Exista preconceptia cum ca mancarea sanatoasa din legume si fructe este deosebit de scumpa in comparatie cu felurile de mancare ce cuprind mai multe categorii alimentare, de regula, cele care ingrasa. Acest aspect cantareste destul de mult in ceea ce priveste gradul de motivatie a celui ce vrea sa inceapa o dieta sau pur si simplu o perioada de post pentru curatarea organismului si nu numai. In cadrul acestui articol vrem sa iti demonstram ca o dieta poate fi tinuta si cu un buget redus daca stii cum sa te organizezi.
Daca este sa ne gandim la mancarea nesanatoasa, un meniu consistent la un restaurant sau un local din oras costa peste 20 de lei si asta e numai o masa. Sa nu uitam ca avem nevoie de 3 mese principale pe zi si chiar 1-2 gustari intre ele. Chiar si daca alegem sa mancam acasa mancaruri ce nu tin de dieta, tot ne vom aduna sume mari de la toate bonurile fiscale. Ce este de facut insa?
Cum putem micsora nota de plata?
Atunci cand ne aflam in supermarket-uri sau magazinele mai mari suntem tentati sa cumparam cate putin din toate, chiar daca alegem produse la preturi mici. Adunate vor costa mult. Iti propunem sa-ti faci o lista de acasa cu alimentele sanatoase si asa nu te vei abate de la ea. Evita sa cumperi urmatoarele:
1.Cumpara apa plata simpla in loc de sucuri carbogazoase sau ceaiuri infuzate. Costa mult si contin mult zahar ce nu ar flata silueta. Sigur gasesti apa plata cu 1-2 lei.
2.Nu mai alerga dupa ofertele de 1 plus 1 sau 2 plus 1. De regula este vorba de alimente pline de conservanti care rezista mult in frigider. Alege alimentele proaspete chiar daca nu rezita mult si chiar daca nu-ti poti cumpara 10 kilograme in aceeasi zi. Poti reinnoi stocul cam la 3-4 zile.
3.Renunta ls sosuri, dressinguri, maioneze, mustar si alte ingrediente de umplutura. Adunate ridica nota de plata.
4.Renunta la mezelurile nesanatoase care costa mult. Cele prea ieftine sunt si mai proaste calitativ.
5.Renunta la chips-uri, rontaieli, dulciuri, produse de patiserie si biscuiti. Nu flateaza silueta si costa mult daca luam 1-2 pungi.
6.Nu cumpara salate tartinabile sanatoase gata preparate pentru ca asta ar insemna sa cumperi o caserola mica si iti va ajunge pe o zi sau chiar o masa. Cumpara ingrediente multe din care sa poti prepara acasa (naut, fasole neagra sau rosie, fasole alba).
7.Nu cumpara cantitati mari de carne precum vita sau porc. Alege carnea slaba macra de pasare din care oricum vei consuma de 2-3 poate 4 ori pe saptamana. Portia este de o palma de carne la o masa si doar nu vei consuma carne la toate mesele din zi. Poti gasi si mix de fructe de mare de mici dimeniuni sub 12 lei la oferta in supermarket.
8.Nu cumpara alcool. Este scump si ingrasa.
9.Nu cumpara prea multe fructe deodata. Ia cate putin din cele mai mari sau alege 1 kg de fructe de padure. Mai este si varianta de a cumpara fructe de sezon care au pret mic (merele).
Ce poti cumpara pentru o saptamana?
Alege inteligent si anume:
- 1 kg de orez brun sau rosu
- 5-6 conserve de naut, ciuperci, fasole si porumb
- Verdeturi multe
- Cate 1-2 legume din mai multe feluri
- Cate 1-2 fructe din mai multe feluri
- 1 pachet de seminte (quinoa, hrisca, cuscus, linte) – la alegere
- 1 kg d ecartofi dulci
- 1 kg de dovlecei, vinete, capatina de broccoli sau conopida
- 1 kg de lamai
- 1 punga de fulgi de ovaz
- 1 kg de iaurt grecesc degresat
- 1 kg de carne slaba (piept de pasare, peste pangasius, ton in apa)
- 1 kg de ciuperci
Poti cumpara 1 litru de ulei de masline care costa vreo 20 de lei, dar te va tine mult timp pentru ca vei folosi o lingura la orice fel de mancare. Pare ca sunt multe produse, dar la dieta vei folosi la fiecare masa din zi cate 2-3 linguri din fiecare. La o masa se consuma 250 de grame de carne si se consuma de 2-3 ori pe saptamana.
Ingredientele de baza sau consistenta si nu va trebui sa consumi mult, astfel nu vei merge des la cumparaturi.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!