Dieta pentru adolescenti

  • Dieta pentru adolescenti

    Problema kilogramelor in plus a devenit un subiect tot mai discutat in zilele noastre si nu numai din cauza considerentelor sociale sau estetice pe care le implica ci, mai mult, din cauza complicatiilor pe care le dezvolta asupra sanatatii noastre.

Problema kilogramelor in plus a devenit un subiect tot mai discutat in zilele noastre si nu numai din cauza considerentelor sociale sau estetice pe care le implica ci, mai mult, din cauza complicatiilor pe care le dezvolta asupra sanatatii noastre. Am intrebat un specialist cum trebuie sa arate dieta pentru adolescenti.

Dr. Andreea Oprescu, medic specialist in Nutritie, Diabet zaharat si boli metabolice la Ponderas, ne aminteste ca “alimentatia copiilor si adolescentilor trebuie sa fie cat mai sanatoasa si echilibrata pentru a asigura o crestere si dezvoltare cat mai armonioasa". 
 
Excesul ponderal reprezinta un pericol din cauza comorbiditatilor asociate obezitatii pe care le poate produce: hipertensiune arteriala, diabet zaharat, dislipidemie, sindrom de apnee in somn si multe alte afectiuni in directa legatura cu acumularea kilogramelor nedorite.
 
Este cu atat mai periculos cu cat castigul ponderal apare intr-o perioada scurta de timp (adica in 2-3 luni), in special la persoane care sunt deja supraponderale. De asemenea, varsta este un alt factor de risc. Cele mai riscante perioade in care persoanele se ingrasa excesiv sunt dupa 40 ani sau in perioada pubertatii si terminarea acestei perioade (dupa 18-19 ani).
 
 
Pubertatea este o etapa a vietii clasata copilarie si adolescent, caracterizata prin intensificarea cresterii si dezvoltarii fizice, neuroendocrine si intelectuale. La fete, pubertatea incepe de obicei in jurul varstei de 10-11 ani, iar la baieti 11-12 ani si se termina in jurul varstei de 14-15 ani.
 
Instalarea pubertatii poate fi un factor de risc pentru aparitia sau accentuarea obezitatii, in special riscul crescand la copii care au rude de gradul 1 si/sau 2 cu obezitate. Probabilitatea ca obezitatea sa persiste la varsta adulta este mai mare de 50%, daca excesul ponderal s-a instalat in perioada pubertatii si se asociaza cu aparitia mai frecventa a sindromului metabolic (diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, dislipidemie) la varsta adulta.
 
Pentru a sta cat mai departe de aceste probleme, trebuie sa fim foarte atenti la schimbarile care apar in organism in perioada pubertatii dar si a adolescentei.
 
Cateva reguli de care trebuie sa tineti cont:
 
  • obisnuiti-va sa luati mesele in familie. Va vor ajuta sa mentineti un program stabil al meselor zilnice
  • sunt recomandate alimente cat mai sarace in grasimi procesate, astel va fi incurajat aportul de proteine cu valoare nutritiva inalta (oua, lactate, carnea slaba, pestele)
  • consumati fructe si legume proaspete
  • evitati dulciurile concentrate. Le puteti inlocui cu cele facute in casa (tarte cu fructe etc)
  • evitati gustarile dintre mese bogate in grasimi ( cele de tip fast- food sau bauturile carbogazoase)
  • nu uitati de miscare (mersul pe jos, orele de educatie fizica din cadrul orarului scolar)
  • limitati pe cat posibil orele petrecute in fata televizorului sau al calculatorului.
Tags:
Dieta pentru adolescenti
consult nutritionist
nutritionist
diabet
cura de slabire pentru adolescenti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare