Efectele negative ale sedentarismului

Afectiuni 14.09.2017 dietetik

Mereu ne gandim la cele mai comune boli si ne intrebam de ce apar si cum le prevenim, dar putini dintre noi se gandesc ca si sedentarismul poate cauza diverse probleme de sanatate, multe dintre ele finalizand cu decesul. Nu intamplator medicii ne sfatuiesc sa facem zilnic macar 20-30 de minute de miscare. Pana si o simpla plimbare in parc intr-un ritm mai vioi conteaza foarte mult pentru a preveni diverse afectiuni.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Din pacate, stilul de viata modern favorizeaza stilul sedentar, pentru ca petrecem din ce in ce mai multe ore la birou in fata calculatorului, acasa in fata televizorului si dormim pe apucate. Daca te lasi in voia acestor facilitati moderne, menite sa ne faca viata mai usoara, risti sa-ti pui sanatatea in pericol. Societatea moderna este menita sa ne usureze viata si nu sa ne-o complice. Depinde doar ne noi sa echilibram balanta si sa avem putina vointa sa mai facem si putina miscare. Ideea este ca nu trebuie sa stea inactiv ca o leguma corpul. Mai jos puteti vedea cum afecteaza sanatatea sedentarismul:

 

1.Obezitate

 

Lipsa miscarii de orice fel nu face altceva decat sa favorizeze depunerea grasimilor, fapt pentru care creste riscul la a deveni obez. Odata cu obezitatea apar si mai multe probleme de sanatate precum afectiunile cardiovasculare, colesterolul ridicat si chiar decesul.

 

 
2.Muschi lasati

 

Muschii trebuie antrenati mereu pentru ca altfel se atrofiaza si se lasa. Nu cred ca-si doreste cineva acel aspect de piele flasca si moale. Cu cat depozitele de grasime sunt mai mari cu atat masa musculara este mai scazuta in cazul persoanelor sedentare.

 

 
3.Dereglarea metabolismului

 

Daca muschii nu sunt pusi in miscare, circulatia sangelui este ingreunata, iar metaboslimul va incetini, fapt care presupune arderea unui numar foarte mic de calorii. Este foarte periculos sa ai un metabolism incet, deoarece vei favoriza si dereglarea cantitatii de zahar si trigliceride din sange si poti face diverse tipuri de diabet, dar si alte boli metabolice.

 

 
4.Risc de cancer

 

Fara miscare celulele corpului nu se mai regenereaza din cauza lipsei oxigenarii si nici functiile organismului nu-si mai fac treaba in mod corespunzator pentru a avea o stare generala de bine. Celulele canceroase o pot lua razna si se pot inmulti excesiv, fapt pentru care poti dezvolta cancer mamar, cancer de colon, cancer de prostata, melanom, cancer de vezica urinara, cancer pancreatic, cancer de endometru. Creste astfel riscul de deces.

 

 
5.Afectarea posturii si a coloanei vertebrale

 

Daca stai prea mult timp pe scaun fara sa-ti mai iei o pauza de miscare sau de dezmortire, muschii care sprijina coloana vertebrala slabesc si la fel si cei din zona soldului, dar si tendoanele genunchilor. Iti vei ingreuna mobilitatea din cauza rigiditatii spatelui.
 

 

 
6.Osteoporoza

 

Lipsa punerii in miscare a oaselor duce la slabirea rezistentei lor si creste riscul de a dezvolta osteoporoza. Este o afectiune care se caracterizeaza prin slabirea si fragilitatea oaselor. Nu mai zic durere cat cuprinde cand incerci sa te misti.

 

 
7.Limitarea functiei sistemului circulator

 

Sistemul circulator are functiile sale bine definite pentru buna functionare a organismului, iar un stil de viata inactiv duce la ingreunarea circulatiei sangelui, iar toate procesele sunt date peste cap. Cu cat faci mai putina miscare cu atat mai  multa glucoza se aduna in sange si poti dezvolta diabet, boli de inima si chiar depresie din lipsa endorfinelor din sange.

 

 
8.Boli cardiovasculare

 

 
Are legatura tot cu proasta circulatie a sangelui, iar cu cat stai mai mult pe scaun fara sa te mai misti din cand in cand, risti sa faci arteroscleroza, tromboze venoase, hipertensiune arteriala, boli coronariene si chiar cheaguri de sange la membrele inferioare.

 

 
9.Risc foarte crescut pentru diabet zaharat

 

Am spus si anterior ca alte efectiuni pot duce si la aparitia diabetului, dar poate aparea si in mod direct din cauza sedentarismului. Daca sangele nu este pus in miscare, nivelul trigliceridelor nu se normalizeaza, fapt pentru care se acumuleaza zahar in sange si asa se face diabetul de diverse tipuri. Nivelul de sahar din sange se poate tine sub control doar cu ajutorul exercitiilor fizice.

 

 
10.Imbatranire prematura

 

AND-ul este stabilit de cromozomi, care au la capete niste telomeri. Cei care duc o viata inactiva, risca sa li se scurteze mai repede telomerii si apare imbatranirea prematura.

 

 
11.Probleme cu somnul

 

Este foarte usor sa dezvolti insomnii daca esti inactiv fizic. Un corp inactiv nu simte nevoia sa se odihneasca pe timpul noptii si este foarte periculos pentru organism sa nu doarma noaptea. Iti dai peste cap toate functiile organismului.
 
Daca sunteti o persoana sedentara si vreti sa luati masuri pentru a impiedica aparitia diverselor afectiuni de sanatate, poti incepe prin a face zilnic cateva exercitii fizice moderate, iar cu timpul poti mari intensitatea. Nu este indicat sa faci exercitii intense cand ai dus ani intregi o viata inactiva. Organismul trebuie sa se acomodeze. Nu spune nimeni ca trebuie sa va faceti abonament la sala de fitness daca nu aveti timp. Exista exerciii simple precum Tabata pe care le puteti face acasa, dar si alte exercitii. Oricine le  poate face si nu va ia zilnic mai mult de 30 de minute.
 
Am pentru voi o propunere si mai interesanta de a face miscare si anume inotul si alergatul ca sa va cresteti conditia fizica si sa ardeti calorii. Ma gandesc ca este mult mai atractiv  sa faci miscare daca acea activitate iti creeaza placere si este de ajuns chiar si o ora pe zi. Indiferent ce ai alege, ambele antreneaza muschii corpului, pun sangele in miscare si normalizeaza bataile inimii.

 

 

Daca stii ca serviciul presupune sa stai multe ore la birou pe scaun, nu strica ca la 1-2 ore sa te ridici si sa te dezmortesti 10-15 minute. Nu aveti idee cat de mult v-ar ajuta pe timp indelungat in prevenirea bolilor.
 
Este si mai importanta alimentatia de inainte si dupa miscare. Corpul care depunde efort are nevoie de proteine, fibre si diversi nutrienti. Nu aveti voie sa mancati chiar orice si cu atat mai putin sa fie nesanatos. Aveti nevoie de energie inainte de miscare, iar apoi de nutritie ca sa nu fie lezat organismul.
 
Tu cand te apuci de miscare?
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare