Dieta pentru fumatori

Eu am incercat sa-i conving pe fostii prieteni ca fumatul ii ia ce ai mai de pret: sanatatea. Si, crezi ca au ascultat? Dar, de unde. Si de fiecare data cand deschid discutia despre efectele fumatului asupra sanatatii, ma simt  de parca as pasi pe un teren minat.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ma astept oricand sa-mi sara cineva in cap spunandu-mi ca nu am eu  de unde sa stiu cat  ii e de greu. Ba  a stiu. Nu am pus gura pe tigari decat de doua ori, ca sa-mi dau seama ca nu-mi face bine. Daca prietena ta iti arunca tigarile si nu spune ca o face, este pentru simplul fapt ca se gandeste la sanatatea ta. Daca in schimb evita sa te priveasca in ochi dupa ce ti-ai stins tigarea, inseamna ca situatia a degenerat un pic si ar fi cazul sa faci ceva ca sa o repari. Poate sa te lasi de fumat? Sau sa adopti o alimentatie sanatoasa? Avem noi solutia: dieta pentru fumatori.

 

In primul rand trebuie sa stii ca nicio dieta nu poate compensa raul pe care il produc cele 850 de chimicale din fumul de tigara. Daca o tigara  este privita de tine ca ceva dupa care tanjesti din 5 in 5 minute, inseamna ca a fuma 20 de tigari pe zi nu este o problema pentru tine.

 

Dar, pentru organismul tau da.Astfel iti dublezi riscul de a suferi un atac de cord si esti de 5 ori mai expus riscului de a face infarct comparativ  cu o persoana care nu fumeaza. Si la 40 de tigari pe zi esti supus riscului de a suferi oricand de o boala grava de inima, care ti-ar aduce moartea. Nu crezi ca ar fi cazul sa te lasi?

 

Dieta nu compenseaza fumul inhalat
Pentru ca sistemul cardiovascular si repiratoriu are de suferit, trebuie sa consumi zi de zi alimente nutritive. Din pacate dieta nu te poate feri de eventualele boli asociate cu fumatul, insa le poate intarzia. Cum fumul de tigare naste radicali liberi care declanseaza cancerului, organismul tau are mare nevoie de ceea ce expertii numesc antioxidanti, adica nutrienti din alimente, ce anihileaza actiunea radicalilor liberi de distrugere a ADN-ului. Vitamina C si E (asociata cu seleniu) sunt cateva exemple de antioxidanti cu renume. De asemenea se recomanda sa consumi des alimente bogate in fitochimicale (bioflvonoizi si carotenoizi).

 

Zilnic ar trebui sa servesti intre 3 si 5 portii cu: vegetale verzi, portocalii, rosii si galbene. Completeaza-ti nevoia de vitamine si minerale cu 3-5 portii cu fructe portocalii, rosii, verzi si galbene. Stiu ca oricine care incearca sa te indeparteze de bine-meritata cafea de dimineata, iti va deveni dusman. Si totusi, daca ai vointa renunta la cafea pentru ceai verde. Consuma zilnic alune de Brazilia si 2 lingurite cu ulei din germeni de grau.

 

Tags:
fumator
cum te lasi de fumat
radicali liberi
antioxidanti
fitochimicale
carotenoizi
bioflavonoizi
fumat pasiv
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare