Dovleceii

Nu reprezinta o leguma minune din punct de vedere ale continutului de vitamine si de substante foarte utile organismului, insa reprezinta un aditiv natural de baza pentru completarea meselor obisnuite.

PROPRIETATILE DE BAZA

Dovleceii, asa cum spuneam, nu aduc un aport de minerale sau de vitamine iesit din comun, insa  asta nu trebuie sa ne impiedice in a-i aprecia. Astfel, 100 de grame de dovlecei contin 10% din aportul zilnic de mangan, 8% de vitamina C sau 5% de magneziu. Alte elemente necesare organismului, insa in cantitati mai mici, sunt: fibrele, vitamina A, potasiul, cuprul, acidul folic, vitamina K, fosforul, omega 3, calciul, zincul, vitamina B.

Desi fitonutrientii din dovlecei nu sunt in numar prea mare, s-a constatat ca sucul natural obtinut din presarea acestei legume, chiar daca nu are un gust prea placut, are efect benefic in lupta impotriva cancerului. Barbatii pot incepe sa consume mai multi dovlecei, acestia fiind considerati anti-inflamatori importanti pentru prostata.

Alte efecte benefice ale consumului regulat de dovlecei (4-5 portii pe saptamana, o portie avand cam 180 de grame): asigura protectie cardiovasculara, produc un efect general anti-inflamator, amelioreaza simptomele artritelor, amelioreaza afectiunile oculare.

Din pacate, in cazul anumitor persoane, consumul de dovlecei poate produce balonare sau crampe abdominale, in special in urma consumului de suc natural de dovlecei.

Calorii: 18 la 100 de grame.

ATENTIE CE CUMPARATI SI CUM II DEPOZITATI


Dovleceii trebuie sa fie grei atunci cand ii cantariti manual, adica sa nu fie uscati sau seci in interior, si sa fie luciosi la aspect. Nu va bucurati daca dati peste dovlecei mai mari decat forma obisnuita (asemanatoare cu cea a castravetilor), fiindca acest lucru inseamna ca vor fi mult mai atosi in interior. Nici cei mai mici decat forma obisnuita nu trebuie achizitionati, deoarece gustul acestora va fi cu mult inferior.

Dovleceii sunt fragili si perisabili usor, asa ca trebuie sa fiti atenti daca au coaja afectata de taieturi sau  de loviri.  Acasa, ii puteti tine in frigider maximum 7 zile, fara a-i spala inainte. Daca doriti sa-i congelati, taiati-i inainte felii si fierbeti-i doua minute.

Coaja este foarte bogata in vitamine, asa ca sub nici o forma sa nu ii decojiti. In multe carti de bucate veti gasi indicatia de a elimina coaja, insa acest lucru se face doar in scop culinar, nu si nutritiv.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE


Dovleceii, taiati marunt, se pun in supe sau in ciorbe.  Dovleceii pane sunt o specialitate delicioasa, insa nerecomandata celor care tin cure de slabire. Dovleceii se pot folosi la diferite mancaruri sau specialitati, cum ar fi dovleceii cu vita. In fine, salatele reprezinta un teritoriu infinit in care pot fi introdusi dovleceii. Piureul din dovlecei reprezinta o alta forma de a servi aceste legume, insa semintele abundente pot constitui un impediment.

Italienii, care denumesc dovleceii zucchini, au o gramada de specialitati si preparate specifice, incepand cu dovleceii facuti la gratar, serviti alaturi de ulei de masline. Deliciosi! De altfel, o gramada de bucatarii mediteraneene folosesc in mod curent dovlecelul.

Floarea galbena a dovleceilor este folosita in bucataria japoneza, in prepararea specialitatii tempura. In fine, dovlecelul este ingredient de baza in realizarea specialitatii frantuzesti Ratatouille.

CONCLUZIE:


Dovleceii au un continut caloric scazut, este marea calitate adiacenta pentru cei care tin diete sau pentru cei care apreciaza gustul acestora, fara sa se teama de efecte negative, din punct de vedere al siluetei. Disponibili din plin in Romania (suntem considerati in primii 5 producatori mondiali), in special vara, dovleceii sunt mai degraba apropiati culinar castravetilor, decat dovlecilor maturi.
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Aboneaza-te la RSS
4 Comentarii
  • aly
    1. aly 17.06.2009 13:13

    mie imi plac foarte mult dovleceii pane...sunt extrem de gustosi

  • viorica
    2. viorica 05.07.2009 22:40

    imi plac dovleceii , gatesc des dovlecei

  • vio
    3. vio 26.08.2012 06:57

    Celor care tin cura de slabire le recomand salata din dovlecel crud: - se rade pe razatoarea mare un dovlecel cu coaja cu tot. -se adauga o ceapa taiata pestisori, -felii de rosii -ulei de masline -cimbru uscat, frunza de patrunjel, sare, piper

  • tatiana
    4. tatiana 12.06.2014 02:49

    Chiftelutele din doclecei au un gust minunat. Incercati...

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare