Dieta curcubeu

De ce o dieta curcubeu? Pentru ca viata in sine inseamna culoare, de aceea este esential sa mancati cat mai colorat. Dieta curcubeu este un program care isi propune sa va juta sa consumati cat mai multe fructe si legume viu colorate. Asa cum probabil stiti, fructele si legumele sunt izvor de sanatate, gratie continutului de vitamine si minerale. Respectand culorile curcubeului, dieta trebuie sa contina alimente: rosii, galbene/portocalii, verzi, albastre/purpurii si respectiv albe. Diversitatea de culori determina o legatura spirituala care apare intre corpul nostru si modul in care ne hranim.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In plus, s-a demonstrat ca persoanele care servesc zilnic fructe si legume prezinta un risc scazut pentru afectiuni ale inimii (atac de cord), diabet, multe forme de cancer si hipertensiune. Alimentele se diferentiaza intre ele nu numai prin culoare, dar si prin valoarea nutritiva. Si astfel consumul de alimente de diverse culori, echilibreaza balanta nutrientilor. Fructele si legumele de culoare rosie sunt recomandate gratie continutului de licopen (dar si anticianini).

 

Licopenul, acesta este benefic sanatatii, intrucat scade riscul de a dezvolta cancer. Se gaseste in: rosii, pepene verde si in grapefruitul roz. Pe de alta parte antocianinii contin antioxidanti puternici, care protejeaza inima si celulele. Pe acestia ii puteti gasi in: capsuni, zmeura si in strugurii rosii.

 

Fructe si legume de culoare galben/portocalie
Coloratia lor este data de prezenta unor substante numite carotenoizi. Ii oferiti organismului vostru acesti nutrienti daca consumati: cartofi dulci, dovlecei si morcovi. Si banuiesc ca stiti ce se spune despre morcovi, ca acestia imbunatatesc vederea? Mai mult de atat, carotenozii reduc riscul pentru unele forme de cancer, dar si pentru afectiunile inimii. Dar, nu va grabiti, lista beneficiilor nu se termina aici.

 

Cand eram mica nu-mi placea sa fes pe cap chiar si atunci cand era vreme urata afara, iar parintii se temeau ca o sa racesc. Timpul a trecut, dar naravul tot nu si-a schimbat parul. Din fericire racesc greu, ce-I drept am si un secret. Consum zilnic multe legume (mai mult crude) si iau zilnic suplimente nutritive. Imi plac la benunie morcovii proaspeti, dar pardoxal nu-mi place sucul. Asa cum probabil ati intuit substantele din aceste alimente, in special vitamina A, va intareste sistemul imunitar.

 

Ar trebui sa mai stiti ca beta-carotenul din aceste alimente, se descompune in organism in vitamina A, care este un puternic antioxidant, prevenind astfel imbatranirea. Pentru ca este vara si hidratarea este importanta, potoliti-va setea consumand limonada ori suc natural de portocale. Citricele sunt o sursa excelenta de vitamina C si acid folic, nutrienti care reduc riscul defectelor de nastere.

 

Legume si fructe verzi
Mere verzi, castravete, ardei gras sunt cateva exemple de alimente de culoare verde. Daca v-ati tot intrebat de ce sunt verzi si nu ati reusit sa gasiti raspuns, aflati ca verdele din alimente este dat de prezenta a doua substante: clorofilei si luteinei. Atunci cand luteina se combina cu alte substante, precum cele regasite in porumb si ardeii grasi se formeaza substante care va mentin vederea. Consumati cat mai multe legume verzi, acestea sunt o sursa excelenta de acid folic, care reduc considerabil riscul de aparitia a defectelor la nastere.

 

Am ajuns usor-usor si la o alta categorie de alimente cele albastre/purpurii. Consumand astfel de alimente ii asigurati organismului vostru antocianini. Cocazele, strugurii, stafidele sunt bogate in antioxidanti si daca le veti consuma frecvent va vor proteja de boli precum: cancer, atac de cord si alte afectiuni ale inimii.

 

Alimentele albe
Bananele si cartofii sunt cateva exemple bune. Acestea contin alicina despre s-a afirmat ca reduce nivelul de colesterol, hipertensiune, a bolilor de inima si cancerului la stomac. Bun, si daca nu am reusit sa va conving sa consumati zilnic cat mai fructe si legume retineti ca acestea contin fibre, care va ajuta sa slabiti. Suna bina, nu? Atunci sa incercam si dieta.

 

Regulile dietei
Regulile dietei sunt clare: fara mancare junk-food si produse procesate. Serviti numai produse naturale si de fiecare data cand este posibil mancaruri sarace caloric, dar bogate in fibre: precum carne slaba, legume, fructe etc. Secretul este sa serviti zilnic cinci-noua portii cu alimente intens colorate: rosii, albastre/violet, galben/portocalii, verzi si respectiv albe. Trebuie sa recunosteti ca suna distractiv. Carcatotasii ar putea spune ca dieta nu este decat un moft pentru unii dintre noi, care sunt mereu in cautarea de metode pentru combaterea stresului. Nu, in niciun caz! Dieta s-a dovedit pentru multi aceia, care au urmat-o, un stil de viata sanatos.

 

Cui i se adreseaza aceasta dieta

Tuturor acelor persoane care sunt interesate de un mod de viata sanatos ori care sufera de diverse afectiuni.

 

De ce este recomandata dieta
Pun pariu ca aceasta este intrebarea sta pe buzele multora dintre voi. In primul rand dieta promoveaza consumul de fructe si legume proaspete, viu colorate. Acestea sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale si respectivfibre, care va ajuta sa va saturati mai usor, cu putina hrana si implicit sa dati jos din kilogramele in plus.

 

Tags:
curcubeu
fructe legume viu colorate
nutrienti
stil de viata sanatos
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare