Frunzele de salata - sanatate curata daca le consumi corect

In Romania, frunzele de salata inca nu sunt apreciate la valoarea maxima. Multi inca considera ca frunzele nu tin de mancare si ca sunt bune doar pentru decorarea mancarurilor. Nimic mai gresit! Ele nu sunt consumate doar de catre persoanele care abordeaza un regim alimentar vegan sau vegetarian, ci si de catre cei care s-au orientat spre un stil de viata sanatos din toate punctele de vedere. Ce nu stiu multi este ca frunzele de salata sunt adevarate minunatii ale naturii si asta nu doar pentru ca favorizeaza pierderea kilogramelor. Sunt considerate adevarate medicamente tocmai pentru faptul ca pot trata si preveni zeci de boli. Nu mai spun ca orice mancare prinde viata cu niste frunze de salata in jur. 
 

De ce frunzele de salata sunt bune pentru consum?

 

Daca pe langa explozia de culoare iti doresti si o explozie de nutrienti, atunci frunzele de salata nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic. Da, ai inteles bine. Este necesar sa le consumam zilnic daca vrem sa avem rezultate miraculoase in ceea ce priveste slabirea si imbunatatirea starii generale de sanatate. Ca sa iti faci o parere despre importanta frunzelor de salata, iti voi spune ca au in compozitie urmatorii nutrienti:
 
  • Peste 80% apa
  • Fibre
  • Proteine vegetale
  • Fitonutrienti deosebiti pentru ca este hrana vie – nu-i gasesti pe toti nici macar in unele legume
  • Antioxidanti puternici – nu este de mirare daca tinem cont de culorile frumoase de verde crud sau rozaliu-rosiatice; avem nevoie de ei pentru a ne proteja de stresul oxidativ, poluare si diverse boli
  • Contin aproape toate mineralele si vitaminele necesare organismului pentru a functiona corespunzator (A, E, C, K, vitamine din complexul B-urilor, calciu, fier, cupru, potasiu, molibden, acid folic, etc.)
 
 
 
Pana acum s-a crezut ca cei care consuma frunze de salate o fac doar pentru simplu fapt ca vor sa slabeasca. De aici si conceptia gresita ca trebuie sa faci foamea, consumand 2 frunze de salata. Cat se poate de gresit. Salatele sunt atat de practice si gustoase incat merg combinate sub orice forma. Sunt de acord cu faptul ca este cea mai usoara si eficienta metoda de slabire, dar sa nu uitam ca acei nutrienti anterior mentionati aduc si ei o multime de beneficii pentru sanatate dintre care:
 
1.Ne scapa de grasimea viscerala, care se localizeaza in jurul organelor interne; de asta observam ca ba se doare ficatul, ba splina, ba avem dureri articulare si asa mai departe. Tot din cauza grasimii viscerale nu reusim sa avem un abdomen plat si bine sculptat.
 
2.Curata grasimea depusa la nivelul arterelor, asta insemnand ca vom fi feriti de bolile cardiovasculare. Din cauza colesterolului rau putem face cheaguri de sange, circulatia sangelui devine ingreunata, tensiunea oscileaza mult, dar putem observa si dureri articulare.
 
3.Reprezinta cel mai bun digestiv. Daca te confrunti cu probleme precum constipatia, balonarea, flatulenta sau refluxul gastric, trebuie sa consumi zilnic frunze de salata, iar in timp vei observa ca problemele digestive dispar.
 
4.Favorizeaza stimularea tractului intestinal si asta mai ales datorita fibrelor din continut. Trebuie sa eliminam rezidurile si toxinele, pentru a putea asimila nutrientii de la nivelul intestinelor. 
 
5.Fortifica sistemul imunitar si nu este de mirare avand in vedere ca se afla situat in sistemul digestiv, care oricum este imbunatatit.
 
6.Vei scapa de anemiile severe.
 
7.Iti vor da mereu un boost de energie si vor accelera metabolismul cu pana la 70%.
 
8.Au proprietati antiinflamatorii, asa ca vei tine la distanta micozele, infectiile si chiar unele tipuri de cancer.
 
9.Protejeaza creierul din toate punctele de vedere, chiar si la batranete. Studiile arata ca pot tine la distanta Alzheimer-ul.
 
 

Cum sa consumam frunzele de salata pentru beneficii?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Frunzele de salata abia daca au 10-12 calorii la 100 de grame, asa ca putem sa le consumam des, in cantitati mari si in orice moment al zilei. In curele de slabire, trebuie sa avem grija sa combinam mai multe tipuri de salate atat pentru arome, dar si pentru aportul de nutrienti si sa avem grija sa le consumam la orice masa. 
 
 
Tine cont ca ele se consuma crude si nu gatite ca sa nu-si piarda nutrientii. Incearca sa folosesti cat mai putine ingrediente la o salata si cu putine calorii. Nu uita se zeama de lamaie si uleiul de masline. In frigider, in caserole inchise ermetic rezista pana la 5 zile daca sunt stropite cu zeama de lamaie.
 
 
In cazul in care ai luat o masa copioasa, consuma imediat dupa si multa salata. Vei vedea ca nu vei avea probleme cu digestia si caloriile. Nu le combina in schimb cu sosuri si dressinguri grase.
 

 

Tags:
salata
frunze de salata
sanatate curata
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare