Dieta in post
Dieta de post este, in fapt, o dieta vegetariana, si ca orice dieta trebuie sa respecte cateva reguli, pentru ca necesarul de nutrienti sa fie perfect acoperit. Dieta de post presupune in primul rand excluderea din alimentatie a carnii. Unele persoane consuma pe parcursul postului lactate si oua, ceea ce se potriveste perfect unei diete ovo-lacto-vegetariene.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
In cazul dietei de post se fac cateva erori, care dupa parerea mea altereaza scopul si sensul postului. Indraznesc sa spun lucrurilor pe nume, cu riscul ca unii se vor supara pe mine.
Alimentele de post. Te-ai intrebat ce manca bunica in perioada de post? Crezi ca folosea pate vegetal sau salam de post? Categoric nu. Parerea mea este ca alimentele „de post” sunt surogate, falsuri si, intr-un anume fel, ipocrizii. Ce rost mai are postul daca pe parcursul zilelor de post mancam salam, pate si branza „de post” si dieta noastra nu suporta nicio modificare. Vegetarienii nu consuma alimente „de post”, ci vegetale!
Exageratii. In categoria aceasta ii includ pe care care inteleg prin post o dieta care presupune exclusiv salata, iar salata inseamna invariabil: rosii, castraveti si ardei. Din categoria aceasta fac parte cei care se plang de faptul ca postul este scump, si care ajung sa renunte la beneficiile pe care le aduce perioada de post (beneficii si pentru minte, si pentru trup, si pentru spirit), pentru ca „zarzavaturile” (rosii, castraveti si ardei), sunt prea scumpe.
Habotnicii. Aceasta este categoria care intelege prin post exclusiv o suma de restrictii alimentare. Care refuza sa puna o lingura de smantana sau un ou intr-un preparat, pentru ca este... post, dar accepta sa consume tot felul de preparate ciudate, combinatii explozive de aditivi si grasimi, doar pentru sunt etichetate "de post". Din categorie fac parte si cei care isi imagineaza ca daca cumperi un plic cu prafuri sintetice pe care il combini acasa cu apa (sau lapte) si-l insiri pe un blat (tot cumparat), se cheama ca ai facut „prajituri de casa”.
Sa va povestesc ce manca bunica in timpul postului.
- 1
- 2