Dimineata merge perfect un covridog daca esti pe fuga - iata reteta
Nu cred ca este cineva care sa nu fi mancat popularul covridog cand mergea la cursuri sau la locul de munca. Este acea gustare consistenta si absolut gustoasa, care te atrage de la distanta prin aroma deosebita. Intr-adevar, cine are oscilatii frecvente de greutate nu poate “abuza” de acest deliciu, dar asta nu inseamna ca nu poate manca de cateva ori pe saptamana. Ideea este sa fii cumpatat. Noi ne-am gandit sa-ti facem zilele mai usoara si sa-ti dezvaluim reteta populara peste tot in lume, dar iti vom propune strict varianta sanatoasa care nu prezinta atat de multe dezavantaje ca cea din oras.
De ce sa-ti incepi ziua cu un covridog? In primul rand, chiar daca nu parea cea mai sanatoasa gustare din lume ofera rapid senzatia de satietate care se mentine pentru cel putin 2-3 ore, mai ales daca il consumi si alaturi de un smoothie deosebit de slabire sau mentinere. Mai este insa un avantaj si anume faptul ca un covridog are dimensiuni reduse si il poti lua cu tine peste tot, chiar si la locul de munca daca ai caserole inchise bine ermetic. 2-3 covridogi pe zi iti pot potoli foamea excesiva daca ii consumi pe post de gustare, dar sa stii ca ii poti consuma si alaturi de o garnitura sanatoasa precum diverse salate de legume si verdeturi, smootieuri si creme de humus light.
Dar stii cu ce merg cel mai bine acesti covridogi incat nu ne mai saturam? Cu sosuri! Este crocant si usor caldut in interior , iar sosurile parca se preling incantandu-ne toate simturile. Desigur, noi iti propunem sa consumi sosuri light in locul celor cumparate pentru ca sunt mult mai sanatoase si sunt rapid de preparat.
Multi se vor gandi acum ca nu este prea bine sa consumi covridogi si asta din cauza ca sunt pe baza de aluat, iar crenvustii sunt mezeluri in fond. Pare la prima vedere o combinatie super calorica, dar noi te asiguram ca nu este cazul cu reteta propusa de noi, care este mult mai sanatoasa si prietenoasa cu silueta. In loc de faina alba de grau sau integrala poti folosi faina de hrisca, migdale, naut, cocos sau ce doresti tu. Asta daca vrei un covridog si mai sanatos. Recunoastem insa ca aluatul din faina de grau este mai pufos si mult mai gustos.
Sa stii ca daca alegi sa-ti prepari acasa covridogii asta nu inseamna ca nu vor fi la fel de gustosi ca si cei cumparati din oras. Dimpotriva, inca ii poti prepara si mai inedit si nu te vei mai satura de ei.
Cum preparam un covridog?
Orice gospodina are prin casa ingredientele necesare, asa ca nu va fi o problema sa prepari reteta. Iata de ce ai nevoie:
- 250 – 300 grame de faina alba de grau sau integrala sau alege din mai multe tipuri de faina sanatoasa
- Jumatate de lingura de sare kosher sau Himalaya
- 12 grame de drojdie proaspata sau 4 grame de drojdie uscata
- Jumatate de lingura de zahar brun – nu-ti recomandam zaharul alb rafinat nici pentru silueta, nici sanatate
- Cati crenvusti vrei – poti prepara acasa crenvustii dupa reteta mamei sau a bunicii sau poti cumpara fara probleme crenvusti din surse sigure
- 150 ml de apa calduta
- 2 oua – unul pentru aluat, unul pentru decorare la coacere
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- Seminte (susan, mac, chimen) – decorare (optional)
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Pasii de preparare sunt mai simpli decat te-ai fi asteptat si anume:
1.Crenvustii pot fi fierti, dar trebuie sa le elimini pielita daca este cazul sau pot fi folositi cruzi, dar ai grija sa nu fie prea reci pentru ca vor lasa apa. Sterge-i bine daca alegi prima varianta!
2.In apa calduta adauga drojdia si zaharul si amesteca bine.
3.Adauga intr-un bol faina, drojdia dizolvata, sare, ulei si un ou. Amesteca bine si lasa aluatul la crescut pentru 30-40 de minute.
4.Intinde aluatul in strat subtire si taie fasii de 2 degete subtiri.
5.Fasiile de aluat se ruleaza in jurul crenvustilor, apoi se ung cu putin ulei si oul batut spuma ramas si presara seminte daca doresti. Se lasa la cuptor pentru 25-30 de minute pe tava imbracata in hartie de copt.