Dieta fericita - slabesti mancand cu placere

O dieta de succes este aceea care te face fericit si nu frustrat. Este mult mai usor sa respecti un meniu atragator decat sa fie o corvoada zilnica. Dieta fericita este inspirata din regimurile alimentare sanatoase ale copiilor. Este cunoscut faptul ca cei mici refuza mancarea sanatoasa in detrimentul celei nesanatoase de tip fast food doar pentru simplul fapt caste mai atractiva. Acum si adultii pot servi mancaruri colorate, atent gandite si pline de savoare.
 
Mancarea nu are voie sa fie banala. Ea trebuie sa-ti stimuleze toate simturile. La indemana avem fructe si legume verzi, rosii, portocalii, mov si galbene si ierburi aromatice ce dau o nota exotica si interesanta. Imaginatia este principiul pe care se bazeaza dieta fericita. Va fi distractive sa-ti compui meniul zilnic, iar masa in familie poate deveni inedita.
 

Cum se tine dieta fericita?

 

Dieta se bazeaza pe schimbarea starii de spirit, iar asta se poate face cu ajutorul alimentelor care stimuleaza creierul. Pentru cei care nu cunosc datele problemei, in creier au loc zilnic anumite reactii chimice, care dicteaza starea de spirit. O persoana frustrata, depresiva si trista va simti nevoia sa manance continuu fara a-si da seama cand este satul. Cred ca cei care sunt dependenti de mancare si care nu-si pot controla poftele pot apela cu succes la dieta fericita.
 
Regulile dietei nu sunt deloc restrictive. Iti permiti sa iei mese dese, dar sa fie controlate portiile si poti combina ce alimente doresti. Senzatia de satietate se confunda deseori cu setea. Pana la urma mancam ca sa traim si nu traim ca sa mancam. Principiul de baza al dietei este ca satietatea poate fi data de varietate si gust, pentru ca altfel ne-am plictisi de aceleasi alimente zilnice.
 
Dieta fericita iti permite sa mananci cate putin din toate, asa ca ai voie sa combini urmatoarele alimente:
 
  • Carbohidrati buni, grasimi si fibre – pentru a avea doza zilnica necesara de energie si pentru a aduce organismului nutrientii pentru buna sa functionare ( ai voie sa consumi orice tip de carne, dar sa fie gatita la grill, cuptor sau fiarta)
  • Ai voie grasimi sanatoase ( ulei de masline, avocado, somon,  fructe de mare) – acestea sunt bogate in Omega-3
  • Ai voie sa consumi 1-2 oua pe zi
  • Ai voie alimente precum paine si paste integrale, orez brun, fasole, seminte, legume, fructe si oleaginoase ( nuci, acaju)
  • Consuma alimente de sezon pentru diversificare
 
Perioada de dieta ti-o stabilesti tu in functie de cate kilograme vrei sa dai jos. Zilnic ai voie sa consume maxim 1500 de calorii.
 
 

Ce inseamna masa fericita?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Bucuria de a manca are diverse conotatii in functie de gusturile fiecarei persoane. Pentru cineva conteaza sa nu fie restrictionat de la alimentele preferate, pentru alta conteaza gustul, pentru alta aspectul si asa mai departe. Iata cele mai importante aspecte care conteaza:
 
1.Nu manca pe fuga – este foarte important sa savurezi fiecare inghititura de mancare nu doar pentru o digestie usoara, ci si pentru a controla gradul de satietate; o persoana care mananca pe fuga poate consuma o cantitate mult mai mare de mancare decat are nevoie pentru a se simti satula.
 
2.Incearca mereu alimente si retete noi pentru a evita monotonia.
 
 
3.Cumparaturile se fac cu o sapatamana inainte sau cel tarziu cu o zi inainte pentru o buna organizare; un alt aspect care conteaza este sa cumperi hrana de calitate din surse sigure si Bio 100%; asta inseamna sa cumperi inteligent si sa fii practic.
 
4.Combina alimente in culori si texturi diferite.
 
 
5.Aranjeaza mancarea in farfurie ca la restaurantele luxoase; bucataria frantuzeasca sau mexicana sunt bune exemple de urmat, dar exista multe alte zone de inspiratie.
 
 

Cum arata meniul?

 

Ideile sunt nelimitate, dar aveti orientativ meniul urmator pentru o zi:
 
 
 
Micul dejun – 1 ou fiert tare cu 1 bol de tarate de ovaz cu fructe viu colorate si lapte ( se poate folosi sirop de artar in loc de zahar rafinat, miere de albine, afine, cirese, migdale, etc)
 
Gustare pana la pranz – 1 bol cu naut crocant facut la cuptor sau prajit putin in tigaie cu ierburi aromatice si verdeata
 
Pranz – quesadillas cu legume divers colorate, porumb fiert, fasole rosii ( pita se poate face din tarate de ovaz ca sa fie mai sanatoasa)
 
Gustare pana la cina – 1 bol cu humus si morcovi pentru culoare
 
Cina – piept de pui la grill rosemary ( cu mustar Dijon si multa verdeata – sparanghel, pastai, etc.)
 
 

Este nevoie de miscare?

 

In aceasta dieta pana si efortul fizic trebuie sa fie placut. Nu trebuie sa mergi la sala de fitness sau sa te chinuiesti cu cine stie ce greutati si exercitii. Este de ajuns sa-ti gasesti o activitate placuta, precum inotul sau  alergatul, tenis, plimbari sau orice altceva.
 
 
 
Sursa: health.com; fitnessmagazine.com;
 
 
 
 

 

Tags:
diete
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare