Graul integral

PROPRIETATILE DE BAZA


Merita pentru inceput sa vedem cat de sanatos este graul integral, mai exact  100 de grame de bulgur, adica boabe de grau integral spalate, curatate de coaja si zdrobite. Ei bine, acestea asigura 30% din necesarul zilnic al organismului de mangan, 20% din cel de fibre si triptofan si 10% din cel de magneziu.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


Dupa ce am vazut ce elemente nutritive sunt cele mai importante, vom cunoaste acum cu ce ajuta sanatatii noastre consumul graului integral si al produselor care au la baza graul integral:


- Femeile care consuma produse de panificatie obtinute din grau integral au sanse mult mai mari sa nu puna greutate in comparatie cu cele care consuma astfel de produse facute din grau rafinat (paine alba, faina alba, etc);


- Ultimele cercetari au revelat faptul ca graul integral lupta cu succes impotriva Sindromului Metabolic, raspunzator pentru aparitia obezitatii, pentru cresterea trigliceridelor sau pentru cresterea tensiunii;


- Concentratia mare de mangan din graul integral duce la scaderea sanselor ca o persoana sa dobandeasca diabetul de tip 2;


- Pietrele la fiere pot fi evitate prin consumul de grau integral, in special in randul femeilor, prin reducerea secretiilor facute de fiere;


- Aveti probleme cu stomacul, circulatia digestiva este ingreunata si sunteti constipati? Nu este o intrebare dintr-un spot publicitar, ci reprezinta simptomele de care puteti scapa in urma consumului a doar  100 de grame de cereale din grau integral; in general, cerealele obtinute din grau integral fac minuni intregului aparat gastrointestinal;


- Fibrele din cerealele integrale protejaza impotriva aparitiei cancerului de san, bineinteles alaturi de cele din fructe;


- O alimentatie constanta in grau integral si in produse derivate poate preveni atacurile de inima si au darul de a proteja in general functiile inimii;


Continut caloric:  85 la 100 de grame.


Atentie: graul este inclus pe lista alimentelor care pot produce alergii in randul persoanelor predispuse la asa ceva, alaturi de lapte, banane, capsuni, kiwi, alune, rosii sau creveti. Daca va stiti o persoana cu predispozitii la alergii alimentare, cereti mai intai sfatul unui medic nutritionist in legatura cu consumul produselor din grau integral.


CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE


Hai sa vedem acum  si care sunt modurile in care putem sa consumam cat mai mult grau integral si produse derivate din aceasta cereala. In primul rand, spuneti adio painii albe, umflata artificial si care nu mai are nici o vitamina in ea. Alegeti in loc painea mai inchisa la culoare, pe care scrie clar ca fost produsa din grau integral.


Daca va plac cerealele, achizitionati doar cereale sau fulgi de grau care au la baza graul integral. Sunt mai inchise la culoare, poate nu au acelasi gust spectaculos imbunatatit artificial, insa cu siguranta sunt mai sanatoase. La micul dejun, alaturi de un pahar de lapte si cateva fructe de padure (capsuni, zmeura, afine) veti incepe minunat ziua.


Celebrele lipii libaneze pot fi facute si din faina integrala, asa ca intrebati la magazine daca au asa ceva. Daca nu, cereti-le sa aduca, fiindca sunteti interesati! Va e pofta de o pizza mai inedita si mai sanatoasa? Folositi atunci aceste lipii libaneze din faina integrala pentru baza (blatul) de pizza.


Va plac pastele, precum spaghetele? E bine atunci, insa ar fi si mai bine daca ati achizitiona doar paste fainoase obtinute din grau integral. Le recunoasteti extrem de simplu: sunt mai inchise la culoare decat cele traditionale. Contrar parerii generale, nu au un gust diferit, ci la fel de gustos. Daca nu credeti, incercati-le!


Stim cu totii cat de tentante sunt prajiturile de casa sau biscutii si asa mai departe. De ce insa sa nu incepem sa folosim faina integrala pentru producerea acestor bunatati?


In fine, graul integral poate fi folosit fara probleme chiar in starea lui primara, si deja multi oameni s-au obisnuit cu acest mod de cosum. Spalati bine 500 de grame de grau integral, puneti-l apoi la inmuiat in apa curata, aproximativ 6-8 ore, apoi e gata de preparat, fie in mancaruri, fie in salate.


LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI GRAUL


De fiecare data cand procurati faina din grau integral, sau paste fainoase facute din cereale integrale, asigurati-va ca acestea au fost bine sigilate in ambalajul lor original, pentru a se preveni oxidarea si, implicit, pierderea calitatilor mult laudate.


Ne-am obisnuit cu totii sa pastram faina in punga in care am cumparat-o, intr-un spatiu inchis si intunecat, de exemplu intr-un dulap. Trebuie sa stim insa ca este mai recomandat sa tinem faina intr-un spatiu al frigiderului, unul insa situat cat mai departe de zona congelatorului.  De ce acest lucru? Fiindca temperatura scazuta din frigider previne aparitia rancezelii.


Daca aveti posibilitatea sa cumparati faina neagra, integrala, sau alba dar in care procesarea sa nu fi afectat mai mult de 15-20% din calitatile bobului de grau, cumparati fara ezitari asa ceva. Faina pura alba, procesata in proportie de 40% in urma bobului de grau, este saracita de vitaminele cele mai importante -  B1, B2, B3, dar si de fier, zinc, fosfor sau cupru.


CONCLUZIE:

Graul este cea mai importanta cereala a lumii si unul dintre cele cateva alimente de maxima importanta pentru aproape fiecare om al Planetei. Originar din sudvestul Asiei, este consumat in alimentatie de aproximativ 12.000 de ani, iar in prezent se estimeaza ca o treime din populatia globului depinde direct de grau pentru alimentatia de zi cu zi. Daca tot consumam constant produse din grau, este pacat sa nu incercam sa folosim doar produsele obtinute din grau integral. Vom mai castiga o batalie in lupta cu suferintele fizice, garantat.

Tags:
grau integral
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare