Exista si E-uri benefice?

Secrete 21.08.2009 Madalina Stama

Conform Codex Alimentarius aditivii alimentari au primit pe langa litera E (de la E-uri) si un numar de ordine, astfel fiind mai usor de recunoscut (hotararea este valabila numai in tarile din Uniunea Europeana). Si atunci care sa fie aditivii benefici sanatatii? De fapt vorbim de acei aditivi, care sunt extracti din fructe si legume si care intr-adevar au efecte benefice asupra sanatatii noastre. Ca sa intelegeti cum stau lucrurile, ganditi-va la colorantii extracti din legume (morcovi, sfecla, ardei, struguri, coacaze etc). De exemplu unele bucatarese obisnuiesc sa dea un pic de culoare muraturilor folosind varza rosie, acelasi lucru se intampla si in cazul aditivilor.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Unul dintre cei mai cunoscuti aditivi alimentari este acidul ascorbic (vitamina C sau E300). Daca in cosul vostru de cumparaturi se pot gasi 5 alimente, cel putin jumatate din acestea au inscriptionat pe eticheta si acest aditiv. Din pacate multi dintre noi cand pleaca la cumparaturi nu verifica si lista ingredientelor, in timp ce altii citesc eticheta produselor, dar nu reusesc sa dezlege misterul in intregime. Multe substante regasite sunt trecute pe eticheta sub denumirea lor stiintifica si bineinteles ca acestea sunt cunoscute doar de catre o mica parte din consumatori.

 

Dar, exista si situatii in care producatorii nu trec toate ingredientele sau niciunul. In cazul in care ati cumparat un produs alimentar, care nu are nimic inscriptionat pe eticheta, mai bine lasati-l pe raft si cumparati altceva in schimb. Aveti idee ce contine un produs alimentar, care nu are nimic inscriptionat pe eticheta? Mi-e greu sa cred ca. Pentru ca nici eu nu stiu, ar insemna sa presupun. Bun si pentru ca am rezolvat aceasta problema zic sa trecem si la restul de E-uri benefice.

 

Vitamina E (E 3006), este un alt aditiv folosit in industria alimentara. Pe langa acestia, mai sunt: clorofila (E140), rosul de sfecla (E162), lecitina (E322), vitamina B12 (E101-colorant obtinut din gemeni de grau, ficat, drojdie), cucurmina (E100-este hepatoprotector) licopenul (E160), pectina (E440) si extractul de alga (E407).

 

In ceea ce priveste licopenul, vitamina C si E, acestea doua sunt antioxidanti, adica previn actiunea oxidantilor (radicalii liberi) de oxidare a celulelor-proces in urma caruia ADN-ul are de suferit asi astfel se declanseaza cancerul.Vitamina E se gaseste in special in: oua, lapte, ulei vegetal. Licopenul a constituit subiectul multor teste, in urma carora s-a aratat ca acesta are capacitatea de a preveni cancerul. Licopenul acesta se obtine prin fierberea rosiilor, dat fiind faptul ca aceste legume sunt printre cele mai bogate in licopen. Stiati ca pasta de rosii contine mai mult licopen decat rosiile crude? Rosul de sfecla este folosit in: lichioruri, dulciuri (bomboane) etc.

 

Si pectina, ce e pectina? Ei bine, aceasta este o substanta organica, de origine vegetala, care intra in alcatuirea fibrelor solubile (care  regleaza digestia). Pectina este adaugata in alimente pentru a da consistenta acestora. Pectina din coaja fructelor si legumelor este benefica sanatatii. In industria alimentara, pectina se foloseste ca si agent de ingrosare in gemuri si jeleuri. Era sa uit de lecitina. Ei bine, pe aceasta o gasiti in dulciuri (ciocolata). Este cunoscuta ca o substanta care stimuleaza memoria. In concluzie, dintr-un total de 315 aditivi alimentari, 20 dintre acestia sunt benefici sanatatii. Haideti ca e bine si asa!

Tags:
acid ascorbic
vitamina E
licopen
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
  • De ce e bine sa pui oua in salatele tale Alimentatie

    De ce e bine sa pui oua in salatele tale

    09.11.2016

    Stiai ca ouale combinate cu salatele ajuta la o mai buna absorbtie in organism a vitaminei E? Vitamina E este unul dintre cei mai importanti antioxidanti. Ea are proprietati anti-inflamatorii,...

    mai mult
  • 1 mai sau vacanta de vara Blog

    1 mai sau vacanta de vara

    30.04.2013

    Nu e nevoie de un prea fin simt de observatie ca sa ne dam seama ca este anormal de cald. Nebuni ca mine, care indura iarna romaneasca cu greu, se bucura, dar sub bucuria asta se ascunde un zambet...

    mai mult
  • Antioxidanti pentru vara Alimentatie

    Antioxidanti pentru vara

    30.04.2013

    Pentru un nivel optim de sanatate si protectie in fata bolilor, ar trebui sa incluzi in dieta ta doza zilnica de vitamine si minerale (antioxidanti). Reprezinta cantitatea de vitamine sau...

    mai mult
  • E-uri bune Secrete

    E-uri bune

    22.04.2013

    Toata lumea se fereste de E-uri, de parca s-ar mai putea in conditiile in care prea putine laimente procesate, de larg consum, nu contin conservanti sau aditivi. Totusi, nu toate aceste E-uri sunt...

    mai mult
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • valy
    1. valy 31.08.2009 07:45

    Sunt multumit pentru ce am retinut,bine.O.K.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare