Diete personalizate

In ultima perioada mijloacele de comunicare in masa vorbesc mereu despre kilograme in plus si metode de slabire. Orice individ care doreste sa slabeasca are la dispozitie o sumedenie de povestiri ”adevarate”, diete si programe de nutritive care par foarte bine puse la punct, unele din ele garantand chiar cate kilograme poti sa pierzi intr-o luna sau intr-o saptamana.

Cu alte cuvinte nici nu ar mai fi nevoie sa mergem la nutritionist, totul se poate rezolva cumparand o carte. Realitatea insa este alta: peste 90 % din dietele tinute in intreaga lume esueaza.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Si atunci, cum facem cu aceste diete minunate la care orice persoana ar trebui sa raspunda bine si sa dea jos kilogramele dorite? Sunt ele alegerea corecta?
 
Nimic mai gresit, dragii mei si dragele mele. Fiecare individ are propria sa istorie “ nutritionala”; mosteneste gene unice de la parinti, si , in fine, are obiceiuri alimentare proprii. Sa nu mai zic ca fiecare din noi are un program extrem de divers de exercitii fizice si sport( desigur cand acesta exista).
 
Pentru fiecare din noi, un nutritionist bun trebuie sa dezvolte o dieta personalizata, individualizata pentru nevoile fiecaruia, incepand cu necesarul de calorii personal si terminand cu obiceiurile alimentare, programul de munca sau scoala al fiecaruia si, de multe ori, obiectivul nutritional care poate fi foarte variat. 
 
Trebuie sa stiti ca o dieta personalizata necesita, de asemenea, un set de analize initial, obligatoriu pentru ajustarea fina a oricarei diete menite unui anume individ. De asemenea, trebuie tinut cont de varsta individului, de posibile boli associate care au rasunet metabolic important.
 
Voi raspunde pe scurt intrebarilor primite, cu mentiunea ca in toate cele 4 cazuri ideal ar fi ca aceste cazuri sa beneficieze de o dieta personalizata pentru nevoile foarte diferite ale fiecarui caz.
 
1 incercati sa limitati consumul de alimente in baza unui plan strict, in acelasi timp fara sa renunati la alimente bogate in nutrienti, vitamine si saruri. Un target de 10 kilograme intr-un an este realizabil, cu multa vointa.
 
2 in perioada de crestere trebuie sa aveti grija la anumite alimente( in special grasimi esentiale si protein de buna calitate din suse de origine animala) care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. Dietele nu sunt indicate in perioada de crestere, un mic control pe dulciuri, sucuri cu zahar si carbohidrati( cantitatea de paine sa fie moderata) ar trebui sa fie masuri suficiente. Daca aportul alimentar nu explica acele kilograme in plus, v-as recomanda si un examen endocrinologic, pentru a elimina o posibila cauza endocrina.
 
3. Nu exista o dieta pentru marirea sanilor. In general sanii cresc in perioada de crestere (pana in adolescenta), in sarcina si lactatie sau dupa tratamente hormonale (pastille contraceptive etc). Oricum 6-7 kilograme par desul de multe la inalitmea si greutatea actuala. E bine de stiut ca exercitiul fizic sustinut remodeleaza corpul femeii, mai ales la femei tinere.
 
4. Orice dieta ati dori sa o tineti, e obligatoriu sa o verificati si cu medicul oncolog. In situatia dvs procesul neoplazic pare sa fie cauza pierderii de greutate. O dieta cu foarte multe calorii si aport mare de alimente nu este posibila( in special in rezectii intinse gastrice sau intestinale).

 

 

Tags:
diete personalizate
calorii
calculator calorii
nutritionist
dieta pentru marirea sanilor
dieta eficienta
regim de viata sanatos
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare