Dieta greceasca
Cand spun dieta greceasca nu ma gandesc la o cura de slabire, ci la un mod de viata sanatos care se aplica atat celor mancate, cat si celor traite. Grecii au o viziune speciala asupra mancarii si odihnei, lucru care nu le-a adus decat beneficii, incidenta bolilor cauzate de stress sau de alimentatia nepotrivita fiind mai mica in Grecia decat in alte parti.
De ce este atat de sanatos sa adopti dieta greceasca, dealtfel o subspecie a dietei mediteraneene? Cei care avem bunici sau strabunici in varsta, care mai povestesc din copilaria loc, veti afla ca Romania a avut o relatie comerciala foarte buna cu Grecia, mai ales in ceea ce priveste lamaile si uleiul de masline, introdcand astfel o mica schimbare in mentalitatea romaneasca de "bucatarie grasa". Uleiul de masline este deci ingredientul de baza al curei grecesti. Secretul acestei diete si al stitlului sanatos de viata al grecilor consta in consumul de alimente cat mai proaspete.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Grecii au fost reticenti la schimbari, si nu au dorit sa se alieze trendului international de fusion cuisine. Lor le place sa isi pastreze identitatea, obiceiurile de siesta si gustul bun, autentic al mancarurilor. O astfel de abordare relaxata a alimentatiei are un prim succes inca inainte de a duce mancarea la gura: nu te mai ingrasi din cauza stresului.
Cei mai multi dintre noi au facut macar vacanta in Grecia, asa ca ingredientele care vor urma li se vor parea familiare, ca fiind de regasit pe orice masa greceasca, fie ea saraca sau bogata: ulei de masline, lamai, branza feta, rosii, vinete,ierburi aromate. Maslinele si uleiul de Kalamate sunt celebre in lume si foarte iubite si de pielea si parul noastru.
De la uleiul de masline la branza feta, de la pestele si fructele de mare la preparatele din carne de pui sau de porc, de la bere la ouzo, toate aceste ingrediente de baza grecesti nu fac altceva decat sa-i faca pe cei care degusta prima oara aceasta bucatarie sa se indragosteasca definitiv de ea. Fructele de masre si pestele usor face iarasi parte din alimentatia de baza a grecilor. Deserturile sunt bazate in mod ultrasanatos pe miere si nu pe zahar.
Vedeti deci ca o dieta sanatoasa poate exista la nivelul unui popor, fara ca aceasta sa fie drastica sau sa impuna restrictii. Pur si simplu darurile naturii i-au facut suficient de intelepri pe greci incat sa o foloseasca cu minte si masura. Va sfatuim sa adoptati dieta greceasca si va urma sanatate!
Cititi si Bucataria Greceasca!