Dieta volumetrica
Spre deosebire de restul dietelor care promoveaza ideea restrictionarii, dieta volumetrica nu incearca sa lupte impotriva acestei preferinte naturale (de a manca mult). Creatorul acestui plan Barbara Rolls, argumenteaza ca printr-o dieta mult prea severa nu se pot optine beneficii pe termen lung. De fapt se incearca o amagire a maselor prin ideea ca un regim drastic i-ar putea ajuta. Severitatea regimului va accentua si mai mult senzatia de foame si nemultumiti oamenii vor recurge la vechile obiceiuri alimentare.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ceea ce incearca de fapt Barbara Rolls sa faca este sa convinga oamenii ca pot gasi alimente pe care sa le consume cu placere, atata cat doresti si totusi sa pierzi in greutate.
Premisa regimului este obtinerea senzatie de satietate, de stomac plin. Asta face diferenta clara intre acest program de slabit si restul dietelor drastice.
Concentarea asupra obtinerii senzatiei de satietate este de fapt cheia succesului.
Rolls sustine ca, oamenii isi simt stomacurile pline tocmai datorita cantitatii mari de alimente, si nu datorita numarului de calorii ori a gramelor de grasimi, proteine sau carbohidrati.
Asa ca, trucul in toata aceasta dieta este sa-ti umpli stomacul cu tot felul de alimente care nu au multe calorii.
Rolls sustine ca odata ce vei adopta dieta volumetrica, vei consuma mai multe alimente.
Barbara Rolls si Robert A. Barnett au creat Dieta volumetrica in anul 2000. In anul 2005 Rolls a editat prima varianta a dietei la care a adus unele modificari, dar ideile de baza sunt aceleasi, in plus se adauga si retete.
Studiile lui Rolls sunt solide. Este profesor de nutritie si director al Laboratorului pentru Cercetarea Comportamentului Uman Alimentar la Universitatea Penn. De asemenea, este autorul a mai mult de 200 de articole de cercetare. Iar, dieta volumetrica se bazeaza in mare parte pe munca ei din laborator.
Ce poti consuma
Barbara Rolls nu blameaza anumite grupe de alimente. Nu promoveaza ideea cum ca, unele mancaruri sunt bune pentru organism in timp ce, restul sunt rele. Dar, ii avertizeaza pe oameni ca trebuie sa fie atenti la ce alimente introduc in meniu, si mai precis la densitatea energiei lor.
Acest principiu este crucial pentru dieta intreaga.
Densitatea energiei reprezinta numarul de calorii dintr-o cantitate anume de mancare. Unele mancaruri, in mod special grasimile au mare densitatea energiei. Intr-o portie mica se gasesc multe calorii. In timp ce, apa este total opusul, aceasta are densitatea energiei egala cu zero.
- 1
- 2
1 Comentarii
unde pot afla cum sa calculez densitatea enetrgetica a alimentelor ,as dori sa urmez dieta volumetrica si firesc as vrea si niste retete in acest sens. ma poate ajuta cineva?Multumesc