Dieta in functie de varsta
In plus fiecare varsta ne influenteaza metabolismul. Dieta trebuie adaptata in functie de schimbarile care au loc in organismului nostru, dar si de nevoile de zi cu zi. Un job solicitant, lipsa timpului liber si alte si mai cate probleme favorizeaza aparitia stresului. Despre stres am putea spune ca este o boala grea, tot mai multe persoane sufera de aceasta afectiune. De aceea este esential sa adoptam o dieta sanatoasa, sa facem sport pentru ca si acesta constituie o metoda de relaxare. Iar acolo unde este cazul sa se administerze suplimente nutritive, rolul acestora este de a reechilibra balanta nutrientilor din corp, prevenind eventuale carente care pot declansa unele afectiuni.
Dieta intre 20 si 30 de ani
Intrucat in perioada copilariei si adolescentei corpul trece prin unele modificari din punct de vedere mental si fizic, nu exista restrictii in ceea ce priveste alimentatia, tocmai pentru ca organismul are nevoie de un aport mare de nergie. Dupa varsta de 20 de ani apar unele schimbari. In jurul varstei de 20 de ani corpul ia in greutate, se favorizeaza depozitarea de grasimi. De aceea odata cu inaintarea in varsta ai tendinta sa iei in greutate.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
In adolescenta organsimul avea mare nevoie de proteine pentru crearea de masa proteica si pentru mentinerea sanatatii sistemului osos, la care se adaugau lipidele si zaharurile, dar odata cu maturizarea va trebui sa fii foarte atent la continutul lipidic al alimentelor pe care le consumi. De ce? Pentru ca o dieta bogata in lipide iti poate aduce cateva kilograme in plus. In plus in aceasta perioada se inregistreaza multe oscilatii, corpul ia usor in greutate si la fel de usor poti sa scapi de ele.
Ca sa vezi daca ai luat in greutate va trebui sa-ti calculezi indecele masei corporale, numaia sa vei stii daca ai o greutate normala ori nu. Pentru ca s-ar putea sa ti se para dificil, iti aratam noi cum se calculeaza indicele masei corporale. Astfel indecele reprezinta: greutatea (numarul de kilograme) x inaltimea (metrii). Limitele sunt 18,5 si respectiv 25. Daca valoare indicelui este sub 18,5 inseamna ca esti subponderal, iar daca indicele este mai mare de 25 inseamna ca esti supraponderal. Dupa acest pas trebuie stabilite schimbarile care trebuie aduse dietei.
Dieta trebuie sa fie una echilibrata, in care sa se regaseasca alimente din toate grupele (cereale, fructe, legume, lactate, carne). Cu toate ca uneori raman de-a dreptul surprinsi cand auzim de beneficiile unei diete vegetariene aceasta s-ar putea sa nu ti se potriveasca. De ce? Lipsa proteinelor! Nu se consuma lactate (poate doar daca optezi pentru un regim lacto-ovo-vegetarian) si carne de niciun fel, dar ce nu se stie e faptul ca atat lactatele cat si carnea sunt surse excelente de proteine, adica caramizile unui organism sanatos.
La micul dejun poti consuma: fructe, seminte, oua, cereale cu lapte si sucuri de fructe. Ideal este ca in fiecare zi sa servesti un alt meniu. La pranz poti servi: proteine slabe cu legume. Iar meniul pentru cina trebuie sa fie unul light: supa, paine, branzeturi, ceai sau lapte.
Si usor-usor ajungem catre perioada de 30-40 de ani. Stresul este cuvantul de ordine. Lipsa timpului liber, grijile cotidiene te coplesesc, simti ca nu mai poti tine pasul cu toate acestea. In plus se inregistreaza unele schimbari metabolice. Partea proasta a lucrurilor este ca numai poti slabi la fel de usor, as aca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te mentii in forma pentru a preveni eventualele kilograme in plus. Dar daca ti se pare greu incearca sa tii dieta si faci sport (fitness). La acesta varsta consumul energetic este mai mic. Nu uita de suplimentele nutritive!
In niciun caz sa nu uiti de micul dejun. Va trebui sa servesti trei mese sanatoase si doua gustari.
La micul dejun va trebui sa consumi lactate, glucide (un fruct), putine produse fainoase si foarte putine lipide. La masa de pranz poti servi: proteine slabe, un ou (nu zilnic), legume, lactate (iaurt), fructe si fainoase ( putine). Dupa cum vezi se incearca echilibrarea balentei nutrientilor. La cina poti consuma: supa de legume, legume si fructe proaspete ori branza cu fructe.
Este esential ca seara sa mananci cat mai putin tocmai pentru a nu ingreuna digestia.
Dupa varsta de 40 de ani
Metabolismul devine catalitic, adica organismul nu asimileaza toti nutrientii din hrana. In plus in aceasta perioada atat organismului femeilor cat si al barbatilor trece prin unele schimbari. Procesul de imbatranire este resimtit de ambele parti. Variatile ponderale sunt mici. O alimentatie corecta trebuie sa contina: alimente bogate in vitamina C, in vitamine din complexul B, minerale, la care se adauga proteine, glucide si foarte putine lipide. Mentina-te in forma prin sport!
Va trebui sa fii foarte atent la ce mananci. La micul dejun poti alege din urmatoarele: un ou, un fruct, cereale, supa, iaurt. Pranzul trebuie sa fie un festin. Consuma salata de legume cu proteine slabe (carne). Nu uita de fructe, le poti servi ca si desert. Daca vrei un meniu light, poti opta pentru supe, mai ales ca ajuta digestia. Nici cina nu trebuie trecuta cu vederea. Include in meniul de cina: lactate, legume si fructe. Iar pentru echilibrarea balantei fludelor din corp va trebui sa consumi cel putin doi litrii de lichide.
Ti se pare greu?