Grasimea abdominala

Afectiuni 15.09.2011 Otilia Ignat

Grasimea abdominala este o mare problema si pentru femei si pentru barbati, in egala masura. Medicii sustin ca depunerile de grasime din zona taliei si, implicit, grasimea abdominala sunt un grav atentat la sanatate. Grasimea abdominala reduce tonicitatea musculaturii si suprasolicita sistemul endocrin, crescand secretia de insulina, in paralel cu afectarea generala a metabolismului.

Grasimea abdominala este supranumita si grasime androida, pentru ca barbatii sunt cei care, in urma particularitatilor hormonale masculine, au tendinta de a acumula grasime in zona taliei. Nici femeile nu sunt scutite de aceasta problema, dar in principal ele acumuleaza grasime pe fese si coapse, iar ulterior se dezvolta si depozitele adipoase abdominale. Oricum este greu de spus cum este mai rau, singura certitudine fiind faptul ca depozitele adipoase abdominale nu sunt doar teribil de inestetice, pentru ambele sexe, dar si foarte daunatoare sanatatii.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Mai exista o diferenta majora intre femei si barbati. Daca femeile au probleme cu grasimea abdominala dupa varsta de 40 de ani, barbatii fac burta pe la 30-40 de ani.

Cea mai buna solutie, ca sa stii cum stai, este sa ai curajul de a lua un centimetru de croitorie si de a-ti masura talia. Este ideal ca circumferinta taliei sa nu depaseasca 94 de centimetri la barbati si 80 de centimetri la femei. De la valori care depasesc aceste limite, creste exponential riscul problemelor cardiovasculare, metabolice, si riscul aparitiei diabetului de tip 2. Valori care trec de 102 centimetri in talie la barbati si 88 la femei confirma suferinte cronice cardiovasculare, iar diminuarea efectelor secundare asupra sanatatii preupune, obligatoriu, scaderea in greutate.

De ce este periculoasa grasimea abdominala? In primul rand pentru ca structura acesteia este diferita de cea a grasimilor distribuite in tot corpul. Grasimea abdominala este o grasime subcutanata, care intretine o stare inflamatorie la nivelul intregului organism, incepand cu arterele si vasele de sange. De aici si riscul imediat fata de sanatatea sistemului cardiovascular. In plus aceasta grasime abdominala are un "comportament" specific fata de insulina ceea ce face ca reactia organismului, in general, fata de insulina sa se modifice, ceea ce afecteaza echilibrul zaharului in sange si creste riscul aparitiei diabetului zaharat. Grasimea abdominal este cea care modifica constantele biologice in ceea ce priveste trigliceridele din sange, prin aceasta alterand activitatea hepatica.

Partea buna este ca depozitele de grasime abdominala se dezintegreaza mult mai usor decat depozitele adipoase de pe coapse sau fese. Restectarea regulilor de aur in dieta te apara de grasimea abdominala, iar aplicate constant, aceste reguli de viata sanatoasa, duc la diminuarea stratului de grasime de pe burta, scrie sante-AZ.

Regulile de aur, cinci la numar, sunt:
- nu manca intre mese;
- mananca la fiecare masa fructe si legume;
- consuma preponderent cereale integrale si, constant, legume uscate - fasole, linte, bogate in fibre alimentare;
- alege mereu portii mai mici, mananca la ore fixe, alege gustari sanatoase si evita aparitia senzatiei de foame (care inseamna dezechilibre ale concentratiei de glucoza din sange).

Grasimea abdominala este o mare problema care iti afecteaza nu doar felul in care arati, ci mai ales starea generala de sanatate.

Tags:
Grasimea abdominala
abdomen
testut adipos
grasime abdominala
dieta
insulina
metabolism
alimentatie sanatoasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare