Ce-ar fi sa poti manca mult si totusi sa slabesti? Utopie? Nu! E foarte posibil cu dieta volumetrica. Spre deosebire de restul dietelor care promoveaza ideea restrictionarii, dieta volumetrica nu incearca sa lupte impotriva acestei preferinte naturale (de a manca mult). Este un regim flexibil si poate fi tinut de vegetarieni, vegani si cei care trebuie sa reduca sarea si grasimile din alimentatie. Dieta volumetrica topeste un kilogram pe saptamana. Incet dar sigur.
Trucul este sa manaci alimente care iti dau energie, mentin senzatia de satietate si totusi nu contin multe calorii. Daca inveti sa alegi meniul in functiile de cele 3 criterii, poti sa mananci dublu, chiar triplu comparativ cu ce mananci acum. Dieta volumetrica te invata sa faci asta.
Creatorul acestui plan este
Barbara Rolls, profesor in nutritie care a analizat timp de 20 de ani tot ce tine de satietate. Ea argumenteaza ca printr-o dieta mult prea severa nu se pot optine beneficii pe termen lung. De fapt se incearca o amagire a maselor prin ideea ca un regim drastic i-ar putea ajuta. Severitatea regimului va accentua si mai mult senzatia de foame si nemultumiti oamenii vor recurge la vechile obiceiuri alimentare.
Dieta volumetrica merge pe aceleasi principii pe care le folosesc si dieta Mayo, Dieta Jenny Craig si Dieta Ornish si te ajuta sa slabesti un kilogram pe saptamana. Kilogram care, trebuie sa subliniem, nu se mai pune la loc.
Ceea ce incearca de fapt Barbara Rolls sa faca este sa convinga oamenii ca pot gasi alimente pe care sa le consume cu placere, atata cat doresti si totusi sa pierzi in greutate. Scopul regimului este obtinerea senzatie de satietate, de stomac plin. Asta face diferenta clara intre acest program de slabit si restul dietelor drastice. Concentarea asupra obtinerii senzatiei de satietate este de fapt cheia succesului.
Rolls sustine ca, oamenii isi simt stomacurile pline tocmai datorita cantitatii mari de alimente, si nu datorita numarului de calorii ori a gramelor de grasimi, proteine sau carbohidrati. Asa ca, trucul in toata aceasta dieta este sa-ti umpli stomacul cu tot felul de alimente care nu au multe calorii. Rolls sustine ca odata ce vei adopta dieta volumetrica, vei consuma mai multe alimente.
Barbara Rolls si Robert A. Barnett au creat Dieta volumetrica in anul 2000. In anul 2005 Rolls a editat prima varianta a dietei la care a adus unele modificari, dar ideile de baza sunt aceleasi, in plus se adauga si retete. Studiile lui Rolls sunt solide. Este profesor de nutritie si director al Laboratorului pentru Cercetarea Comportamentului Uman Alimentar la Universitatea Penn. De asemenea, este autorul a mai mult de 200 de articole de cercetare. Iar, dieta volumetrica se bazeaza in mare parte pe munca ei din laborator.
Ce mananci cand tii dieta volumetrica
Barbara Rolls nu blameaza anumite grupe de alimente. Nu promoveaza ideea cum ca, unele mancaruri sunt bune pentru organism in timp ce, restul sunt rele. Dar, ii avertizeaza pe oameni ca trebuie sa fie atenti la ce alimente introduc in meniu, si mai precis la densitatea energiei lor. Acest principiu este crucial pentru dieta intreaga.
Densitatea energiei reprezinta numarul de calorii dintr-o cantitate anume de mancare. Unele mancaruri, in mod special grasimile au mare densitatea energiei. Intr-o portie mica se gasesc multe calorii. In timp ce, apa este total opusul, aceasta are densitatea energiei egala cu zero.
Daca consumi alimente cu densitatea energiei mare reduci numarul de calorii rapid. In schimb, daca consumi mancaruri cu densitatea energiei mica poti manca mai mult si sa obtii putine calorii.
In Dieta Volumetrica mancarea e impartita in 4 mari grupe:
1. Alimentele cu densitate energetica foarte mica includ gustarile pe baza de legume, laptele fara grasime si supa de carne
2. Alimentele cu densitate energetica mica sunt cele alcatuiesc un meniu putin mai gustos Poti manca cereale integrale, carne cu putina grasime si chiar si paste.
3. Alimentele cu densitate energetica medie includ carne, branza, pizza, cartofi prajiti, dressing de salata, covrigeri, inghetata si tort.
4. In categoria alimentelor cu densitate energetica mare intra crackers, chipsuri, ciocolata si bomboane, nuci, unt si uleiuri.
Ideea dietei e sa mananci cat mai multe alimente din primele 2 grupe si sa acorzi atentie sporita celor din grupa a treia. Cat despre a patra categorie, poti sa o incadrezi la capitolul capricii si sa o ataci extrem de rar.
Dieta volumetrica presupune mese regulate intersectate cu gustari si cate un desert.
Volumele se obtin in general de la acele produse alimentare cu un continut ridicat de apa, mai exact de la legume si fructe. Acestea contin intre 80% pana la 95%, apa ceea ce inseamna ca iti vei simti stomacul plin fara sa consumi prea multe calorii, iar in mod logic ar inseamna kilograme in plus. Rolls afirma ca, prin aportul de apa iti potolesti setea, dar in niciun caz foamea.
Cartile lui Rolls sunt pline de retete de mancare pentru tot felul de alimente cu un continut ridicat al apei. In retete exista si o multime de trucuri pentru a reduce numarul grasimilor. Se reduce din cantitatea de ulei, unt, oua, smantana si se foloseste in schimb laptele degresat, ouale albe etc.
Barbara Rolls sugereaza sa se consume multe mancaruri bogate in fibre impreuna cu portiile adecvate de proteine slabe si unele grasimi sanatoase. Este permisa densitatea energiei provenita din: dulciuri, alcool si grasimi.
Cum functioneaza dieta volumetrica
Ceea ce trebuie stabilit de la bun inceput este faptul ca, nu vorbim de o dieta care te ajuta sa slabesti 10 kilograme in doar o saptamana. Este o dieta care topeste un kilogram pe saptamana.
Ce trebuie sa faci cand tii dieta volumetrica
1. Consuma alimente cu o densitate energetica mica. Rolls afirma ca pentru oameni numaratul caloriilor poate parea prea dificil. In schimb, ne sugereaza sa invatam care sunt alimentele bogate in calorii si care au un continut scazut, astfel incat sa poti face cea mai buna alegere in alegerea meniului. Pe Dietetik.ro
v-am pregatit retete si sugestii pentru masa, in caz ca incercati sa tineti o
dieta de 1600 sau
2000 de calorii pe zi.
2. Tine o evidenta a alimentelor pe care le consumi precum si activitatii fizice. Rolls afirma ca facand acest lucru se vor optine rezultate pe termen lung.
3. Mareste numarul de exercitii fizice! Trebuie sa incepi cu putine exercitii fizice dupa care treptat sa cresti numarul lor. Mersul pe jos este foarte indicat. De mare ajutor poate fi un pedometru. Incepi cu 150 de pasi pe zi si incearca sa ajungi la 1000 pana la sfarsitul saptamanii. Obiectivul tau este sa faci 10 mii de pasi in fiecare zi. Nu e deloc imposibil!
4. Invata cum sa calculezi densitatea energiei alimentelor pe care vrei sa le consumi.
Cat de usor se tine dieta volumetrica
Este o dieta care desi mananca mult timp in alegerea meniului si cumparaturi pentru el, nu te infometeaza. Planurile de masa sunt gandite astfel incat sa nu te roada stomacul si includ gustari si desert. Scopul este sa inveti sa faci alegeri care te tin departe de calorii si sa dezvolti un regim de viata sanatos.
Esti libera sa mananci in oras atat timp cat alegi un meniu care sa contina in principal alimente din primele 2 categorii. Poti sa incepi masa cu o supa cu putine calorii si sa termini cu o salata plina de legume si, de preferinta, aproape lipsita de dressing.
Alcoolul e tolerat in dieta volumetrica atat timp cat bei moderat. Pe lista de bauturi acceptate de dieta volumetrica se numara vinurile, ginul tonic si berea light - toate fac parte din categoria cu densitate energetica foarte mica. La extrema opusa, adevarate bombe de calorii sunt cocktailuri ca pina colada, daiquiri si marguerita. Doamnele sunt sfatuite sa bea un pahar pe zi iar domnii au permisie sa ajunga la 2.
Dieta volumetrica nu este una fada. Nu trebuie sa renunti la mancarurile gustoase, trebuie doar sa faci alegeri inspirate. De exemplu daca nu pui unt pe paine, poti sa mananci 2 felii in loc de una pentru acelasi aport de calorii. Bea un pahar de lapte degresat in loc de jumatate de pahar de lapte gras si poti manca si mai multe clatite daca le gatesti fara unt si ulei. Daca ai pofta de rontait,nu te arunca la alune. Incearca sa iti alungi foamea cu 300 de grame de morcovi - au mai putine calorii decat aceeasi cantitate de alune.
Ce sa faci si ce sa nu faci cand tii dieta volumetrica
1. Mananca paste cu legume in loc de paste cu branza. Asa obtii un pranz cu densitate energetica mica si reusesti sa iti stingi foamea fara multe calorii.
2. Nu te arunca la junk food. Pune pe lista neagra tot ce inseamna chipsuri, bomboane si dulciuri in general. Nu vei face decat sa te trezesti infometata in mai putin de o ora si vei regreta caloriile cu care ti-ai bombardat organismul.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!