Dieta pentru ulcer si gastrita

Afectiuni 01.04.2012 Otilia Ignat

Stresul, mesele neregulate, alimentatia nepotrivita, lipsa de odihna sunt cateva din cauzele care duc la gastrita si ulcer. Aceste boli sunt un tribut al omului modern. Dieta pentru ulcer si gastrita este primul si cel mai important medicament si inseamna alimente sanatoase, usor de digerat si bogate in nutrienti.

     

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Este esential ca cei care sufera de ulcer si gastrita, sau alte afectiuni localizate la nivelul tubului digestiv sa stie ca nu exista o dieta general valabila, medicul si nutritionistul fiind cel care poate sa stabileasca dieta ideala pentru fiecare caz in parte.

General valabil este faptul ca alimentatia este principalul instrument in ameliorarea si compensarea problemelor tubului digestiv, fie ca este vorba despre ulcer, gastrita, dureri de stomac rebele, hiperaciditate gastrica. Ai nevoie de un regim alimentar prudent si daca ai trecut printr-o interventie chirurgicala la stomac, daca ai o suferinta cronica hepatica, pancreatica sau de alta natura .
 
Iata care sunt regulile de baza ale dietei pentru ulcer si gastrita:

  • Mananca la intervale regulate, in fiecare zi.
  • Nu manca intre mese.
  • Nu manca mult la o masa. Distensia gastrica activeaza simptomatologia in ulcer si gastrita.
  • Pastrati consumul de lapte si lactate la cel mult trei portii pe zi.
  • Alege variantele cu putine grasimi ori de cate ori este posibil.
  • Evita sau elimina alcoolul, piperul negru, ardeiul iute, care irita mucoasa stomacului. Diminueaza consumul de cafeina (evita chiar si cafeaua decofeinizata), ceai, cola, cacao, ciocolata.
  • Evita toate alimentele care ti-au provocat disconfort gastric, chiar daca fac parte din lista cu alimente permise. Exista boala, nu bolnavi, fiecare se manifesta diferit.
  • Limiteaza consumul de rosii, suc de rosii, menta, sucuri de citrice daca ai arsuri la stomac sau dureri in esofag.
  • Elimina ceapa, usturoiul crud, dar si scortisoara, cuisoarele.
  • Mananca felul doi, inainte de supa.
  • Evita alimentele reci si pe cele foarte fierbinti.
  • Evita cartofii prajiti si prajelile, in general chiar si in perioada de remisie a bolii.
  • Evita aluaturile pufoase, prajiturile cu mult zahar si grasimi.

Alimentele permise

Legume copate si fierte la abur, inclusiv rosii coapte, broccoli, fasole, linte si mazare, bine fierte, piure de legume, verdeturi - salata, ierburi aromate, carne slaba de pui, peste, la gratar sau la cuptor, oua moi, branza de vaci si branza fermentata slaba (urda, cas, telemea noua), fructe putin acide (mere, banane, ananas, cirese, prune, pepene, struguri, pere), sucuri din fructe putin acide, lapte dulce degresat, iaurt, smantana slaba, paine veche de o zi, cereale integrale, nuci, alune, unt de alune, covrigi uscati, biscuiti simpli.

Esentiala este evaluarea personala. Alimente care se afla pe lista celor interzise pot fi tolerate fara probleme, in timp ce alimente aflate pe lista celor permise pot da inconfort gastric si durere. Laptele, boccoli si fasolea de exemplu, scrie drugs.com.

Informatiile de mai sus sunt orientative. Nu sunt sfaturi medicale si nu tin loc de tratament. Medicul este cel in masura sa stabileasca planul tau alimentar in dieta pentru ulcer si gastrita.

Tags:
Dieta pentru ulcer si gastrita
dieta pentru hepatita B
dieta pentru hepatita C
alimentatie sanatoasa
regim sanatos
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare