Grasimea corporala

Afectiuni 18.10.2012 Otilia Ignat

Aproape toata lumea gandeste asa: sunt gras pentru ca am grasime corporala, ca sa slabesc trebuie sa scap de grasime. Adevarul este putin diferit si ceva mai complicat. Grasimea corporala este necesara, este vitala organismului, iar a scapa de grasimea abdominala, in principal, este un pic mai complicat decat pare la prima impresie.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Dupa ce mananci, organismul transforma carbohidratii, proteinele si grasimile in acizi grasi, glucoza sau aminoacizi. Acestea sunt sursa de energie, pe care corpul o consuma imediat (cum este cazul glucozei), fie o inmagazineaza sub forma depozitelor de grasime.

Grasimea corporala este implicata fundamental in procesul de termoreglare, este locul unde se sintetizeaza o serie de hormoni si este si rezerva de energie si apa a organismului. Grasimea corporala implicata in toate procesele metabolice ale organismului, este repusa in circulatie sau stocata. Totul este normal, si nu genereaza probleme legate de acumularea de grasime atat vreme cat alimentatia este corecta, iar greutatea ramane in limitele normale. Acumularea de kilograme inseamna obligatoriu acumularea de grasime si reducerea masei musculare, dupa cum un proces de slabire este exact mecanismul invers.

Cea mai periculoasa pentru sanatate este grasimea viscerala.

 

Interesant este faptul ca celulele adipoase au capacitatea de a creste in volum cu pana de 100 de ori, fata de dimensiunea standard, iar prin aceasta depozitele adipoase devin foarte greu de eliminat. Daca esti supraponderal si continui sa mananci, corpul va produce noi celule adipoase. Conform unui studiu realizat in 2004, atunci cand o astfel de celula nu se mai poate mari, trimite un semnal la tesuturile inconjuratoare pentru a crea noi celule. Si uite asa din aproape in aproape depozitele de grasime cresc.

In timp ce un adult care are o greutate normala are 30-40 de miliarde de celule adipoase, un adult care este obez in stadiu avansat poate avea si 100 de miliarde. De notat este ca celulele adipoase nu dispar. Poti reduce cantitatea de grasime depozitata, dar celula ramane.

Pentru fiecare pierdere in greutata totala de 10% pierzi 30% din grasimea viscerala.

 

Grasimea corporala este de doua feluri. Este grasimea subcutanata si grasimea viscerala. Cea mai periculoasa pentru sanatate este grasimea viscerala. Grasimea abdominala este o grasime viscerala, in timp ce grasimea de pe fese si coapse este o grasime subcutanata. Acesta este si motivul pentru care posesorii de burta au un risc crescut de a face diabet, de a avea probleme de nutritie si afectiuni cardiovasculare. Grasimea abdominala creste riscul de cancer, indica cu certitudine un colesterol ridicat si este o mare prodicatoare de radicali liberi care afecteaza toate organele. Acesta este motivul pentru care grasimea abdominala nu este doar inestetica dar si foarte periculoasa.

Singura parte buna pe care o are grasimea abdominala comparativ cu alte tipuri de grasime corporala este acela ca este relativ usor de distrus. Oricum grasimea abdominala dispare mai usor decat grasimea corporala de pe coapse si fese, scrie menshealth.co.

Afla totul despre grasimea abdominala

Cel mai bune metode prin care poti scapa de grasimea abdominala sunt: consumul de grasimi sanatoase, reducerea permanenta a numarul de calorii ingerate, exercitii fizice regulate si intensive pentru stimularea musculaturii abdominale sau macar miscare in fiecare zi (si mersul pe jos se contabilizeaza), o alimentatie echilibrata in mod constant.

Tags:
Grasimea corporala
grasime abdominala
glucoza
lipide
calorii
alimentatie sanatoasa
miscare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare