Dieta Piramidei personale

Pai, deh nu am spus eu de atatea ori, crezand ca o sa fac laringita de cat  am strigat in gura mare, ca dietele drastice au si efecte secundare? Nu am fost eu aceia care spunea ca dietele, care promit marea cu sare, merg doar la un segment anume de oameni? Tot eu am fost cea care a tinut mortis sa precizeze ca dietele nu dau rezultate daca nu sunt completate de un program sport. Pai ce ai crezut ca poti manca ce-ti face placere si sa nu faci niciun pic de efort fizic?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Te-ai inselat, lucrurile nu prea merg asa. Ca sa slabesti trebuie sa fii foarte atent la ce se perinda prin farfuria ta sis a nu treaca zi fara sa nu fi facut un pic de sport. Aceasta este cheia spre succes. O poti descoperi azi prin Dieta Piramidei personale (MyPyramid). Ce aduce nou dieta Piramidei Personalizate? Asa cum ii spune si numele, vine sa raspunda nevoilor fiecarei persoane care isi doreste o dieta fara reguli absurde si care sa dea rezultate. Se bazeaza pe consumul de alimente din diferite grupe. In plus aportul caloric difera de la persoana la persoana in functie de stilul de viata al fiecareia.

 

Daca ar fi sa ne uitam un pic in trecut, Dieta Piramidei Persoanele dateaza inca din anul 1894 (stai linistit stau bine cu istoria, si nu am gresit anul) in America. Pentru ca mai apoi, mult mai tarziu in anul 1916 dieta sa prinda conturul unui ghid de alimentatie sanatoasa pentru prichindei. Oficial a aparut in anul 1940 cand dieta se baza pe un cerc al alimentelor sanatoase. Daca Dieta Piramidei persoanale (MyPyramid) nu-ti spune prea multe, in prima instanta gandeste-te la Ghidul Alimentatiei Alimentare, aparut in 1992, care s-a dorit a fi un”Abecedar” al alimentatiei sanatoase.

 

Insa, daca nu esti pus la curent cu  noutatiile, trebuie sa stii ca Ghidul Piramidei Alimentare nu mai este acelasi, a fost si el un pic modificat. Modificarile i-au fost aduse in functie de evolutia cercetarilor din domeniul nutritiei. Doar suntem in era vitezei, in care pot aparea si lucruri peste noapte, nu? Noul Ghid Al Piramidei Alimentare a aparut in 2005.

 

Principiile dietei
Dieta incearca sa te familiarizeze cu ideea unui stil de viata sanatos, adaptat nevoilor tale. Nu consuma portii uriase ca o sa ai probleme cu greutatea, nu sta toata ziua intins pe canapea ca o sa devii cel mai mare sedentar. Asa cum ai banuit cateva dintre principiiile dietei sunt: moderatia si realizarea de exercitii fizice cu regularitate. Pe langa acestea se mai adauga si consumul in fiecare zi de alimente din diferite grupe. Astfel organismul tau, precum o masina, va inghiti tot felul de nutrieti veniti din diferite surse. Precum caramizile unui zid, care vin aleatoriu, asa si nutrientii trebuie sa se completeze intre ei pentru a mentine echilibrul in organism.

 

Alimente permise
Asa cum ti-am zis, dieta se aseamana cu Ghidul Piramidei Alimentare, unde fiecare nivel din piramida este destinat unei grupe de alimente. Aici, in Dieta Piramidei personale, lucurile sunt in mare parte aceleasi, numai ca se pune accentual pe respectarea nevoilor persoanele, pe intelegerea semnalelor emise de corp. In aceasta dieta se vor consuma numai: produse lactate degresate sau semidegrasate, oua, carne rosie (slaba), carne de pui, de peste, nuci, fasole si foarte putine grasimi (in special trans si saturate, care sunt nocive pentru organism). Promoveaza idea regasirii echilibrului interior.

 

Vei vedea cum te trezesti la viata, iti va placea ideea sa mananci sanatos,sa traiesti sanatos, pentru ca nu-ti inchipui ca serile pierdute in fata televizorului cu o punga de chipsuri in mana si o sticla de bere in cealalta nu afecteaza in timp echilibrul interior. Despre asta este vorba, sa redescoperi placerea servirii unor meniuri sanatoase. A manca salate si preparate cu foarte putine grasimi, nu inseamna ca vei mori de foame. Poti sa mananci sanatos si daca renunti la prajeli.

 

Esenta accederii la un stil de viata sanatos nu se gaseste in umplerea matelor cu orice gasesti prin frigider (iartata-mi fie lipsa de pudoare, insa consider ca uneori este nevoie de un dus rece pentru a ne trezi din manipularea acestea pe care o fac marile branduri de mancaruri de tip fast-food cu noi). Revenind la principiile dietei am sa-ti spun ca grupele de mancaruri, care se vor perinda prin farfuria ta, sunt: fructele, legumele, cerealele, carnea, fasolea, laptele si uleiurile.

 

Tags:
cereale integrale
fructe
uleiuri vegetale
carne rosie slaba
nuci
fasole
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare