Greutatea in sarcina

Conform recomandarilor Institutului de Medicina din SUA se considera normala o crestere in greutate de 2 kg in primele trei luni, indiferent de greutatea initiala a mamei.

In cazul gestantelor cu un IMC sub 18,5 se recomanda cresterea cu 500g/saptamana in al doilea si al treilea trimestru, femeile cu o greutate normala vor creste in greutate cu 420g/saptamana, iar cele supraponderale cu 220-280g/saptamana incepand din luna a patra.

Greutatea ideala capatata pe perioada sarcinii va fi de:

12,5-18 kg in cazul femeilor cu un IMC de 18,5
11,5-16kg in cazul celor cu un IMC de 18,5-24,9
7-11,5kg in cazul celor cu IMC de 25-29,9
5-9kg in cazul celor cu un IMC mai mare de 30

Pentru a putea controla cresterea in greutate este important de stiut distributia medie a kg castigate pe perioada gestatiei, in cazul femeilor normale, dupa Michael Lu de la Universitatea din Los Angeles: depozitele de grasime cantaresc 3,350kg, fluidul extracelular si extravascular 1,480kg, volumul sanguin 1,450kg, uterul si glandele mamare 1,380kg, lichidul amniotic 0,8kg si placenta 0,65kg.

In ceea ce priveste dieta, pentru a nu suferi riscuri de boli cardiovasculare sau diabet si pentru a asigura programarea genetica corecta a fatului se recomanda o alimentatie echilibrata, cu o cantitatea suficienta de legume si fructe care vor garanta proportia adecvata intre hidratii de carbon, proteine si grasimi.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Este normal ca femeile insarcinate sa aiba o senzatie de foame accentuata, de aceea se recomanda planificarea dietei evitand alimentele bogate in zaharuri sau grasimi intre mese si inlocuirea lor cu muesli sau fructe.

Nutrientii care vor capata o atentie deosebita pe perioada sacinii sunt acidul folic, gasit in vegetale, care se va consuma inainte si in primele doua luni de gestatie pentru a evita defecte ale tubului neural, fier in al doilea si al treilea trimestru pentru a evita anemia.

Pe lista punem si  omega 3, care asigura buna desfasurare a sistemului neurologic al fatului, intalnit in peste si calciu, abundent in produsele lactate si care va ajuta la buna desfasurare a sistemului osos, nervos si a aparatului circulator.
 

Tags:
sarcina
greutatea in sarcina
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare