Dieta cu fasole

Dieta cu fasole este o dieta care intra in categoria dietelor rapide, dar si intra in categoria, mai mare, a dietelor cu proteine. Mai trebuie spus ca dieta cu fasole este una pe care o pot folosi si cei acre respecta un regim vegetarian, in cazurile exceptionale in care acestia ar avea nevoie de un regim alimentar care sa duca la scaderea in greutate.

Din punct de vedere al cantitatii de proteine pe care o contine, fasolea este comparabila cu carnea. Dar comparativ cu aceasta, fasolea contine si o importanta cantitate de fibre, astfel ca minunatele boabe contribuie cu maxima eficienta la eliminarea grasimilor.  Dietele traditionale nu aduc un aport insuficient de fibre, in medie doar 15 de grame pe zi, in conditiile in care, cantitatea ideala de fibre intr-o zi trebuie sa ajunga la 21 - 25 de grame pentru femei si 30 - 38 de grame pentru barbati. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In 100 de grame de fasole se gaseste jumatate din necesarul de fibre pentru o zi, fapt care este suficient pentru a recomanda fasolea in diete. Pe langa acestea, ca bonus, fasolea are abilitatea de a reduce in special concentrata de grasimi saturate din sange. Grasimile saturate fiind cele mai rele pentru sanatate, si considerate responsabile pentru producerea suferintelor cardio-vasculare. Continutul mare de fibre face ca fasolea sa se digere incet, mentinand pentru un interval mare de timp senzatia de satietate. In plus, fasolea este un aliment care are un indice glicemic mic, astfel ca nu stimuleaza secretia de insulina din sange, deci tine apetitul sub control.  

Intr-un studiu recent, persoanele care consuma regulat fasole au avut, in medie, sapte kilograme mai putin si o talie mai subtire decat cei care nu au inclus fasolea in dieta.

Fasolea este bogata in antioxidanti si o clasa de substante care reusesc sa anuleze efectele radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt compusi care rezulta in urma metabolismului si care sunt favorizanti in aparitia cancerului si in procesul general de imbatranire.

Luand in calcul toate acestea, nutritionistii recomanda consumul a minim 500 de grame de fasole pe saptamana, pentru o dieta echilibrata si sanatoasa. Daca vrei sa incerci dieta cu fasole, cu scopul de a scadea in greutate, cantitatea recomandata creste la 1.400 de grame de fasole pe saptamana, adica 200 de grame de fasole boabe pe zi. 

Regulile dietei sunt simple si destul de usor de respectat. In meniul dietei cu fasole sunt incluse lactatele degresate si branza de vaci, in cantitate de 150-200 de grame pe zi, doua fructe pe zi - mere, portocale sau fructe de padure; o salata mare pe zi, din legume crude si/sau salata verde. La toate acestea se adauga  patru portii de carne de 100 de grame (pui si peste), pe saptamana, pe care vegetarienii le pot inlocui foarte bine cu preparate din soia. Dieta permite o portie de orez, si una de cartofi de 50 si respectiv 100 de grame, pe saptamana, dar si 10 linguri de ulei si cinci lingurite de miere, tot pe saptamana.

In cursul dietei cu fasole iti poti incepe ziua cu o ceasca de cafea sau de ceai neindulcit, o felie d epaine cu pasta de fasole sau branza ori tofu si un fruct.

Dieta include, obligatoriu, pentru stimularea metabolismului si cresterea aportului de minerale si vitamine trei pahare de suc de rosii si trei pahare de suc de portocale pe saptamana, precum si trei portii de supa de legume, fara carne. In cursul dietei cu fasole, la fel ca in cazul tuturor dietelor, dat si in cursul unei alimentatii normale este recomandat sa bei 1,5 litri de apa pe zi, pentru a stimula activitatea renala, in conditiile in care dieta cu fasole poate fi considerata o dieta bogata in proteine. 

Ideal este ca fasolea sa fie simpla, bine fiarta sub forma de salata cu usturoi, sare, piper, suc de lamaie si putin ulei. Este recomandata si fasolea batuta, dar fara garnitura de ceapa prajita, precum si ciorba de fasole, dar fara carne. Este permisa si traditionala mancare de fasole (iahnia), fara carne. Sunt ideale, in cursul dietei cu fasole, supele de fasole, crema de fasole, dar si fasolea cu rosii. Toate acestea fac din dieta cu fasole una excelenta, satioasa cu preparate foarte gustoase. Respectata dieta duca la pierderea a 2-3 kilograme pe saptamana, daca se respecta baremul de 1800 de calorii zilnice, scrie slimming4all.

Marile avantaje ale dietei cu fasole sunt stimularea metabolismului, reglarea colesterolului si lipsa senzatiilor neplacute de foame, pe care le au la pachet celelelalte diete.

Tags:
Dieta cu fasole
fasole
metabolism
dieta rapida
retete vegetariene
dieta vegetariana
dieta pentru scaderea in greutate
calorii
colesterol
fibre
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare