Grasimea din interiorul organelor - cum apare si cum scapam de ea?
Se pare ca grasimea abdominala este o problema comuna pentru multe persoane si este si cel mai greu de invins. Vrem sa scapam de ea din cauza neajunsurilor estetice, dar in realitate este vorba de probleme si mai mari care nu tin neaparat de aspect. Cele mai multe persoane cred ca exista un singur tip de grasime, dar de fapt sunt doua, respectiv grasimea subcutanata pe care o stie toata lumea si poate fi apucata cu mana pentru ca este la nivelul pielii si grasimea viscerala, care este cea mai periculoasa pentru sanatate pentru ca ameninta buna functionare a organelor, deci este vorba de o grasime interna pe care nu o vedem. Este periculos sa invingi ceva ce nu stii ca exista! Mai multe studii importante din strainatate arata ca o cantitatea prea mare de grasime abdominala este semn ca exista si multa grasime interna, care face ca burta sa para si mai mare decat este. Daca ai chiar si putina grasime abdominala, trebuie sa citesti randurile urmatoare!
Oricat e sunat ar suna numele de “grasime viscerala” este cat se poate de reala si recunoscuta de medici. Nu ai idee cate boli sunt interconectate cu ea. Putem include diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, bolile de inima, bolile de ficat, obezitatea si chiar cancerul de diverse tipuri.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Daca esti o persoana relativ slaba asta nu inseamna ca esti ferit 100% de acest tip de grasime. Ea poate exista la nivelul organelor interne si fara sa stii si asta din cauza geneticului sau a stilului de viata. Cert este ca nu strica niste analize de rutina macar sa stii cum stai. Mai bine este sa previi decat sa combati.
In ceea ce priveste persoanele care au vizibil o problema in jurul abdomenului putem vorbi si de stomac marit din cauza portiilor mari si dese de mancare, grasime subcutanata si grasime interna, situata in jurul si interiorul organelor interne. Aceasta apare la nivelul stomacului, al intestinelor, la ficat si nu numai.
O talie nu prea subtire ar trebui sa te puna pe ganduri. Nu spune nimeni ca trebuie sa ai dimensiuni de model, dar daca circumferinta taliei la femei trece de 80, iar la barbati trece de 100, deja putem vorbi de reale probleme si trebuie sa mergi neaparat la medic pentru analize amanuntite.
Citeste si Consuma zilnic cate un smoothie diferit din doar 3 ingrediente
Cine este predispus la grasime viscerala?
Nu este o regula anume. Este greu de spus, avand in vedere ca si persoanele foarte slabe se pot confrunta cu aceasta problema, dar cert este ca acele controale de rutina cu care tot insistam te pot ajuta sa iti salvezi sanatatea pe viitor si vei economisi si timp si bani si energie.
In general, grasimea interna apare din cauza aportului prea mare de calorii, pe care corpul si le depoziteaza daca sunt de proasta calitate sau nu are nevoie de ele neaparat. Cel mai la indemana loc pentru organism ar fi zona abdominala, iar daca mai luam in considerare si stresul, deja locatia grasimii enervante este stabilita.
Factorii ce pot favoriza grasimea viscerala sunt multi, dar cei mai comuni ar fi urmatorii:
- Predispozitia genetica (asa se explica chiar si in cazul persoanelor slabe)
- Sedentarismul in cea mai mare parte
- Consumul de grasimi nesanatoase in mod regulat (mancare de tip fast-food, carne grasa, prajeli, sosuri grase, etc.)
- Prea multe dulciuri si rontaieli nesatoase
- Prea multi carbohidrati rai – lista de alimente de evitat aici
- Consumul zilnic de bauturi carbogazoase, care umfla si stomacul
- Stresul - care favorizeaza producerea cortizolului, un hormon de ingrasare care isi face simtita prezenta la nivelul abdomenului
- Constitutia fizica – se poate sa tinzi sa acumulezi grasime la abdomen si mai putin in alte zone din cauza conformatiei corpului
Cum putem scapa si preveni grasimea viscerala?
Evident, trebuie sa avem grija la regimul alimentar si la miscare. Poti incerca urmatoarele:
1.Alearga prin casa pe loc timp de 3 minute continuu. Poti face asta zilnica. In plus, daca ai timp si esti motivat poti repeta de 2-3 ori acest exercitiu pe parcursul unei zile. Descopera si alte exercitii cardio aici!
2.Daca ai deja burta poti tine o dieta slab calorica, dar nu care sa te infometeze. Ai grija sa eviti carbohidratii rai si grasimile nesantoase.
3.Consuma cat mai multe legume, verdeturi, fructe si carne slaba (piept de pui, piept de curcan, fructe de mare, peste fara spini precum somon, pangasius, tilapia, ton in apa, sardine).
4.Consuma cate un smoothie din 2 in 2 ore.
Citeste si Meniu de o saptamana cu 1200 de calorii din surse vegetale