Hai la seminte de dovleac!

PROPRIETATILE DE BAZA

Semintele de dovleac aduna in ele o multitudine de vitamine si de minerale, in concentratii impresionante. Datele care urmeaza se refera la 100 de grame de seminte crude de dovleac: mangan - 160% din necesarul zilnic, magneziu - 140%, fosfor - 130%, triptofan - 110%, fier - 95%, cupru - 80%, vitamina K - 75%, zinc si proteine - 50%. Pe langa aceste vitamine si nutrienti, semintele de dovleac sunt bogate si in acizi grasi sanatosi polinesaturati, inclusiv celebri omega 3 si omega 6.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Si acum sa vedem impreuna care sunt beneficiile pentru sanatatea organismului uman, in urma consumului regulat de seminte de dovleac:

  • protejeaza sanatatea prostatei la barbati, prin continutul de caretenoizi si de zinc;
  • tot barbatii sunt in avantaj, fiindca semintele de dovleac asigura densitatea minerala din sistemul osos,prevenind fracturile frecvente din cauza osteoporozei, care au loc in special dupa varsta de 50 de ani;
  • previn aparitia artritei, atat la barbati cat si la femei;
  • sunt bogate in fitosteroli, compusi chimici sanatosi care scad nivelul de colesterol, cresc rezistenta sistemului imunitar si reduc sansele de dezvoltare ale celulelor canceroase.

Continut caloric: 52 la 10 de grame;

Contraindicatii: semintele de dovleac nu sunt cunoscute ca produse care provoaca efecte secundare sau care sa agraveze simptomele anumitor afectiuni. Singura atentie trebuie acordata cantitatii consumate, fiindca, fiind hipercalorice si avand un continut ridicat de uleiuri, ingrasa.

 

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Fiindca le veti gasi usor in magazine sau puteti face rost de ele atunci cand taiati un dovleac, semintele sunt usor de folosit in mai multe preparate sau retete. Printre acestea, cateva sugestii: puteti adauga seminte de dovleac peste legume sotate sau peste salate proaspete sau le puteti consuma dimineata, la micul dejun, alaturi de cerealele obisnuite.

Daca doriti un dressing de salate nu doar gustos, dar si inedit, iata ce puteti face: amestecati semintele de dovleac cu usturoi proaspat pisat, ulei de masline, patrunjel proaspat maruntit si frunze de coriandru.

V-ati gandit ca ati putea folosi semintele de dovleac si la traditionalii burger din carne de vita? Cum? Simplu: dupa ce carnea este gata si o serviti pe farfurie sau pe bucata de paine, presarati jumatate de pumn de seminte deasupra bucatii de carne.

Pont - Iata cum puteti praji singuri, cat mai sanatos, semintele de dovleac proaspat scoase din burta dovleacului: dupa ce le-ati curatat usor frecandu-le cu un servetel mare de bucatarie, puneti-le intr-o tava la cuptor, la aproximativ 70-80 grade Celsius, nu mai mult, pentru 20 de minute. Gatindu-le astfel, la temperatura scazuta, veti beneficia in continuare de uleiurile foarte sanatoase continute de semintele de dovleac.

 

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI SEMINTELE DE DOVLEAC

In majoritatea cazurilor semintele de dovleac se gasesc preambalate, in magazine. Daca insa le gasiti la vrac, e bine sa le cumparati in acest mod doar daca stau acoperite si nu prezinta urme de mucegai sau au un miros neplacut, nefiresc.

Acasa, semintele de dovleac se pastreaza cel mai bine intr-un compartiment lateral al frigiderului. E bine insa sa le consumati cat mai rapid, fiindca dupa o luna, maximum doua, de pastrare in frigider, incep sa-si piarda din prospetime si din calitati.

Semintele de dovleac proaspete, extrase dintr-un dovleac proaspat taiat, se intind pe un ziar pentru a se usca, intr-o camera bine aerisita dar nu friguroasa. Dupa maximum doua zile de relaxare in acest mod, semintele vor fi stranse si puse intr-o punga de hartie apoi tinute la frigider, in compartimentul lateral de care am amintit mai sus. Este indicat sa le prajiti in momentul consumului, nu inainte si apoi depozitate.

 

INEDIT DESPRE SEMINTELE DE DOVLEAC

  • Semintele de dovleac erau folosite ca aliment pentru ceremonii si festivitati, in epoca indienilor nativi americani, dovleacul provenind de pe actualul teritoriu al SUA si al Mexicului;
  • SUA, Mexic, India si China sunt cei mai mari producatori mondiali de seminte de dovleac, mexicanii fiind poporul care foloseste cel mai mult semintele de dovleac (denumite aici pepita) in bucatarie.

CONCLUZIE: Maleabile, usor mestecabile, cu o aroma usor dulceaga, semintele de dovleac nu sunt doar mici soldatei cazuti la datorie in sarbatoarea de Halloween, ci reprezinta un aliment delicios, nutritiv si care poate fi consumat in orice perioada a anului. Asa ca daca n-ati primit seminte de dovleac gata curatate de la parinti atunci cand ati fost copii, e timpul acum sa oferiti voi copiilor vostri acest sanatos snack. Si sa le consumati impreuna cu ei.


Tags:
seminte de dovleac
zinc
potenta
osteoporoza
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Liviu Vlasceanu
    1. Liviu Vlasceanu 17.11.2013 13:19

    Se recomanda ca semintele de dovleac sa fie tinute in frigider ca dupa o luna mucegaiesc .De unde sa faci rost de seminte proaspete in mijlocul iernii? astept raspuns Multumesc

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare