Ghidul incepatorului in ale mancatului sanatos

Secrete 27.04.2016

Un sfat devenit faimos spune ca nu trebuie sa mananci nimic din ce bunica ta ar considera ca nu este de mancare.  Acesta este si principiul dupa care se ghideaza alimentatia sanatoasa sau curata, denumita in engleza ”clean eating”. Dieta sanatoasa presupune a alege alimentele crescute si vandute in urma unui proces cat mai mic de procesare alimentara. Este mai putin vorba despre o dieta in sine, cat despre intoarcerea la origini, un efort minim de a sta cat mai departe de boli si de a promova o greutate sanatoasa.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Iata 4 modalitati pe care ai putea sa le alegi pentru a-ti face bunica mandra de tine si, in acelasi timp, pentru a avea un stil de viata cat mai sanatos.
 
1. Alege alimente integrale
Cel mai important principiu al unei diete curate este sa consumi alimentele cat mai aproape de starea lor naturala. Asta inseamna sa optezi pentru faina integrala in locul celei rafinate, pentru painea din faina integrala, pentru portocale in locul sucului ambalat de portocale, pentru puiul de curte in locul celui de crascatorie (care mai este si transat de catre un aparat mecanic) si pentru legumele de gradina crescute in pamant in locul celor crescute in apa cu ajutorul anumitor substante.
Cercetatorii au demonstrat ca o dieta bogata in fibre ce provin de la fructe, legume si cereale integrale, poate ajuta la reducerea inflamatiilor, acestea din urma fiind asociate cu bolile cronice precum cele cardio vasculare sau diabet, in timp ce toate acestea pot avea efect in reglarea greutatii corporale.

2. Alege alimentele locale
Alimentele procesate pot calatorii mii de kilometrii pana ajung la consumator. Acest lucru poate insemna ca mancarea ta poate sta si doua saptamani intr-un camion inainte sa ajunga la tine in farfurie. A cumpara alimentele locale, nu numai ca poti ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dar astfel te poti asigura ca te vei bucura de cele mai mari valori nutritionale ale acestor alimente. Tot acel timp pe care alimentele il petrec in camion poate duce la diminuarea unor nutrienti precum vitamina C care se poate oxida.
Un studiu recent a demonstrat ca dupa 4 saptamani, nivelul vitaminei C din sucul de portocale scade cu aproximativ 80%, iar cercetatorii cred ca acelasi lucru se intampla si cu fructele si legumele. In plus, gandeste-te doar cat de procesate trebuie sa fie acele alimente care calatoresc atat de mult si inca arata bine in farfuria ta. A consuma alimentele locale, te va face sa consumi implicit alimentele de sezon care sunt proaspete si mult mai gustoase. Si cu cat un al?iment este mai gustos, nu trebuie sa mai intervii cu sare, zahar sau grasimi pentru a-l aromatiza.
 
3. Citeste etichetele
Trebuie sa recunoastem ca atunci cand suntem foarte ocupati, automatul cu sandvisuri este singura optiune pentru a manca ceva. Insa, atunci cand vine vorba semipreparate, citeste intotdeuna eticheta pentru a afla daca ceea ce cumperi este facut din ingrediente naturale, daca are chimicale adaugate. Nu cumpara alimentele ce contin zahar adaugat, coloranti artificiali, chimicale si conservanti. Si spune nu si indulcitorilor artificiali. Noi cercetari sugereaza faptul ca indulcitorii artificiali iti pot perturba metabolismul.
 
4. Cucereste bucataria
Crezi ca a manca curat este prea costisitor sau presupune prea multa munca? Daca ai ingredientele necesare in bucutarie, vei avea nevoie de tot atata timp cat astepti comanda la restaurant pentru a-ti pregati masa.. ca sa nu mai vorbim ca daca mananci in oras, ai mai multe sanse sa consumi alimente procesate si bogate in calorii.
Tot ce trebuie sa faci, pentru inceput este sa consulti o carte de bucate cu mancaruri sanatoase si vei vedea ca apoi treaba merge de la sine.
 

 

 
Tags:
ghid
incepatori
alimentatie sanatoasa
dieta
clean eating
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare