Dieta de iarna – de la semi-vegan la semi-keto

Blog 06.12.2013 Andreea Pietrosel
Sunt nerabdatoare sa mai slabesc, asa ca, din punctul asta de vedere sunt agitata si cam stresata, recunosc. Sunt absolut invidioasa pe momentul 0 al proiectului TeaSlabeste, cand aveam si o energie incredibila, dar, mai ales, totul mergea struna intr-ale slabitului. Asa mi-am adus aminte ca grosul acestui slabit s-a intamplat in primele 3 luni (12 kg din 16), in care tot ce am facut a fost sa imi schimb total stilul de viata, ceea ce acuma imi pare cel mai usor lucru din lumem daca e sa compar cu dietele ce se invart pe internet si in viata prietenilor mei slabitori.
 
Tot ce am facut a fost sa ma apuc de sport, sa transpir (big step for me), sa beau apa si sa inlocuiesc jumatatea de farfurie acoperita de fainoase cu legume. Zen n-am fost niciodata, asa ca voi inlatura rapid acest mit din schema – insa imi propun si imi doresc, doar am citit atat despre glande, hormoni si stres, it’s a must!
 
Toamna semi-vegana
 
Apropo de citit, asa am luat decizia de a deveni semi-vegana in aceasta toamna gratie unei carti numite Vegan before 6 ce calatoreste in acest moment in Thailanda gratie prietenei Pofticioasa :) Mi-a placut foarte mult, drept pentru care i-am facut si o recenzie, am luat-o ca pe o aliniere a planetelor si am decis ca voi profita de toate legumele. A trebuit, ofc, s-o personalizez pe stilul meu de viata, ca doar nu invat degeaba.
 
Asa am decis sa imi pastrez totusi oul matinal, si bine am facut, ca oul a iesit intre timp din sezon, si sa fiu vegana in gustari si la pranzul de la serviciu. Asa am reintrodus in meniu fasolile (mai mult hummus/naut si linte), redescoperite asta iarna si de la care luasem pauza peste vara. Culmea a fost ca m-am inteles foarte bine cu varza (sub forma ei de salata de cruditati), morcovii&telina – am gustat si broccoli de doua ori, relatia noastra fiind cu sechele dupa ultima dieta-minune in care am exagerat cu el si nici ca am mai mancat de atunci. Ce mi-a placut in toamna asta e ca mi-am facut plinul de dovleac si castane, some of my fave foods si pe care parca nu le mancam suficient. Acuma, pauza pana la anul :) A fost un regim bun si firesc pentru toamna, am incercat sa nu exagerez serile insa, recunosc, faptul ca te privezi de grasimi animale/carne orice parte din zi este cu dus si intors. Pentru mine a fost suficient de greu incat sa am pofte nemasurate in restul timpului – ceea ce nu-i prea cool in contextul in care vreau sa slabesc in continuare. Ar fi mers niste 5g de parmezan ras pentru legumele la abur, sa le dea niste gust.. zic si eu.
 
 
Ce se schimba?
 
Citesc mult despre Keto in ultima vreme, ramane sa ma mai informez totusi ca nu ma simt in control inca – incep sa ma obisnuiesc cu meniul. Oricum sfaturile pe care mi le-a dat Cristi Margarit la inceput de an pe dieta asta erau bazate, asa ca sunt oarecum obisnuita cu ea. Mancam nuci si inainte – productia de la Corbi rullzzz. Am reintrodus semintele de in, mi-am luat cateva de dovleac/mac (cate o lingurita pe zi, alternativ), imi doresc sa reintroduc si somonul – la cuptor, ca afumat nu mai pot sa mai mananc in viata mea. Cu spanacul n-am probleme (daca-i scaldat in unt si usturoi), de broccoli incerc sa nu abuzez pentru ca risc sa nu-mi mai placa – o data pe saptamana is enough. Same for fasole verde. Mi-am dorit sa mananc si produse din carne, inclusiv sorici si piftie, ma gandesc la pielea mea din ce in ce mai uscata iarna – din pacate simt imediat pe bila/ficat/pancreas ca am reintrodus carnea grasa. O jena, nu stiu cum sa-i zic altfel. N-am mai facut de mult niste analize de sange asa ca ipohondria ce ma caracterizeaza ma ghideaza spre asta, ecografia imi zicea insa in primavara, dupa magicele 3 luni de slabit, ca am pancreasul gras. No, asta e, atata timp cat tin lucrurile intr-un relativ control.
 
Imi iau, asadar, luna decembrie sa ma obisnuiesc cu ideea de Keto, sa mai citesc si sa imi fac curaj sa trec pe dieta asta – la modul curat, cat mai curand, cu pauza de rigoare la masa de Craciun & Rev, dar cam atat. Ma interesez in acest moment si de vitamine, tinand seama ca dieta presupune pastrarea catorva legume si fructe de padure congelate, ma gandesc si la niste psyllium pentru tranzit. Am citit o carte foarte faina de la Ada Kale si m-am mai lamurit cum e cu suplimentele. Farmacista mi-a recomandat ca in perioada de iarna sa iau un supliment de vitamine/minerale, 10 zile/luna, 3 luni. I think I will, thank you very much :) Tu iei ceva, recomanzi unul anume?
 
Tea Slabeste este blogger oficial Dietetik.ro si o puteti gasi pe site-ul ei si pe conturile de FB si twitter.

 

Tags:
Dieta de iarna – de la semi-vegan la semi-keto
alimentatie
carne
dieta
grasimi
dieta keto
grasimi iarna
legume
regim
vegan before 6
vegana
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare