Fasolea anti-cancer
Va spuneam acum ceva timp ca imi place sa inventez noi retete. Este adevarat ca unele nu erau cam bune, dar cel putin le mancam eu, deci nu mai avea nimeni de suferit. Mi-am dat seama ca nu am calitati pentru asa ceva si am abandonat o perioada.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Dar, pana azi cand mi-am adus aminte ce supa de fasole minunata face mama si vrand s-o copiez, este bine spus vrand sa o copiez pentru ca nu am sa reusesc, am incercat sa pregatesc minunata supa. Totul a pornit de cand am aflat ca fasolea este foarte sanatoasa si poate preveni cancerul. Vreti sa auzit despre ce este vorba? Atunci faceti-va comozi pentru lectura de azi.
Fasolea este bogata in fibre insolubile, care ajuta la curatarea colonului, motiv pentru care aceasta ar trebui sa fie inclusa in dieta. De-a lungul procesului de fermentatie, din intestinul subtire, bactaria descompune amidonul rezistent creandu-se astfel un lant de acizi grasi. Acesti acizi grasi ajuta la prevenirea cancerului. Fibrele solubile usureaza drumul strabatut de fibrele insolubile de-a lungul colonului permitandu-i acestuia sa se bucure de beneficiile acizilor grasi. Astfel, fasolea reduce riscul de cancer la colon si rect.
Fasolea este bogata in antioxidanti. Mai multe studii au aratat ca antioxidantii joaca un rol important in prevenirea distrugerii celulelor de catre radicalii liberi. Despre acest proces se banuieste ca previne mai multe tipuri de cancer si intarzie imbatranirea. Fasolea contine fitoestrogen, varianta vegetala de estrogen secretata de organismul uman. Fitoestrogenul sau estrogenul reduce riscul de cancer mamar.
La femeile care cazuri in familie exista riscul dezvoltarii tumorii canceroase. Astfel, persoanele care au avut cazuri in familie sunt expuse riscului de dezvolta cancer. Daca ati avut in familie persoane bolnave de cancer, trebuie neaparat sa va duceti frecvent la medic.
Insa ceea ce urmeaza s-ar putea sa va lase cu adevarat surprinsi. Ei bine, s-a descoperit ca fasolea uscata poate lupta cu virusul HIV. De-a dreptul incredibil? Pacat ca multi dintre noi nu cunoastem beneficiile legumelor, asa am putea preveni mai usor bolile. Nu este vorba de nicio magie, fasolea uscata este intr-adevar un aliment nutritiv si contine peptide. Sau poate ca exista un pic de magie pana la urma.
Fasolea uscata, precum si ale alimente care contin amidon, se combina in timpul digestiei, creand astfel o proteina sanatoasa. Peptidele din fasolea uscata au rolul de a inhiba actiunea virusului HIV,care incerca sa distruga celulele sanatoase. La pacientii bolnavi de SIDA combinatia dintre proprietatile de curatare a colonului si valoarea nutritiva a legumei imbunatateste digestia.
Lasand la o parte faptul ca multi oameni se feresc sa consume fasole pentru ca in urma fermentatiei apar gazele care dau si un oarecare discomfort, consumul frecvent de fasole reduce productia de gaze din intestinul subtire permitandu-i sistemului digestiv sa se adapteze.
Marturisesc ca eu nu prea consum fasole, in schimb mananc zilnic fructe si legume, care contin si ele fibre. Pentru a duce o viata sanatoasa, eu va recomand sa adoptati o dieta echilibrata, care permite consumul fiecarei grupe de mancare. Nu uitati si de fasole! Mai ales ca acum ati descoprit beneficiile acesteia. Pentru aceasta se recomanda consumul intre patru-sase portii de fasole uscata pe saptamana. Da, stiu multi dintre voi nu stiu exact cat presupune o portie. ½ de bol cu fasole subtituie o portie cu carne, iar un bol inseamna o portie. Pentru a va bucura de beneficiile acestei legume-minune va trebuie sa mancati cat mai variat.
Fasolea ne mentine inima sanatoasa
As putea spune despre fasole este precum o pastila de vitamine. Contine minerale esentiale, precum: magneziu (are efect benefic asupra sistemului nervos), potasiu (mentine inima sanatoasa prin rolul de electrolit pe care si-l asuma in mentinerea tensiunii sangelui la un prag normal.) V-ati fi putut inchipui ca fasolea poate preveni infarctul? Eu una trebuie sa recunosc ca pana acum nu prea ma omoram eu sa mananc fasole, ce-i drept si din cauza discomfortului pe care ti-l da in urma fermentarii.
Jos cu kilogramele!
Daca nu mai stiti ce sa va mai faceti cu excesul de kilograme, urmati o dieta sanatoasa, echilibrata, in care sa includeti si fasolea uscata. Ah, si inca ceva, nu uitati de sport! Asa cum am mai spus-o si in alte materiale, sportul va mentine in forma si va da o mana de ajutor in lupta cu kilogramele in plus. De ce ar trebui sa consumati din cand in cand fasole? Pentru ca este saraca in calorii si grasimi si in schimb inregistreaza un procent mare de proteine si carbohidrati.
Fibrele solubile ingreuneaza drumul fibrelor solubile de la stomac pana in intestine, reusind astfel sa instaleze senzatia de satietate. Si daca nu va este foame aveti tendinta de a manca mai putin. In tot acest timp, in stomac si in intestinul subtire, complexul de carbohidrati cu indice glicemic mic, din fasolea uscata, reprezinta o sursa importanta de energie. Iata de ce va spuneam sa consumati fasole uscata.
Fibrele solubile si carbohidratii cu indice glicemic mic reusesc sa reduca productia de insulina. In urma digestiei complexul de carbohidrati se descompune in zaharuri simple (controleaza productia de insulina). Energia eliberata este benefica celor care sufera de diabet, mai ales, ca se previn oscilatile de glucoza din sange. Iata ca fasolea uscata este ideala si pentru cei ce sufera de diabet.
Haideti sa gatim!
La inceput va spuneam ca m-am apucat de gatit, dupa ceva timp in care am perceput acest”sport” ca pe ceva specific femeilor care incearca astfel sa-si arate afectiunea fata de partenerul de viata. Ramane pana la urma o nevoie, doar trebuie sa ne hranim, nu? Faptul ca se nimereste de fiecare data ca femeia sa pregateasca masa as cataloga-o ca pe un semn al increderii barbatului in femeie, ca ea, doar ea poate gati masa asa de bine.
Si pentru ca azi am discutat despre beneficiile consumului de fasole uscata, m-am gandit sa va impartasesc reteta de care va spuneam la inceput. Astfel aveti nevoie de: 250 grame de fasole uscata, 2 cepe, 1 morcov, 1 ardei gras, o lingura cu untdelemn, 2-3 rosii, ½ de litru cu apa, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura de marar si sare dupa gust.
Gata, ati pus pe masa toate ingredientele necesare? Atunci sa trecem la prepararea supei de fasole. Spalati fasole asi puneti-o la fiert. Dupa ce a dat de cateva ori in clocot, se varsa apa si se schimba cu alta (de preferinta apa fierbinte). Mai lasati fasolea sa mai dea in clocot de cateva ori si apoi adaugati ceapa, morcovul si ardeiul (care au fost curatate si tocate).
Apoi fasole ase lasa la foc mediu pana cand boabele se inmoaie complet. Rosiile se oparesc, se decojesc, se taie felii (cat mai subtiri) si se adauga in supa de fasole. Nu uitati de untdelemn si sare, asa mancarea va prinde gust. Apoi supa se mai lasa 10 minute la foc mic. Inainte de a lua vasul de pe foc tocati verdeata marunt si adaugati-o peste supa. Si voila si supa de fasole.
Sa aveti pofta!