Dieta morfologica

Un regim corect de slabire ar trebui sa tina cont de formele tale. O astfel de dieta se numeste dieta morfologica. Dimensiunile ideale, celebrele 90-60-90, sunt un standart. Ceea ce face ca un trup sa arate frumos este proportia intre bust, talie si solduri si nu diemnsiunea acestora.

Kilogramele in plus nu se localizeaza uniform, ci dupa criteri care tin de morfologie, de metabolism, de unele dezechilibre hormonale minore, sau pur si simplu de stilul de viata. O dieta care sa regleze aceste amanunte tin de principiile dietei morfologice si trebuie sa tina seama de felul in care arati.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

In cazul in care morfologia ta este ginecoida, adica este caracterizata prin depuneri adipoase in zona abdomenului, a feselor si a coapselor, in timp ce umerii, toracele, si piciorului, de la genunchi in jos, se apropie de normal, afla ca peste 90 la suta dintre femei tind catre aceasta forma, venusiana, care este comandata de hormonii feminini. La mijloc este mama natura care tinde mereu sa pregateasca organismul feminin pentru statutul de mama. Dar pentru 20 la suta dintre femei, depozitele adipoase din aceaste zone sunt exagerate.

Exagerarile sunt caracteristice femeilor la menopauza, dar poate fi si consecinta unui regim alimentar foarte bogat in grasim, a stresului si unui regim sedentar, prin excelenta. Adica ceva de genul mananc ce, unde si cand apuc si sar din masina, in lift, din lift, pe scaunul de la birou si asa mai departe.

Reguli alimentare

Principiile de baza ale unei diete recomandate acestui tip de morfologie sunt:
- cat mai putina sare, sodiul fiind responsabil pentru retentia de apa. Consumul de sare trebuie redus drastic. Practic necesarul de sare al organismului este acoperit integral de continutul de sare existent natural in carne, legume, fructe, astfel ca orice plus de sare in alimentatie este inutil.
- bazeaza-te pe proteine, pentru ca acestea au capacitatea, a inlocui depozitele adipoase, in paralele cu reducerea la minimum a aportului de grasimi.
- bea apa, pentru ca este de neinlocuit atunci cand este vorba despre drenarea si curatatea organismului tau. Este obligatoriu sa consumi 1,5 liti de lichide pe zi. Sunt excluse cu desavarsire bauturile dulci si cele acidulate. 
- multe fructe, putine legume, pentru ca legumele sunt bogate in minerale care intretin retentia de apa, asa ca trebuie sa limitezi consumul lor si sa te axezi, in principal, pe fructe, bogate in vitamine si fibre.
- fara dulciuri, dar poti consuma cantitati mici de alimente care contin glucide cu ardere lenta cum ar fi cerealele integrale, legumele uscate, care iti aduc un aport eficient de energie.
 
In cazul in care faci parte din persoanele care au o morfologia androida, adica exact reversul morfologiei ginecoide, ai depozitele de grasimi la nivelul umerilor, bratelor, pieptului si abdomenului. Uneori aceasta inseamna sani foarte voluminosi, ceea ce poate determina probleme ale coloanei vertebrale. Talia este foarte putin marcata, sau chiar deloc. Problemele sunt consecinta lipsei unei vieti organizate, a stresului si a lipsei de activitate fizica, la care se adauga problemele de tranzit intesitinal care mentin abdomenul balonat.

Reguli alimentare

Principalele cai de urmat sunt:
- mananca incet si cu mult calm, fapt atat de important incat mai bine sari peste ora de masa, decat sa mananci sub presiune si in graba.
- alege mancarea gatita, aceasta  fiind mult mai sanatoase decat cea preparata industrial si simplifica la maxim modul de preparare al mancarurilor.
- alegeri intelepte, adica renunta la ciocolata si bomboanele, la fripturi grase si prajeli si alge fructele, iaurturile degresate, mancarea preparata la aburi, carnea slaba, peste si cereale integrale.
- mese echilibrate, inseamna ca principala masa a zilei trebuie sa fie micul dejun, iar cina sa fie simpla si lejera, compusa dintr-o salata, fara grasimi, un iaurt sau o portie mica de legume.
- multe fibre, pentru ca acestea sunt necesare si utile unui tranzit intestinal bun si curata organismul de surplusul de grasimi, contribuind la eliminarea acestora.

 

Tags:
Dieta morfologica
dieta pentru scaderea in greutate
dieta personalizata
reguli alimentare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • Dieta personalizata Diete speciale

    Dieta personalizata

    02.06.2011

    Ai nevoie de o dieta? Citesti toate planurile de dieta, dar nu te regasesti in niciunul dintre acestea? Atunci inseamna ca ai nevoie de o dieta personalizata. De regula un plan alimentar care sa te...

    mai mult
  • Dieta care te scapa de burta Diete speciale

    Dieta care te scapa de burta

    23.02.2011

    Desi pare greu de crezut, daca luam in calcul buletinul meteo, primavara bate la usa. In consecinta este timpul sa incepi dieta care te scapa de burta acumulata in timpul ierii si pe care, pana...

    mai mult
  • Vacanta sanatoasa la Barcelona Fitness

    Vacanta sanatoasa la Barcelona

    28.06.2010

     Si cine si-ar fi imaginat ca un maraton poate fi terminat doar cu 6 luni de constanta si cu o alimentatie adecvata? Sau ca exista sporturi noi, extraordinar de amuzante precum...

    mai mult
  • Cea mai buna dieta Diete cu putine calorii

    Cea mai buna dieta

    21.05.2010

    Asa ca, am mancat mereu ce mi-a poftit inimioara si am “jonglat” cu kilogramele in plus. Nu tu paine, nu tu dulciuri, dar ce dieta este aceea? Ok, daca ai ambitie de fier poate...

    mai mult
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare