Dieta raw, dieta paleolitica
Adeptii acestui stil alimentar, sustin ca hrana vie este un mijloc ideal pentru a oferi organismului nostru, nutrienti esentiali si enzimele care altfel ar fi distruse sau modificate ca urmare a temperaturilor ridicate pe care le implica gatitul. Este recunoscut faptul ca, in general, cu foarte mici exceptii, prepararea termica a alimentelor diminueaza valoarea nutrientilor.
Dieta raw este un stil complet, complex, dar dificil de a manca. Nu te poti apuca de o astfel de dieta peste noapte. Trecerea de la alimentatia comuna la cea raw se face treptat, dar cea mai buna cale ramane cea de mijloc, si anume includerea dietei raw, intr-o dieta echlibrata si sanatoasa, sau respectarea principiilor raw pe o perioada determinata de timp, ca mijloc de tonifiere si detoxifiere pentru organism.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ideal este ca alimente preparate in stil raw sa reprezinte 75% din dieta de zi cu zi. Important de precizat este faptul ca acest stil alimentar nu urmareste, in primul rand pierderea in greutate, desi acesta este unul din efectele dietei, ci mai ales beneficiile pentru sanatate.
Opiniile despre dieta raw sunt impartite. Unii sustin ca este un regim alimentar foarte restrictiv, in timp ce altii spun ca se simt foarte bine, dupa o perioada de alimentatie raw, si ca sunt plini de energie.
Alimentele proaspete determina o crestere a proceselor metabolice din organism de unde si procesul de pierdere in greutate. Dieta raw poate fi vegetariana, ovo-lacto vegetariana sau generala (incluzand carne si peste, consumate in stare cruda). Cea mai raspandita ramane insa varianta bazata pe fructe, legume, nuci si alte seminte, care ajung direct din gradina in farfurie. Principiul fundamental fiind acela ca ceva crud este echivalent cu gustos.
Prepararea alimentelor implica exclusiv procese mecanice: tocare, amestecare, deshidratare sau incoltire, totul cu scopul de a da gust si savoare alimentelor.
Dieta este preferata mai ales de vegetarienii convinsi, dar si de ovo-lacto- vegetarieni care consuma oua crude si branza facuta din lapte crud. La acestea se adauga sucuri din fructe si legume proaspete. O alta tehnica este aceea a deshidratarii alimentelor, care reprezinta echivalentul unui cuptor traditional. Aparatele de deshidratare utilizeaza caldura, dar la valori de temperatura scazute, care conserva vitaminele esentiale si enzimele din fructe si legume, respectand principiul raw.
Dieta raw, in varianta sa vegetariana, poate produce deficiente nutritionale, ca urmare a eliminarii carnii si produselor din carne din alimentatie, mai ales in ceea ce priveste aportul de calciu, fier si vitamina B12, dar si o carenta de proteine, astfel ca organismul are nevoie de suplimente nutritive. In replica creste aportul de vitamine, enzime si minerale, care se gasesc din belsug in produsele de origine vegetala.
- 1
- 2
1 Comentarii
Daca raw e dieta vegetariana, ce cauta curcanul inabusit in meniu? Hai sa fim seriosi!