7 mituri desfiintate despre Dieta Atkins
Mit: Dieta Atkins da rezultate pentru ca se reduce aportul de calorii.
Chiar daca unele persoane consuma mai putine calorii atunci cand tin dieta Atkins, asta nu inseamna ca dieta este stricta sau ca limiteaza numarul de calorii consumate. Cei care tin dieta Atkins consuma mai putine calorii pentru ca sunt satui si pentru ca nu se mai gandesc mereu la mancare. Trebuie mentionat faptul ca Dieta Atkins permite un consum de calorii intre 1800-2000 calorii (barbatii pot depasi acest numar) fara a lua in greutate, lucru ce nu se intampla cu alte diete.
Se consuma mai putine calorii deoarece:
- nivelul glicemiei din timpul zilei este stabil si nu vei mai simti nevoia de a manca, sau nu vei mai avea pofte
- o persoana care consuma alimente precum carne, branza, alune, oua, fructe si legume sarace in zahar, are o senzatie de satietate mai intensa, deoarece aceste alimente sunt mai putin procesate si mai bogate in substante nutritive.
Mit: Scaderea in greutate in timpul dietei Atkins se datoreaza pierderii apei din corp, si nu a grasimii.
In general, in orice cura de slabire inclusiv in prima faza a dietei Atkins, in primele zile (sau chiar prima saptamana) se pierde apa din corp (diureza). Cu toate acestea, cu un control asupra carbohidratilor, dupa diureza, corpul arde grasimi in loc sa arda carbohidrati. In principal se pierde grasime pura si nu masa musculara. Merita a ne repeta ca studiile au aratat ca o persoana a slabit mai mult consumand mai putini carbohidrati decat acea persoana care a tinut o dieta saraca in grasimi.
Mit: Dietele care promoveaza consumul mare carne grasa si produse lactate, cresc colesterolul ducand la boli cardiovasculare.
Studii facute pe tema dietelor sarace in carbohidrati, bine controlate, arata ca au un efect pozitiv asupra sanatatii inimii si asupra sanatatii in general. Un studiu facut la Universitatea Ball din SUA , studiu la care au participat 12 barbati sanatosi cu varste cuprinse intre 20-55 ani, a aratat ca aceasta dieta are un efect pozitiv asupta trigliceridelor din sange. Acest lucru reduce riscul de boli cardiovasculare. In plus acest studiu a mai demostrat ca nu nivelul colesterolului ci nivelul trigliceridelor determina pe termen lung boli cardiovasculare si atacuri cerebrale.
- 1
- 2