stresului prin alimentatie, miscare si momente de ragaz.  O starea de spirit pozitiva combate efectele stresului, dar mentine beneficiile. Iti vin in ajutor o mana de migdale sau de fistic, nucile si bananele. Vitamina B, este numitorul comn al acestor alimente, vitamina care intervine in procesul de producere al serotoninei.
 
Antidotul pentru sistemul imunitar il reprezinta broccoli, ardeiul gras, kiwi, capsunile si rosiile. Secretul este vitamina C si magneziu la care se adauga seleniul. Bananele, avocado, fasolea, porumbul, carne de curcan si cartofi, au efect relaxant, fiind bogate in potasiu si magneziu care relaxeaza activitatea cardiaca.

Dieta antistres

Daca treci printr-o perioada stresanta (examene, predari, prezentari de proiecte) iata ce si cum trebuie sa mananci. Daca respecti o dieta antistres iti vei echilibra nivelul glicemiei, senzatia apasatoare de “foame de nervi” o sa dispara sau macar o sa o poti tine sub control, iar riscul acumularii de kilograme de stres o sa scada, scrie how stuff works.

Dimineata: lapte, cereale integrale si un kiwi sau oua moi, putina carne de curcam si suc de portocale.

Gustare: o banana sau o mana de migdale

La pranz: Ton sau somon la gratar, cartofi fierti sau spanac, suc de portocale sau carne de curcan si cartofi dulci, salata de spanac si un mar.

Gustare: un iaurt sau o mana de seminte de dovleac sau fistic.

La cina: lapte sau iaurt, branza de vaci, mamaliga si ceapa cruda, sau sparanghel si carne de pui, sau salata cu seminte de floarea soarelui si somon la gratar. Un dulce pe baza de lapte si oua.

Este necesar ca in perioadele foarte stresante sa reduci consumul de cafea, zahar rafinat, ceai negru, alcool, dar si grasimile animale, carnea de porc, prajelile si produsele de tip fast- food.

Estential este sa bei foarte multe lichide, pentru ca sresul este un puternic diuretic. 

Tags:
Dieta antistres
stres
alimentatie sanatoasa
glicemie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare