E-uri bune

Toata lumea se fereste de E-uri, de parca s-ar mai putea in conditiile in care prea putine laimente procesate, de larg consum, nu contin conservanti sau aditivi. Totusi, nu toate aceste E-uri sunt nocive, unele dintre ele sunt chiar vitamine adevarate. Ce regasim deci sanatos in produsele procesate?

Prima, care isi merita numele, este vitamina E concentrata. E306 sau tocoferol concentrat se gaseste in stare naturala  in uleiuri vegetale. Supele concentrate, branzeturile, sosurile si alte alimente procesate bogate in uleiuri cu tocoferol sunt de gasit la fiecare colt. Aceasta se adauga in alimente pentru un motiv simplu prevenirea rancezirii uleiurilor de origine animala. Aroma ei este puternica, asa ca nu o veti intalni in cantitati mari.
Doza zilnica acceptata este de 2 mg/kg. corp, si aceasta nu trebuie depasita, deoarece in concentratii foarte mari, vitamina E ne poate intoxica. Pe de alta parte, efectele secundare nu au fost semnalate drept consecinta a folosirii tocoferolilor ca aditivi si ca suplimente vitaminice.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Cel mai cunoscut E sanatos insa este vitamina C, regasita pe eticheta produselor sub numele de acid ascorbic. Ca aditiv alimentar, este sintetizata prin fermentatia bacteriana a glucozei, urmata de o oxidare chimica.  Rolul sau ca aditiv alimentar este de antioxidant si ameliorator pentru paine. E300, desi este vitamina C, nu se foloseste ca supliment vitaminic, dar actioneaza ca atare.

Citit cu grija eticheta produselor pe care le cumaprati si informati-va asupra ingredientelor!

Tags:
e-uri
aditivi alimentari
e-uri periculoase
alimente naturale
conservanti
vitamine
vitamina c
vitamina e
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Irene
    1. Irene 24.04.2013 16:37

    Lumea se fereste de E-uri pentru ca nu le-a zis nimeni ca TOATE aditivele au numele E in E-uropa. Exact, de la Europa. In America, aceleasi aditive au un alt cod. Deci E nu e pentru ca sint categorizate in daunatoare, ci un cod european. Si asa cum ati zis si voi, inclusiv vitamina C e un aditiv (E). Dar isteria se datoreaza lipsei de informatie corecta, la fel cum mass media a isterizat lumea despre Codex alimentarius, care NU E decit un organism care vegheaza ca in alimente sa NU se introduca substante nocive. In nici un caz se ocupa de "interzicerea usturoiului" si alte timpenii care s-au raspindit in acesti ani. DECI ar trebui sa MULTUMIM existentei Codex Alimentarius si sa ne dorim sa controleze mai bine si produsele romanesti, gen piinea "integrala" facuta cu funingine. La C.A. gasim si lista cu aditivele bune si cele daunatoare.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare