Excesul de fibre alimentare

Fibrele alimentare sunt fundamental necesare intr-o dieta echilibrata. Intrebarea care se pune este ce se intampla daca aceste doze zilnice recomandate sunt depasite si care sunt efectele adverse pe care le poate avea excesul de fibre alimentare

Rolul lor benefic, in organism al fibrelor alimentare este bine stabilit. Fibrele alimentare regleaza foarte eficient nivelul grasimilor, te ajuta sa te menti la greutatea ideala si sunt un suport in orice cura de slabire, pentru ca ofera o senzatie de satietate de durata. In plus contribuie la sanatatea tubului digestiv si a inimii, prin capacitatea de a regla nivelul grasimilor din sange. Fibrle alimentare sunt esentiale pentru un metabolism sanatos.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Nutritionistii au stabilit si care sunt cantitatile ideale de fibre alimentare in dieta zilnica. Daca barbati au nevoie de 38-40 de grame de fibre alimentare zilnic, femeilor le sunt suficiente 30 de grame de fibre. In ceea ce-i priveste pe copii, se porneste de la 10 grame, adaugandu-se atatea grame cati ani are copilul. Astfel un copil de 9 ani va avea nevoie de 10, plus inca 9 grame de fibre, in fiecare zi.

Fibrele alimentare sunt continute in mod special de cereale integrale, de fructe si de legume si nu au voie sa lipseasca din dieta zilnica. Dar excesul de fibre alimentare are si efecte negative, sustine LiveStrong.com.

Care sunt riscurile excesului de fibre? Fibrele micsoreaza rata de absorbtie a nutrientilor in organism, prin peretii intestinului. Daca aportul de fibre depaseste mai mult de 50 - 60 de grame pe zi, organismul nu va fi capabil sa absoarba indeajuns de multe minerale vitale si nutrienti. Excesul de fibre poate duce la carente de vitamine liposolubile, cum este cazul vitaminelor A, E si D.

Fibrele dau senzatia de satietate pentru mai multa vreme, ajutandu-te sa slabesti si sa-ti pastrezi greutatea. Aceasta este foarte bine in cazul adultilor care respecta o dieta pentru scaderea in greutate, dar poate face rau copiilor daca sunt consumate in exces. Copilul se simte satul si va refuza sa manance cantitati suficiente din alimentele de care are nevoie pentru cresterea si dezvoltarea normala.

O crestere brusca a cantitatii de fibre consumate, de exemplu in cazul dietei cu fibre alimentare, dar fara a lasa stomacului si intestinelor sa se adapteze acestei schimbari, duce la balonarea, probleme de tranzit intestinal si greata. Acesta este si motivul pentru care o crestere a aportului de fibre trebuie sa se faca gradual.

Un alt element de care trebuie tinut seama este acela ca necesarul de fibre zilnice trebuie acoperit din surse diferite si cat mai variate, astfel incat toate nevoile  nutritionale sa fie satisfacute. 

Tags:
excesul de fibre alimentare
fibre alimentare
dieta pentru scaderea in greutate
colesterol
grasimi
nutritie sanatoasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare