Grasimile 'bune' vs. grasimile 'rele'

Afectiuni 01.09.2008 dietetik

Adevarul este ca toti avem nevoie de grasimi! Grasimile ajuta la absorbtia substantelor nutritive in corp, transmisia nervilor, mentinerea integritatii celulelor, producerea de hormoni etc. Insa, consumul excesiv de grasimi dauneaza greutatii, sporesc bolile de inima si anumite tipuri de cancer. Toate grasimile au acelasi numar de calorii dar variaza compozitia chimica si felul in care afecteaza sanatatea. Pe de o parte unele grasimi ajuta la mentinerea sanatatii iar pe de o alta parte unele grasimi dauneaza sanatatii (cum ar fi bolile de inima, obezitate). Cheia este sa cunoasteti diferenta dintre grasimile “bune” si grasimile “rele” si sa le inlocuiti pe cele “rele” cu cele “bune”.

Exista trei feluri de grasime naturala: grasime saturata, grasime mononesaturata si polinesaturata. Mai exista un tip de grasime care se gaseste in alimente dar nu este naturala:  grasimea hidrogenata (se mai numeste si grasimea trans).

Grasimile “bune” pentru organism
 
Grasimile mononesaturate
Grasimile mononesaturate micsoreaza colesterolul total si colesterolul LDL (colesterolul “rau”) si maresc colesterolul HDL (colesterolul “bun”). A fost constatat ca grasimile mononesaturate ajuta la slabit, in special la reducerea grasimei din corp. Aceste grasimi se gasesc in : alune, nuci, migdale, fistic, avocado, unt de arahide si ulei de masline.

Grasimile polinesaturate
Grasimile polinesaturate de asemenea micsoreaza colesterolul total si colesterolul LDL. Acizii grasi Omega 3 se gasesc in aceste grasimi. Aceste grasimi se gasesc in: fructe de mare (ex. somonul), ulei de peste, porumb, soia si ulei de floarea soarelui.

Grasimile “rele” pentru organism

Grasimile saturate
Grasimile saturate maresc colesterolul total si colesterolul LDL (colesterolul “rau”). Grasimile saturate se gasesc in produse de origine animala cum ar fi carnea, lactatele grase, oua si fructele de mare. Se mai gasesc in ulei de palmier si ulei de cocos. Corpul are nevoie de o cantiate mica (20g) zilnic, de aceste grasimi saturate.

Grasimile hidrogenate (grasimile trans)
Grasimile hidrogenate au fost inventate de catre oamenii de stiinta prin “hidrogenarea” uleiului lichid, pentru a dezvolta varietatea produselor. Aceste grasimi se gasesc in produsele preambalate (snacksuri, chipsuri), produsele prajite (ex. cartofi prajiti de la fast food), popcorn preparat la microunde, etc. La temperatura camerei aceste grasimi se afla stare solida, fiind usor de depistat. Grasimile trans sunt cele mai periculoase si ar trebui evitate.

Iata si cateva sfaturi in legatura cu aceste grasimi:

Tags:
grasimi mononesaturate
grasimi polinesaturate
grasimi saturate
grasimi hidrogenate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • afyn
    1. afyn 25.01.2009 23:57

    ....... si mai e de adaugat ca hidrogenarea uleiului se face la o prelucrare a uleiului la gatit la o temperatura de peste 180 grade C, la o pregatire prelungita , sau repetare folosirii aceluiasi ulei....METODA de evitare a ???STRICARII uleiului??? este de a inabusii legumele in ulei si putina apa intr un vas acoperit

  • Vizitator
    2. Vizitator 17.04.2010 13:15

    Nu inteleg ceva.....uleiul de palmier scrie ca e NEhidrogenat.....cel de la Olina.....dar la temp camerei se ingroasa......ce sa inteleg....sunt confuz.....as dori o explicatie daca se poate....va multumesc

  • Mariana
    3. Mariana 25.02.2013 16:30

    Dar maioneza de casa (obtinuta prin baterea cu blenderul a uleiului vegetal cu oua la temperatura de camera) tot contine grasimi hirdogenate? Este posibila aparitia lor in asa conditii?

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare