Te odihnesti suficient si ai grija sa mananci relativ sanatos, dar parca orice mica scapare isi pune amprenta imediat pe silueta ta? Asta inseamna ca esti predispus la oscilatii de greutate, care pot avea si cauze hormonale si nu doar datorate stilului de viata nesanatos si haotic. Barbatii se confrunta mai rar cu probleme hormonale, pe cand femeile au multe episoade de acest gen de-a lungul vietii. Multe femei se plang ca au tendinta de a depune grasime subcutanata si retentie de apa strict in anumite zone ale corpului, dar pot acuza si alte probleme de sanatate.
Nu are sens sa-ti lezezi organismul mai mult decat este deja si aici ne referim la dietele mult prea strice pe care nu le recomandam daca ai probleme hormonale. Cea mai buna solutie este sa observi ce semne iti transmite corpul si sa ceri parerea unui specialist ca sa-ti trateze problema de sanatate. Doar asa vei putea slabi si tine in frau kilogramele pe viitor.
Dezechilibrele hormonale nu ar trebui tratate atat de superficial si asta pentru ca sunt destul de serioase si cu efecte de lunga durata. Daca nu actionezi la timp este posibil ca organismul tau sa aiba nevoie de mult timp ca sa-si mai revina sau dimpotriva, poate nu-si va mai reveni degraba. Este important sa urmarim cu atentie schimbarile corpului ca sa ne dam seama cam care ar putea fi problema si sa actionam pe aceasta cale.
Ai nevoie de un specialist care sa vada problema cu exactitate si sa te indrume si in procesul de slabire, pentru ca va fi dificil sa slabesti singura. Altfel, te vei chinui mereu sa slabesti si nu vei putea niciodata sa fii mandra cu corpul tau. Iata care sunt cele mai comune semne pe care o femeie trebuie sa le monitorizeze:
1.Migrene severe si dese
Nu vorbim de o simpla durere de cap, ci se dureri insuportabile care par sa nu treaca nici cu cel mai puternic analgezic, iar daca se intampla sa se amelioreze durerea cu un analgezic efectele nu se mentin pentru mult timp. Desigur, multe cauze pot sta la baza migrenelor si aici ne referim in special la probleme neurologice, dar poate fi vorba si de un nivel scazut al estrogenului.
Acest disconfort are loc pentru ca estrogenul este responsabil cu procesele metabolice de la nivelul creierului si maduva spinarii. Mai trebuie sa tii cont si de faptul ca migrenele pot fi insotite si de perioade frecvente de dispozitie proasta in care te poate irita oricine si orice.
2.Schimbari frecvente la nivelul sanilor
Femeile pot observa destul de des schimbari la nivelul sanilor, mai ales daca sunt insarcinate sau sunt la menstruatie sau menopauza, dar o scadere brusca a elasticitatii pielii de la nivelul sanilor poate insemna o scadere brusca a nivelului estrogenului din sange. Sanii isi vor pierde forma, volumul si marimea chiar. Acest lucru poate ingrijora orice femeie.
3.Perioade frecvente de pierderi de memorie sau uitare
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
In mod nromal, aceste episoade sunt specifice persoanelor trecute de varsta de 60 de ani, dar daca se intampla mult mai devreme este semn clar ca ai mai multe dezechilibre hormonale. Poti avea un nivel scazut de estrogen si cortizol. De asemenea, vei simti ca si concentrarea este o problema.
4.Schimbari prea bruste de greutate
Nu totul se rezuma la ingrasare brusca. Se poate intampla si sa slabesti brusc fara un motiv anume. Este semn clar de dezechilibre hormonale, dar poate fi vorba si de tiroida (hormonii tiroidali), ce afecteaza metabolismul si poti slabi, dar daca este vorba de probleme cu testosteronul, estrogenul si cortizolul vei observa ca acumulezi multa grasime abdominala si chiar retentie de apa.
5.Insomnii frecvente
De regula este conectata cu un nivel scazut al progesteronului, iar acesta este de fapt un relaxant natural. Atunci cand sufera dezechilibre, organismul nu va mai putea avea stare de repaus pentru odihna si regenerare.
6.Acnee care apare pe nepusa masa
Nu ai avut probleme niciodata cu acneea, dar daca incep sa-ti apara cosuri se poate sa ai un nivel scazut de hormoni androgeni.
7.Transpiratie excesiva
Se poate intampla la menopauza cand sistemul hormonal este destul de instabil.
8.Oboseala constanta
Poate fi o problema la homonii tiroidei daca resimti zilnic oboseala cronica.
9.Probleme digestive
10.Caderea parului
Poti avea probleme cu hormonii tiroidei, testosteronul sau insulina.