Estetica zambetului (III)- Infectii si cauzele acestora

Specialisti 27.01.2009 dietetik
Sanatatea cavitatii bucale reflecta starea de sanatate a fiecaruia dintre noi. In practica medicala exista o serie de manifestari care pot aparea la nivelul cavitatii bucale.

Cauzele
acestor manifestari sunt:
A. Afectiuni generale date de diabet, anemie, reactii medicamentoase generale, SIDA, rubeola, TBC, sifilis, scarlatina.
B. Afectiuni tumorale: benigne sau maligne.
C. Afectiuni proprii  specifice cavitatii bucale: determina boli precum zona zoster, candidoze sau herpesul.

Infectiile mucoasei bucale pot fi: virale, bacteriene ?i micotice.

Cea mai raspandita infectie virala este infectia cu virus herpetic de tip 1 (herpes simplex). Perioada de incubatie este de 8-10 zile dupa care poate aparea o stare generala alterata insotita de febra, dureri musculare, frisoane,  adenopatie (marirea ganglionilor regionali). Stresul, starile emotionale, oboseala accentuata, imunitatea scazuta, frigul sau caldura excesiva pot reactiva acest virus care ramane in organism in stare latenta.

Infectiile bacteriene sunt de natura streptococica ?i stafilococica. Doua dintre cele mai importante infectii streptococice pentru patologia orala sunt date de Streptococ pyogenes ?i Streptococ viridians.  Streptococ pyogenes determina boli precum faringita sau gingivita (mai  rar). Streptococ viridians este raspunzator de patologia cariei dentare, al carei focar netratat poate duce la endocardita infectioasa, boala grava a inimii.

Infectiile bacteriene stafilococice apar de obicei pe suprafata mucoasei orofaringiene si pot produce infectii in urma unor interventii chirurgicale efectuate in cabinetul stomatologic.

Infectiile micotice: cea mai frecventa este infectia cu Candida albicans care determina candidoza si apare doar in cazul scaderii imunitatii organismului. Fumatul, terapia indelungata cu antibiotic, aciditatea salivei, infectia cu HIV, diabetul precum si deficientele dentare duc la aparitia candidozelor orale.

De aceea, este foarte important sa intelegem necesitatea prezentarii din timp la medicul stomatolog pentru un control periodic, cel putin de doua ori pe an. Astfel anumite leziuni cu potential de malignizare vor putea fi descoperite din timp si sansele de vindecare vor creste.


Dr. Ana-Maria Mihalcea
www.bcf.ro
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare