Cat de daunator e solarul pentru organismul tau

Au inceput sa se deschida strandurile si din ce in ce mai multe persoane dau fuga la mare pentru o plaja si un bronz, ceea ce ma face sa-mi amintesc ca am intalnit fete care nu vor sub nicio forma sa se afiseze pe plaja albe ca branza. Asa ca apeleaza la o metoda ce le pare la indemana, solarul. Ba unele chiar isi fac din el cel mai bun prieten, fara sa stie cat rau le face. 

Solarul, gratie numarului de lampi fluorescente cu amestec de fosfor, simuleaza o atmosfera similara expunerii la soare, insa expunerea la raze ultraviolete din surse artificiale creste riscul de cancer de piele. 
 
Astfel, dermatologii sunt foarte rezervati cand vine vorba despre utilizarea solarului deoarece efectul expunerii la UV este cumulativ, ceea ce inseamna ca riscul de a face cancer de piele creste cu fiecare sedinta la salon
 
Expunerea la solar duce la pigmentari, la imbatranirea prematura a pielii, la scaderea imunitatii corpului (deci vei fi bronzata, dar racita) si la cresterea cu peste 75% a riscului de aparitie a cancerelor de piele de tip melanom. In plus, iti degradeaza si parul.
 
Daca desi stii aceste efecte secundare si totusi te incapatanezi sa mergi la solar, macar ia-ti cateva masuri de precautie:
  • viziteaza regulat un medic dermatolog care iti va recomanda cat timp sa petreci la salon si care iti va spune daca pielea ta este in regula 
  • foloseste creme cu factor de protectie ca si cum te-ai pregati sa te asezi pe malul marii 
  • poarta ochelari de protectie 
  • tine cont de faptul ca o sedinta nu trebuie sa depaseasca 10 minute si nu ai voie, ca intr-un an, sa ai mai mult de 50 de vizite la salon pentru a te bronza
  • protejeaza-ti parul cu produse speciale sau tine-l acoperit. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Nu ca am vrea sa te speriem, dar ultravioletele folosite de solare sunt de 15 ori mai intense decat cele ale soarelui la orele pranzului, deci daca stai 20 de minute la solar e ca si cum ai fi stat o zi intreaga pe plaja, in bataia soarelui. 
 
In plus, s-ar putea sa te incante bronzul tau si o sa-l vrei din ce in ce mai inchis, ceea ce se numeste ca devii fara sa-ti dai seama dependenta de solar. 
 
 
Ca sa nu fim noi chiar Gica contra, iti dam si cateva efecte pozitive pe care le au radiatiile ultraviolete
  • ameliorarea unor boli cutanate precum dermatita atopica, psoriazis, vitiligo, acnee, dermatita seboreica
  • sinteza vitaminei D3 care este necesara pentru absorbtia de calciu
  • inducerea unei stari psihice pozitive

 

Tags:
solar
bronz
cancer
soare
ultraviolete
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare