Este bine sau nu sa facem miscare dupa masa?

Fitness 02.01.2018 dietetik
Exista multe pareri in ceea ce priveste miscarea dupa masa. Unii ar spune ca este chiar indicata, iar altii nu o recomanda absolut deloc. Cum stau lucrurile pana la urma? Sa facem sau nu miscare dupa masa?
 
Multi ar spune ca miscarea dupa masa este buna pentru ca impiedica acumularea caloriilor, iar grasimea ar fi transformata rapid in energie. As spune ca are putin legatura cu faptul ca nu este bine sa fii sedentar dupa o masa grea. Mai exista si  expresia populara “ fie boierul cat de mic ca dupa masa sta un pic”. Aceste pareri ne pot pune in dificultate. Sa vedem care este adevarul pana la urma!
 

De ce nu se recomanda miscarea dupa masa?

 

In timpul mesei, dar si dupa masa sunt activate toate procesele digestive, motiv pentru care o mare parte din cantitatea de sange se duce spre stomac pentru a sprijini digestia. Mancarea trece prin anumite procese, asa ca nu este necesar sa faci eforturi obositoare.
 
Explicatia ar fi simpla. Daca nu stam locului dupa masa, sucurile gastrice se vor plimba, iar daca stim ca am luat o masa copioasa ne putem trezi cu dureri abdominale, dureri de stomac sau putem favoriza aciditatea gastrica, care ar duce la fermentarea alimentelor ingerate.
 
ATENTIE! A nu se confunda lucrurile. Daca nu ai voie sa depui mult efort, asta nu inseamna ca trebuie sa tragi un pui de somn dupa masa. Atunci cand dormim, organismul se odihneste si el, iar procesele digestive ar fi incetinite, mancarea ramanand nedigerata corect. Nu mai zic ca rata metabolica scade si  vom acumula toate caloriile din mancare. In timp, silueta ar avea de suferit.
 

De ce unii recomanda miscarea dupa masa?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Depinde din ce punct de vedere privesti acest aspect. Unii recomanda miscarea dupa masa la 2 ore maxim si nu imediat dupa ce am mancat ca sa deranjam procesele digestive. Iata ca am aflat si raspunsul intrebarii noastre. Concluzia este ca avem voie sa depunem efort, dar nu la 5-10 minute dupa ce mancam. Beneficiile pe care le vom castiga daca respectam acest lucru:
 
 
1.Vom stimula digestia si vom exclude problemele digestive precum balonarea sau constipatia.
 
2.Nu te va lua starea de moleseala specifica dupa masa, dimpotriva.
 
3.Metabolismul este accelerat.
 
4.Caloriile nu se vor depune atat de usor.
 
5.Vom transpira, asa ca vom elimina toxinele din alimente.
 
6.Poti manca orice doresti, daca ai grija sa faci putina miscare.
 

In ce consta miscarea dupa masa?

 

Dupa masa nu trebuie sa ne inchidem in sala de fitness si sa tragem din greu de fiare. Putem face acasa cateva exercitii fizice simple, care pot fi facute de oricine si care sunt menite sa ne faca sa transpiram ca sa eliminam toxinele. Exercitii pot fi de tip cardio, Plank sau Tabata.
 
In cazul in care vi se pare prea mult dupa masa, exista o alternativa si mai simpla si anume o plimbare de jumatate de ora prin parc. Ne-ar ridica starea de spirit, ne-ar da energie si totul ar fi facut cu placere. Nu uita sa urci si sa cobori scarile care iti ies in cale pentru ca te ajuta sa arzi rapid caloriile. Evita sa iei liftul.
 
 
 
 

Ce sa consumi dupa miscare?

 

Daca facem miscare dupa masa vom avea multa energie, dar trebuie sa facem ceva ca sa ne-o pastram si atunci cand ajungem acasa. Iata ce poti consuma:
 
 
  • Smoothie-uri din legume, fructe si verdeturi
  • Apa aromatizata din legume si fructe
  • 1 pahar cu lapte
  • 1 pahar cu suc de germeni de grau
  • Un fruct cu continut scazut de zahar
 
*Toate acestea sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, care stimuleaza pierderea kilogramelor, iar daca strecori in ele si ingredientele cu rol de termogeneza, vei reusi sa arzi si mai multe calorii.

 

Cat de des sa facem miscare dupa masa?

 

In principiu, se recomanda in fiecare zi dupa fiecare masa, dar daca nu iti permite timpul este bine sa faci miscare chiar si dupa masa de pranz. Seara doar daca vrei sa te plimbi putin si oricum cine tine la silueta nu consuma mancaruri grele pentru digestie in acel interval.

 

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare