Grasime la nivelul arterelor - iata ce sa mananci ca sa scapi de ea daca nu vrei boli cardiovasculare

Afectiuni 20.07.2018 dietetik
Trebuie sa discutam si despre arterele infundate si asta pentru ca reprezinta cea mai comuna cauza a bolilor cardiovasculare. Din pacate, in Romania exista destul de multe cazuri imbolnaviri, asa ca este necesar sa invatam cum putem trata si preveni afectiunile specifice. De regula, arterele se infunda si se sclerozeaza din cauza grasimii acumulate la nivelul lor. Cu alte cuvinte, asta inseamna ca nivelul colesterolului este dat peste cap. Prea multa grasime pe artere poate ingreuna circulatia corecta a sangelui in corp, poate duce la vene sparte si varice, dar cel mai grav la formarea cheagurilor de sange.
 
Trebuie sa stii ca nu doar alimentatia joaca un rol important in procesul de tratare si preventie. Conteaza mult si predispozitia genetica, nivelul de stres, dar si stilul de viata la modul general. Daca ai fost mereu o persoana sedentara si mai ai si un loc de munca care presupune sa petreci ore in sir in fata computerului te poti astepta la afectiuni cardiovasculare. Simptomele sunt atat de subtile in faza incipienta incat nici nu le poti observa. Se recomanda sa urmaresti orice semn mic.
 

Artere infundate – ce simptome vom avea?

 

Arterele sustin buna circulatie a sangelui ca sa ajunga la fiecare organ in parte. Cand artere importante din corp sunt infundate, vei simti zona respectiva dureroasa, umflata si grea. De regula, simptomele se simt mai adesea la nivelul picioarelor. Alte simptome la care te poti astepta ar fi urmatoarele:
 
1.Spasme musculare in diverse zone ale corpului.
 
2.Vedere incetosata.
 
3.Respiratie greoaie.
 
4.Oboseala excesiva.
 
5.Transpiratie excesiva, uneori fara explicatie.
 
6.Lipsa poftei de mancare.
 
7.Senzatie de greata, iar acesta poate fi semn ca ai probleme cu o artera de la rinichi.
 
 
 

In cat timp evolueaza bolile cardiovasculare?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Trebuie sa stii ca aceste afectiuni nu apar peste noapte sau in cateva saptamani. Din cauza stilului de viata haotic grasimea se depune la nivelul arterelor in ani de zile. In timp se aduna tot mai multa, se solidifica si pune presiune pe artere, blocandu-le. 
 
Din moment ce venele se sclerozeaza sansele de recuperare 100% sunt destul de mici, dar cu tratament specific vei putea sa aduci imbunatatiri de 70-80%. Desigur, ideal este sa prevenin cat inca mai putem. Este de ajuns sa observi unele din simptomele mentionate anterior ca sa-ti dai seama ca ceva nu este in regula si sa iei masurile necesare in stilul de viata.
 
 

Ce putem manca ca sa ne curatam arterele?

 

Evident, se recomanda un regim alimentar sanatos, variat si echilibrat in orice problema de sanatate, dar in cazul de fata trebuie sa consumi in special urmatoarele alimente:
 
1.Consuma lichide zilnic (6-8 pahare cu apa ar trebui sa fie suficiente) – pe langa apa simpla mai poti consuma smoothieuri fresh din legume, fructe si verdeturi, salate de verdeturi pentru ca sunt suculente, ape infuzate cu legume si fructe si supe light.
 
2.Include in alimentatia zilnica fibre. Ele nu ajuta doar la digestie, ci regleaza nivelul colesterolui, normalizeaza zaharul din sange si favorizeaza eliminarea toxinelor. Practic, vei elimina mai usor grasimea de pe artere. Un alt avantaj este faptul ca te ajuta sa slabesti usor si progresiv. Surse bune de fibre ar fi taratele de ovaz, fulgii de ovaz, semintele de chia, semintele de quinoa, hrisca coapta, semintele de in macinate, fructele, legumele si verdeturile.
 
 
3.Consuma legume de toate culorile (rosii, verzi, galbene, portocalii, mov) ca aduci organismului diversi nutrienti, in special antioxidanti puternici care trateaza orice inflamatie din corp si regenereaza tesuturile. Ideal este sa le consumi cat mai mult in stare cruda si mai rar fierte. Arterele iti vor multumi.
 
4.Consuma iaurt grecesc degresat sau kefir cu seminte mentionate anterior. Formeaza un gel in organism care absoarbe orice urma de grasime.
 
5.Consuma probiotice si eubiotice (hrana probioticelor) – consuma sortimente diverse de muraturi pentru iarna sau chiar legume marinate de vara (iata cum le poti prepara in doar 1-2 zile).
 
 
6.Nu uita de condimente! Cele mai indicate sunt cele care lucreaza ca niste arzatori de grasime in corp. Poti alege turmeric, piper negru macinat, piepr alb macinat, piper cayenne, ghimbir, usturoi, ceapa verde, scortisoara, etc.)
 
7.Consuma grasimi de calitate (acizi grasi sanatosi Omega-3 si Omega-6) – sunt cunoscute ca regleaza unitatile de colesterol si curata arterele; poti consuma avocado, ulei de masline, masline nesarate, peste, fructe de mare.
 
 
Nu uita sa faci zilnic exercitii de intindere a membrelor ca sa pui sangele in miscare si sa ai articulatii elastice. Iata cele mai bune exercitii!
 
 
 

 

Tags:
grasime la nivelul arterelor
boli cardiovasculare
nivelul arterelor
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare