Grasimi VS carbohidrati

Secrete 17.06.2009 Madalina Stama

Asa cum probabil stii, caloriile reprezinta o sursa de energie pentru organism. Cu cat mananci mai putin, decat necesarul zilnic de calorii, raportat la stilul tau de viata dar si in functie de unii factori (varsta, sex) te simti slabit, iar lipsa nutrientilor esentiali duce la aparitia deficitelor si implicit a unor afectiuni. Pe de alta parte un consum prea mare de calorii, raportat la doza zilnica de calorii, favorizeaza aparitia depozitelor de grasimi.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Dupa cum bine observi este esential sa-i asiguri organismului doza necesara de calorii, nici mai mult, nici mai putin. Dar asa cum precizam anterior acest lucru se schimba in functie de unii factori (sex, varsta, stil de viata) cu toate ca o dieta sanatoasa promoveaza un consum de 1800-2000 de calorii pe zi.

 

In urma unor studii a reiesit ca o calorie provenita din grasimi determina o valoare de crestere in greutate, asemanatoare cu cea a unei calorii provenita din carbohidrati. Si iata asa se nasc tot felu de discutii.
Ai tendinta sa mananci mai mult daca consumi calorii provenite din carbohidrati sau dimpotriva daca consumi calorii care au ca sursa grasimile?

 

Raspunsul l-am putea gasi daca am analiza acele persoane carora li s-a recomandat timp de un an de zile sa adopte diete sarace in carbohidrati/bogate in grasimi sau diete sarace in grasimi/bogate in carbohidrati. Ceea ce lasa posibilitatea sa credem ca una dintre diete promoveaza mai mult senzatia de satietate, adica ai tendinta sa scapi mai usor de kilogramele in plus.

 

Studiile arata ca procentajul de calorii provenite din grasimi are un impact foarte mic asupra pierderii in greutate, pe termen lung.
In studii s-a observat ca persoanele care consuma mai multe grasimi trans au tendinta sa se ingrase mai mult, chiar si atunci cand numarul de calorii nu se modifica. Ce sunt grasimile trans? Sunt acele grasimi care se formeaza in urma hidrogenarii partiale a uleiurilor vegetale.

 

In urma unor studii realizate pe maimuite, s-a observat ca acelea care au fost hranite cu mancare bogata in grasimi trans au luat foarte mult in greutate. De-a lungul unei perioade de cinci ani au luat in greutate 7% din greutatea corporala, comparativ cu acele maimute a caror alimentatie a fost saraca in grasimi trans si care de-a lungul celor cinci ani nu au luat mai mult in greutate de 1,5% din greutatea corporala.

 

Tags:
carbohidrati
grasimi
calorii
diabet de tip doi
afectiuni la inima
atac de cord
infarct
dieta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare