Fereste-te de substantele cancerigene din carnea de gratar

O dieta sanatoasa include si carne la gratar, insa potrivit unor noi studii, aceasta poate deveni foarte periculoasa din cauza unor substante cancerigene. Iata ce trebuie sa faci ca sa te bucuri de un gratar sanatos. 

Doi compusi diferiti, care sunt cunoscuti ca fiind cancerigeni, iau nastere in timpul gatitului pe gratar: aminele heterociclice (HCA), care se formeaza in mancarurile bogate in proteine care sunt pregatite la temperaturi foarte ridicate si hidrocarbura aromatica policiclica (PAH) - se formeaza cand grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, provocand fum, prin intermediul caruia compusii se pot depozita pe alimentul gatit.
 
Mai multe studii au demonstrat ca exista o legatura stransa intre acesti compusi carcinogeni si forme grave de cancer. In plus, consumul regulat de carne bine facuta, indiferent de modalitatea de preparare, ar creste cu 60 la suta posibilitatea aparitiei cancerului de pancreas.
 
Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la san, colon, ficat, piele, plaman si prostata, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relationate cu leucemie, infectii gastrointestinale si cancer pulmonar.
 
 

Cum faci un gratar sanatos 

 
Totusi, nu poti sa renunti la gratar, asa ca nu iti ramane decat sa pui in practica mai multe modalitati prin care il poti face sanatos. 
 
Foloseste marinata 
 
Un studiu din 2008 a aratat ca marinata scade formarea de HCA, asa ca foloseste-o cu incredere. Exista cateva condimente si arome care te vor ajuta sa elimini aminele heterociclice din timpul procesului: ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul si mai ales rozmarinul.
 
Daca vrei ca procesul sa fie unul si mai sigur, adauga alcool in marinata. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Porto carnea de vita marinata in vin rosu pentru 6 ore inainte de gatire are cu 40% mai putini compusi carcinogeni fata de carnea nemarinata. Acelasi efect il are si berea. 
 
Preincalzeste carnea in cuptorul cu microunde 
 
Inainte sa pui carnea pe gratar, incalzeste-o in cuptorul cu microunde pentru 2 minute, la putere medie. Studiile arata ca acest proces scade formarea de HCA cu 90%. Tine cont numai sa arunci lichidul care se strange. 
 
Legume la gratar 
 
Elimini de tot problema substantelor cancerigene daca inlocuiesti carnea cu legumele facute pe gratar. Daca vrei neaparat sa mananci si carne, fa kebab: jumatate de cantitate cu carne, jumatate cu legume. 
 
Felii subtiri 
 
Cand portionezi carnea, ai grija sa tai feliile mai subtiri pentru ca asa va cadea o cantitate mai mica de grasime pe gratarul incins. In acest sens poti sa indepartezi pielea de pe carnea de pui. 
 
Temperaturi joase
 
Un alt sfat ar fi sa gatesti carnea la o temperatura mai joasa pe gratar, intrucat aminele heterociclice se formeaza la 162 grade Celsius.
 
Nu mai testa carnea 
 
Obiceiul de a intepa putin carnea, cu intentia de a observa daca este facuta sau nu, ar trebui evitat pentru ca se poate scurge mai multa grasime, care va duce la si mai mult fum. 
 
Garnitura de fructe si legume 
 
La un gratar de vita nu-ti pune in farfurie, pe post de garnitura, vreo 3 mici. Fructele si legumele sunt bogate in fitochimicale care combat cancerul si pot ajuta la anularea efectelor daunatoare ale carnii supragatite.
 
 
Foto: Hepta
Tags:
carne
gratar
legume
cancer
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare