Este deja stiut faptul ca cei care vor sa slabeasca evita consumul de oua cu desavarsire, iar altii consuma doar albusul in speranta ca este mai sanatos si mai indicat pentru slabit. Oul este poate cel mai consumat aliment din lume, mai ales la micul dejun si asta pentru ca se gateste rapid si ofera satietate pentru o perioada lunga de timp. Mai nou, oamenii isi prepara omleta doar din albus pentru a evita colesterolul ridicat, dar oare este bine sa se procedeze in acest mod? Nutritionistii si medicii spun ca oul poate fi incadrat fara retineri in categoria superalimentelor si chiar se afla in capul listei. Desigur, vorbim strict despre ouale BIO care nu contin calorii goale.
Controverse au existat mereu in ceea ce priveste consumul de oua si din ce in ce mai multe persoane evita sa le consume, ceea ce este cat se poate de gresit. Intr-adevar, daca facem abuz de oua si consumam cate 3 pe zi nu este de mirare ca ne trezim cu colesterol ridicat, probleme ale ficatului si kilograme in plus. Inca o data moderatia se recomanda. Pana la urma chiar si alimentele sanatoase ne pot afecta sanatatea daca nu le consumam corespunzator. Realitatea este ca nu putem evita consumul superalimentelor, pentru ca organismul chiar are nevoie de nutrientii lor pentru a functiona corespunzator.
In ceea ce priveste galbenusul si albusul se poate face o comparatie pentru a vedea exact ce nutrienti contine fiecare. Vom vedea ce avem de castigat de pe urma consumului lor. Noi am descoperit ca exista atat avantaje cat si dezavantaje.
Ce nutrienti contine albusul de ou?
Ce-i drept, un albus de ou contine doar 16 calorii si zero grasimi, asta insemnand ca nu contine deloc colesterol. Nu este de mirare ca toata lumea este innebunita sa consume doar albusul. Pentru a functiona bine organismul, acesta are nevoie de o gama variata de nutrienti, iar din acest punct de vedere albusul nu se poate lauda. Contine intr-adevar cateva minerale si vitamine, dar intr-o cantitate infima. Nutrientul de baza din albus este avidina, o substanta absolut necesara, dar care aduce beneficii organismului doar in combinatie cu biotina, dar din pacate albusul nu contine si aceasta substanta. Iata ca nu vom beneficia de prea multi nutrienti consumand doar albusul oului. Este bun doar pentru a potoli foamea pentru un timp scurt si nu aduce kilograme in plus, indiferent cat de multe albusuri am consuma. Desigur, asta nu inseamna ca nu merge folosit in anumite deserturi sanatoase, mai ales ca nu contine deloc grasimi si colesterol.
Ce nutrienti are galbenusul de ou?
Iata ca am ajuns si la temutul galbenus. Oamenii fug de el si asta pentru ca nu sunt bine informati. Galbenusul contine ceva mai multe calorii decat albusul si anume 54, dar pana la urma tot un numar mic de calorii contine in comparatie cu multe alte alimente nesanatoase. Studiile recente au demontat toate controversele in ceea ce priveste consumul de galbenus si asta pentru ca s-a descoperit ca el este de fapt kintesenta oului si numai datorita lui oul este incadrat in categoria superalimentelor. Iata prin ce nutrienti impresioneaza:
- Vitamine din toate categoriile, dar abunda in vitamine din complexul B-urilor
- Minerale esentiale
- Proteine mult mai multe in comparatie cu albusul
- Contine ceva colesterol si anume 211 mg, dar compenseaza prin faptul ca are in compozitie acizi grasi sanatosi Omega-3
- Substante esentiale cum ar fi Biotina, exact ceea ce are nevoie organismul, iar secretul beneficiilor aduse de oua constau tocmai in imbinarea biotinei cu avidina contina de albus
Care este concluzia?
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Acum ca ai vazut atat nutrientii albusului cat si galbenusului, este lesne de inteles ca oul trebuie consumat cu totul. Bun. Si ce facem cu colesterolul si ingrasarea? Exista o solutie si in acest sens si anume sa consumam ouale cu moderatie. Ele sunt foarte indicate mai ales la micul dejun si nu aduc kilograme in plus daca le consumam in acest moment al zilei. Acum sa nu cadem in extrema cealalta si anume sa consumam doar galbensuul. Nici asa nu ar fi bine si asta pentru ca biotina din galbenus nu poate fi asimilata de catre organism fara avidina din albus.
Cum sa consumam ouale?
Exista multe diete care permit consumul de oua si chiar e indicat sa consumam 1 ou pe zi, dimineata, dar nu mai mult. Indicat este sa fierbem ouale tari.