Esti ceea ce mananci

Am auzit crezul “esti ceea ce mananci” repetat sub diverse forme in discurul vegetarienilor care incearca sa converteasca omnivorii la o dieta fara carne. M-am intrebat deseori daca suntem chiar ceea ce mancam sau e doar o vorba aruncata in vant. Pentru ca nu ma lamuream, am cautat ajutor specializat si am ajuns la psihologul nostru de serviciu de la Ponderas.

Cosmina Peta mi-a explicat cum alimentele pe care le mancam au legatura cu emotiile stocate sub forma de amintiri afective ale starilor de confort, siguranta si stare de bine asociate experientelor precedente. Psihologul nostru de serviciu descrie faptul ca exista modele innascute pentru preferinte alimentare (dulce, probabil grasimi) sau aversiuni senzoriale de tip alimentar (amar, acru) insa, de cele mai multe ori acestea sunt dobandite in urma experientelor emotionale asociate.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

La om, spre deosebire de modelele animale aflate libere in natura, preferintele/aversiunile senzoriale alimentare au o conotatie cognitiva, emotionala sau culturala, in detrimentul proprietatilor nutritionale sau fiziologice ale alimentelor. Aceste diferente contribuie semnificativ la luarea in greutate. In acest sens a fost identificata la supraponderali si la pasionatii de dulciuri o scadere a sensibilitatii pentru gustul dulce, acompaniata de placerea sporita data de ingestia alimentelor dulci si grase ceea ce duce la comportamente alimentare de tip repetitiv ce constau in consumul preferential si excesiv al acestor alimente foarte bogate energetic.

Esti ceea ce mananci? Cati dintre noi mananca pe fuga, in picioare, in mers, pe strada, in mijloacele de transport in comun sau in masina proprie? Cati dintre noi cumpara si mananca spontan ce le iese in cale si le face cu ochiul ? In astfel de actiuni, actul alimentar devine secundar, nediferentiat si, in consecinta, centrat pe cantitate si aport nervos, in detrimentul perceptiilor senzoriale de gust si textura.

Cati dintre noi se aseaza linistiti la masa decorata frumos ? Cati observa fata de masa, tacamurile, vesela designul asociat mesei? Cati observa asezarea mancarii pe farfurie, combinatia de culori puse in scena? Masa nu mai este un ritual in societatea actuala unde graba a devenit cutuma sociala si mod de a actiona adecvat in ritmul prezentului.

Accentul pe viteza este prioritar si pierdem semnificatia continutului. Iar pacientii supraponderali si obezi adeseori invoca lipsa de timp pentru a se hrani alimentar corespunzator si, paradoxal considera ei, corpul nu mai are rabdare cu ei, nu mai are ragazul sa le dea confort si le trage semnale de alarma sub forma diferitelor simptome. Daca nu sunt identificate aceste simptome, atunci corpul trece la nivelul urmator si se imbolnaveste( somatizeaza) pentru a te opri din fuga si a te aduce atent inapoi asupra corpului tau fizic fara de care nimic din totul dupa care alergi nu mai are sens.

Asadar, acordati atentie la cum mancati cel putin in egala masura cu atentia pe care o acordati taskurilor de la serviciu sau obiectivelor de business personal. Sau poate in egala masura cu grija pe care o purtati celor semnificativi emotional din viata personala (familia).

Va sugeram, de asemenea, sa va uitati la mancarea din jurul vostru ca la o potentiala sursa de tranformare a propriului corp si nu ignorati faptul ca ceea ce se afla acum in farfuria voastra este ceea ce dpdv chimic si nu numai veti fi maine sau poate chiar incepand de astazi.

Pe cale de consecinta logica, rationala si fara echivoc putem spune ca ce mancam si mai ales cum mancam fac parte din modul nostru de a fi, de a fi vazuti si perceputi de catre noi insine si de catre cei din jur.

Tags:
Esti ceea ce mananci
alimentatie
regim de viata sanatos
calorii
suprapondarabilitate
obezitate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare